Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Egyre kevésbé izgalmasak a szexoldalak

2007.04.23. 13:25
Az online szex még érdekes, a pornóoldalak már nem annyira - jelzi az internet forgalmának alakulása. Európában már nem a szex a webezők kedvenc témája, és Amerika is ebbe az irányba halad. Pornó helyett közösségi chatoldalakat látogatunk.

Egyre kevésbé érdekesek a szexoldalak az internet forgalmát mérő és elemző Hitwise cég legújabb jelentése szerint. Amerikában ma a szex témájú weboldalak az összes látogatás 11 százalékát kapják, amivel még mindig vezetik a listát, de a második helyezett közösségi és csetoldalak már elérték a 10 százalékot - és ha a folyamat (2006. közepén még 13, illetve 8 százalék volt az arány) folytatódik, a sorrend hamarosan megfordulhat. Harmadik helyen egyébként évek óta stabil 7 százalékkal a kereső szolgáltatások állnak. A Hitwise adatai szerint Európa előbbre jár Amerikánál az online pornó háttérbe szorításában: Angliában már tavaly októberben nagyobb volt a keresőoldalak forgalma a szexoldalakénál.

A szex mozgatja a technológiát

Az amerikai netezési szokások alakulása

A szex egy vírus, ami minden új technológiát elsőként fertőz meg - állította a Wired 1993-ban, és a kijelentés igazát ma sem vonhatjuk kétségbe. Ahogyan a fényképezés, a videó vagy a műholdas tévé esetében, úgy az internet esetében is a pornó volt az egyik fő vonzerő és a fejlődés mozgatója a hőskorban, a kilencvenes években. Bár az online szexipar nagyságrendjét nehéz felbecsülni, az America's National Research Council jelentése szerint már 2002-ben túllépte az évi egymilliárd dolláros forgalmat csak az USA-ban.

Nem vész el, csak átalakul

Ha egy médium igazán népszerűvé és elfogadottá válik, a pornó már nem képes dominálni a rajta megjelenő tartalmat. Vajon a szexoldalak visszaszorulása valóban azt jelenti, hogy az internet, mint médium megváltozott? Nem feltétlenül - figyelmeztet a Hitwise elemzése. A szexoldalak hanyatlásával párhuzamosan az online pornó a fénykorát éli a fájlcserélő hálózatokon, és a Second Life-hoz hasonló virtuális világokban. A Linden Labs egyik fejlesztője szerint a Second Life világában minden tíz pénzmozgás közül három hátterében valamilyen szexuális jellegű szolgáltatás vagy szerencsejáték áll. A közösségi és csetoldalak szintén nem mentesek a szexuális tartalomtól. Ahogy az Economist megjegyzi, lehet hogy a pornóoldalakat elérte a klimax, de maga az online szex mint téma, potensebb mint valaha.