Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Boldog szülinapot, :-)!

2007.09.19. 15:41
25 éve Scott E. Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem professzora volt az első személy, aki a kettőspont, a kötőjel és a zárójel karakterek segítségével a világon először horizontális vigyorgó fejet írt egy levélben. Visszaemlékezései szerint először főként komolytalan dolgok jelölésére alkalmazta a vigyorgó fejet, ami eleinte csak a számítástechnikához értő személyek körében, majd az egész világon elterjedt. Ön milyen szmájlikat használ és mikor?

Scott E. Fahlman 1982. szeptember 19-én 11.44-kor írta le először a vízszintes szmájlit egy levelezésben, amelyben kollégáival arról beszélgetett, melyek a határai az online humornak és miként lehet jelezni az online kommunikáció közben egy megjegyzésről, hogy komolytalan vagy hülyeség, írja a Yahoo News. "A poénkodóknak egyszerűen ezt választoltam: :-)", fogalmazott, majd hozzátette, a :-) az egyetemről más egyetemekre terjedt, majd az üzleti életbe és így tovább.

Egyszerűsödik

Azóta szomorú és vigyorgó emotikont (hangulatjelet) épp úgy találunk, mint egyéb érzelmet kifejezőt. Az emotikonok az évek során nemcsak sokasodtak, de változtak is, a változások legszembetűnőbb tulajdonsága az egyszerűsödés: az internetezők jókora része az eredeti mosolygó szmájliból például elhagyja az orrot, míg a másik tábor ragaszkodik az eredeti orros változathoz.

Az interneten óriási karriert befutott szmájli eredetijét - egy sárga karikában két pont és egy görbe vonal - 1963-ban találták ki egy biztosítócég számára, de a professzor írta le először online kommunikációban. Scott E. Fahlman a szmájli előtti hódolatát egy díj alapításával fejezte ki: szeptember 19-én kollégáival együttműködésben Szmájli-díjat írt ki, ami diákoknak szól és kommunikációs fejlesztéseket támogat 500 dollár értékben.

2005: orrtalan a menő

Wild Judit szociológus 2005-ben a Fotexnet Research online kutatócéggel együttműködésben végzett felmérést arról, hogy a magyar internetezők szerint inkább az orros vagy az orrtalan szmájli a menő. A kétezer fős mintán végzett vizsgálatból kiderült, a kérdőívkitöltők fele rendszeresen használ szmájlikat és csak 15 százalékuk tartózkodik tőlük. A kétezer ember fele az orrtalan szmájlit részesíti előnyben; a hagyományos orros szmájlit 28 százalékuk használja, míg vegyesen a kettőt a kitöltők negyede. A felsorolt 19 emotikonból átlagosan hatot ismertek a mosolygó szmájlin kívül: a legtöbben a szomorú szmájlit, a kacsintó ;-) , a harsányan nevető :-D és a csodálkozó szmájlit :-O ismerték. Legtöbbet - átlagosan tízet - a 17 év alatti válaszadók ismertek, míg a 45 év felettiek már csak átlagosan négyet.

De mi a helyzet 2007-ben? Töltse ki szmájli-használati kérdőívünket, köszönjük!