Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Tim Berners-Lee 2.0

2005.12.19. 12:30
Eddig is volt saját szájtja a World Wide Web alapítójának, de most kitalálta, hogy egy nyílt forráskódú portálrendszeren valódi blogot indít.

Egyik első blogbejegyzésében az írja a web atyaúristene, hogy 1989-ben olyan teret akart létrehozni, ahol bárki kiélheti kreativitását, és amelyet bárki kibővíthet. Tim Berners-Lee rögtön meg is jegyzi, hogy már a legelső böngésző alkalmas volt erre a feladatra, az internetezők átszerkeszthették a megnézett weboldalakat, és visszatölthették saját változatukat az eredeti helyére.

Feltéve, hogy volt hozzá jogosultságuk, és ezzel a fél mondattal sok mindent elmondott a web eddigi történetéről. Tim Berners-Lee ugyanakkor örömét fejezte ki amiatt, hogy végre megjelentek és eléggé népszerűek a blogok meg a wikik, mert szerinte éppen ezek a megoldások igazolják eredeti elképzelését. Persze meg sem említi a Web 2.0-át, az ő fejében valószínűleg már a 0.1 bétája is pont így nézett ki.

Tim Berners-Lee töredelmesen bevallja: már noszogatták az ismerősei, hogy blogoljon; első igazi blogos élményeiről azonban igen szűkszavúan ír.

"Jó, hogy van egy olyan eszközöm, amely elvégzi az adminisztratív munkákat, helyére rakja gördítősávokat és gombokat, és jó dolog úgy szerkeszteni, hogy kevés kárt tehetek a weboldalamban."

Mintha csak ennyiről szólna a blogolás. Persze lehet, hogy igaza van.