Sára, Márió
2 °C
6 °C

Égről lopott műsorok

2001.05.30. 11:03
Kapcsolódók (1)
Amerikában erőre kapott a TVRip, vagyis az a mozgalom, amely megfelelően beállított parabolaantennákkal "lelopja" és sokszorosítja azokat a televíziós műsorokat, amelyeket a stúdiókból műholdon juttatnak a tévékhez.
A zsargon DXereknek nevezi azokat, akik hobbiból különféle távoli (és nem minden esetben legális) rádiók adásaira vadásznak. A TVRO (vagyis television receive only) DXerek ugyanezt teszik televíziós adásokkal - annyi különbséggel, hogy ők a műholdakból záporozó különböző adásokból halásszák ki a ritka részleteket. Az igazi szatelit-DX-fanatikus hóna alá kapja házi gyíkját, és kiköltözik a Nevada egyik rokonszenves sivatagába, egy öt méter átmérőjű parabolaantenna tövébe.

Minőségi kalózok

Az amerikai törvények tiltják mindennemű műholdas adás sokszorosítását. Ez az a pont, ahol a DXerek találkoznak azzal a digitális undergrounddal, amelyet eddig az mp3 (mp3) és a digitális film (DivX) révén ismerhetett a világ. A legnépszerűbb televíziós műsorok nyugati parti stúdiókból műholdas összeköttetésen jutnak el a keleti parti televíziós főhadiszállásokra. A TVRip mozgalom "lehallgatja", rögzíti és közreadja ezeket.

Figyel a Föld
Ahogyan az FTP-szervereken, és a Gnutella rendszeren zenét és filmeket terjesztő csoportok (pl. CHR, mp3iq, DMA), a TVRipperek is saját release csoportokat alkotnak a megszerzett műsorok terjesztésére. Míg egy sok száz megás DivX tömörítésű fájlban lapuló mozifilm nagy eséllyel egy kézikamerás felvétel, amelybe beszűrődik a szomszéd székeken elhelyezkedő közönség csámcsogása, a TVRipperek messze a legjobb minőséget nyújtják. Ennek oka a következő: a nézők készülékein megjelenő adás 6 Mhzes sávszélességű AM-videó, míg a műholdon utaztatott műsor 24-36 Mhzes és FM-videó kép. A szövetségi távközlésfelügyelet kikötése szerint a sugárzott televízió maximális felbontása 350 sor lehet - a műholdról rippelt adások felbontása rendszerint ennek duplája, vagyis stúdió minőségű videó.

A rendkívül élő közvetítés

A TVRipnek két nagyobb irányzata létezik: az egyik a készített műsorokra utazik, a másik a közvetítésekre.

A lefigyelt műsorok tekintetén az amerikai nemzeti hagyománynak tekinthető Star Trek, Voyager; az Emmy-díjas Frasier, illetve a Time által az évszázad legjobb televíziós műsorának választott Simpson-család a legnépszerűbb.

A DXer gyökerekhez ragaszkodók inkább a műholdak segítségével létrehozott közvetítésekre vadásznak. Az ilyen közvetítések különös értéke a szerkesztetlenség: vicceseket mondanak a sportriporterek, a politikusok buta arccal motyognak a sminkeshez, és a kertvárosban loholó sorozatgyilkos reklámok és cenzúra nélkül végez magával és mindenkivel.