Klaudia
-3 °C
3 °C

A számítógép, a nagyszülő és az unoka

2004.10.03. 17:34
Vasárnap délelőtt több mint száz nagyszülő és ugyanennyi unoka vett részt azon a számítástechnikai versenyen, ahol az Index nagymamaszakértővel képviseltette magát, és ahol bebizonyosodott, hogy Kovács Kálmán csak a világháló segítségével tud megválaszolni bizonyos műveltségi feladványokat.
"Mondja már meg, hogy ez mire való, nyomtatásra?" - mutat a képernyőn egy usb-kábel fotójára az egyik versenyző, a 64 éves Erzsike. Gyanútlanul megsúgjuk a választ, "adatátviteli eszköz van a képen", majd megszégyenülve továbbállunk, amikor egy marcona teremfelügyelő közli, itt túl nagy a tét, az újságírók ne súgjanak. Biztonság kedvéért leteremti Erzsikét is, aki vélhetően a 'Vizsgahelyzet gyakorlati tudnivalói' című könyv szerzője, ugyanis arcán angyali mosollyal elnézést kér, visszafordul a monitor felé, majd mikor a felvigyázó már nem figyel, kaján vigyorra vált, összehúzza a szemöldökét és két további kérdést elhadar. Mi persze engedelmesen válaszolunk.

'A Kovács Kati kajakos, nem tornász'

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A 76 éves Margit, az Index nagyszülőtagozatának nagymamaügyi szakértője nehéz helyzetben érzi magát, versenyen kívüliként nem ülhet a gép elé, pedig nagyon szeretne. Jobb híján a versenyzők válla fölött áthajolva, halkan a 'Kovács Kati az kajakos, nem tornász' illetve a 'bűvös kockát a Rubik nevével párosítsa' tanácsokat mormolja.

Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (INFORUM) idén második alkalommal rendezte meg az unoka-nagyszülő számítástechnikai versenyt, a Reviczky utcában található Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban, azzal a céllal, hogy az informatikai forradalom által kevéssé érintett korosztályt, az idősebb generációt és a kisgyerekeket is bekapcsolja az információs társadalomba. Mindezt vetélkedő formájában, családi programként.

A verseny feltétele, hogy a kétfős csapat tagjai között unoka-nagyszülő vagy dédunoka-dédszülő kapcsolat álljon fenn, illetve hogy az unoka maximum tizenhárom, a nagy- vagy dédszülő pedig minimum ötvenöt éves legyen. A díjak értékesek, az első három helyezett számítástechnikai eszközöket, laptopot, mobiltelefont vagy pc-t nyerhet.

A hatéves Zozó unta, a hatvanéves Károly komolyan vette

"Azért jöttünk, hogy lássuk, milyen versenyezni, hogy tanuljunk, és hogy megtudjuk, hogy nem mindig lehet nyerni, ugye Zozó?" - fordul hatéves unokájához Herr Győzőné. Ők az első páros, akik befejezik a versenyt. Zozó elfáradt és különben sem a nyereményért jött, nem is a verseny miatt, csak játszani akart, mint ahogy otthon is, az autós Need for speeddel. Az általános műveltségi feladványok kevéssé izgatják.

A hatvanéves Károly Zozóval ellentétben véresen komolyan vette a megmérettetést, pedig nem is értette meg teljesen az információkeresés feladatot. Szerinte amit nem tud az ember fejből, annak nincs értelme utánanézni az interneten: "Mikor tartozik bele az általános műveltségbe, hogy hánykor indul a stockholmi Malév-járat, és honnan kéne tudnom, hogy ki volt az első doktornő. Erre van a különleges tudakozó, nem? Ha az interneten kellene megtalálni, akkor a szervezők ágyat is adhatnának, olyan sok idő lenne."

Kovács Kálmán előkerül

#alt#
Klikk a képre!
Ebben a pillanatban váratlanul előbukkan egy oszlop mögül Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, akit gyorsan megpróbálunk zavarba hozni a "vajon ki volt az első doktornő" kérdéssel, de ő rezzenéstelen arccal, és az "erre van az internet" válasszal kivágja magát. Ezek szerint ő megértette a feladatot.

Dancsó Tünde, a feladatsor kidolgozója elmondja, ebben az évben az irodalmi kérdéseken van a hangsúly, de a tavalyi versenyhez képest sokkal több informatikai feladvány került az 59 kérdés közé. "Népszerűsíteni akarjuk a számítástechnikai eszközöket, illetve azt szeretnénk, ha a feladatok által versenyzőink az otthoni nethasználathoz is gyakorlatot szerezzenek" - fogalmaz.

A versenyzők válla fölött leskelődő számítógépértő nagymamaszakértőnk szerint a versenyzők többnyire könnyen veszik az akadályokat, bár az első doktornős, az usb-kábeles és a képformátumos kérdés szinte mindenkinek gondot okoz. Szakértőnk azonban továbbra sem tétlenkedik, teremről teremre jár, érdeklődéssel figyeli a verseny folyását, és néha félhangosan elejt egy-két helyes választ.