Milyen lesz a tévé az internet után?

2000.01.12. 16:39
Az America Online és a Time Warner fúziójával végre felemelkedett az internet jövőjét borító színes köd, és az Y2K miatti szorongás eufóriává konvertálódott. A szakemberek lelki szemei elé utópikus látomások todulnak. Kiugrott a gombóc a fazékból.

2010-ben éppen egy évtized telt el az AOL és a Time Warner megaegyesülése óta. A média struktúrája teljesen átrendeződött. A CD játszókat, DVD-ket, és kompjútereket lenyelte a mindenható televízió, amelyen harmincezer csatorna fogható.

2010-ben televízió továbbra is az otthoni szórakozás központja, viszont mindazok a kütyük, amelyek korábban benépesítették a nappalit (music center, videómagnó, írógép, falióra, zseblámpa, thermoflux 1800)eltűntek. Az AOL .és a Time Warner egyesülését követő egyesülési lázban a médiavállalatok internetszolgáltatók felvásárlásába kezdtek, hogy minél több felhasználóhoz juttathassák el szolgáltatásaikat. Azok, akik azon törték a fejüket, hogy CD lejátszót, vagy MiniDisc-et vegyenek, vagy DVD-re cseréljék a VHS-magnójukat, esetleg számítógépet vásároljanak, most csak bemennek egy interet-tévéért a boltba és máris megvan minden.

A tévében 600 órányi audiót vagy videót lehet tárolni. A tévé egyszerre videókönyvtár és zenegép. Ezen a tévén harmincezer csatorna fogható, és túlterheltségre nincs egy szál panasz se. Csak húsz percet kell a tévével beszélgetni, és az megismeri az ember izlését, és eszerint tölti le a műsorszámokat. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag egy adott műsort soha nem vonz egynél több nézőt, a színvonal nem hanyatlott jelentősebb mértékben. A nagy tévétársaságok sem mentek tönkre - rányitottak az archívumokra, így letölthetővé és kereshetővé vált az elmúlt ötven év teljes digitálisan újrakevert műsora. A régi tömegreklámok helyét célzott hirdetések vették át. A emellett néző egy beszólással megtudhatja, hogy milyen gyártmányú zakóban virít aznap a reggeli horoszkópot felolvasó kretén.

A lemezboltokat és a videókölcsönzőket letarolta a csődhullám, helyükön fordrászatok nyiltak. Az emberek online vásárolnak zenét, filmet, és könyvet is. A gépekkel egyenesen a stúdióból töltik le a zenét és a filmet. A számlázási rendszer megengedi, hogy az ember csak addig fizesse ki a halálosan rossz filmet, ameddig meg bírta nézni. Ha mondjuk Leonardo DiCaprio legújabb filmje vezeti a letöltés közben leggyakrabban megszakított filmek listáját, öreg Leó utcára kerül.

  Mennyi 350 milliárd dollár?  
 


Az AOL és Time Warner egyesülésével létrejövő vállalat értéke nagyobb, mint Ukrajna, Csehország, Új-Zéland, Peru, Pakisztán, és Magyarország éves nemzeti jövedelme összesen. Nagyobb, mint Lengyelország, Venezuela, Kolumbia, Chile, Algéria, Egyiptom, Pakisztán, Dél-Afrika, és Magyarország összes államadóssága. Nagyobb, mint Kína 1997-es ipari termelése. Megegyezik India nemzeti jövedelmével.

 
Az otthon játszható jáktékshow-k mindennél nagyobb népszerűségnek örvendenek. Szerencsekerék és társai külön huszonnégy órás csatornán. Mindenki játszik. A toplistán 30 műfajban váltják egymást legtöbbször letöltött előadóművészek, szintén huszonnégy órában. Ha az embert zavarják a duhajkodó szomszédok, betelfonálhat a rendőrségre, majd a rendőrség tévén megtekintheti, hogy miként intézkednek ellenük.

Minden fejlődés ellenére azonban a felmérések szerint, közel tizenötmillió ember tart még a hagymányos tévé halála után évekkel, lakása alagsorában viaszkosvászon alatt, régi rendszerű televíziót, sőt egyre többen használják is őket. Az aktuális kormány ezért tíz évre meghosszabítotja az analóg sugárzás engedélyét.

Az internet nem öli meg a tévét, sokkal inkább a két dolog összeolvadása várható, gondolja Ryan Dilley, aki 2000-ben még a BBC-nél dolgozott.  • Tippek
  • Babaváró hitel