Árpád
-2 °C
4 °C

Gyárlátogatás az internet szívében

2000.11.02. 10:17
Alig fél éve nyitotta meg magyar irodáját a világ legnagyobb internetszolgáltatója a UUNET, tervei szerint jövőre azonban már az első három ISP között szeretne szerepelni. A cég nem a magyar piacon már megismert tipikus elsőgenerációs szolgáltató, sokkal inkább internet-nagykereskedő, hiszen a legnagyobb, saját tulajdonú internetes gerinchálózattal rendelkezik. Az Index ellátogatott a cég dortmundi központjába, ahonnan a teljes európai régió internetes forgalmát felügyelik.
Nagyratörő tervekkel érkezett Magyarországra a világ legnagyobb internetszolgáltatója, a UUNET. Bár a versenytársak már itt voltak, s úgy tűnt, felosztották a magyarországi piacot, júniusi startja alkalmával a UUNET bejelentette: a 2001-es év végére be akarnak kerülni az első három vezető magyar internetszolgáltató közé. A szakma nem mosolygott ezen az állításon, tudták: egy nehézsúlyú versenyző jelent meg a piacon.

Network Operations Center: tényleg olyan, mint a Nasa, nem?
A UUNET ugyanis nem hagyományos ISP, nem szolgáltat például magánszemélyeknek internetet - fő tevékenységei közé tartozik a bérelt vonali hozzáférés, a nemzetközi gerinchálózati hozzáférés, valamint a webszerver hosting. A legnagyobb nemzetközi gerinchálózattal rendelkezik, mely teljes egészében saját tulajdonú, ez az egyik előnye, egyetlen cég kezeli a hálózatot Budapesttől Palo Altóig. Nagyon nagy kapacitású a gerinc - több mint meggyőző az Európa és Amerika között rendelkezésre álló 8 gigabites, azaz 8235 megabites sávszélesség -, fontos szempont, hogy mindig elegendő tartalék legyen, ha a hálózat kihasználtsága valahol eléri az 50 százalékot, fejlesztésbe fognak. A UUNET világszerte naponta több mint 3 millió dollárt - igen, nem tévedés - költ hálózat fejlesztésére, így 3 és fél havonta megduplázódik a kapacitásuk.

Magyarországnak jelenleg kétszer 45 megabites nemzetközi elérése van a UUNET-en keresztül, de megszületett már a döntés, hogy rövid időn belül 155 megabitre növelik - a kihasználtság ugyanis már elérte azt a bizonyos 50%-os limitet. A kétszeres szorzóra magyarázat a biztonság, világszerte ugyanis úgy alakították ki a hálózatot, hogy minden csatlakozási pontot két úton lehet elérni, így ha az egyik vonal meghibásodik, marad a tartalék. A UUNET cégfilozófiája a központosított hálózatfelügyeletet. Európában két Network Operations Center létezik, Amszterdamban, illetve Dortmundban - ez utóbbit nézhették meg közelről is magyar újságírók.

Magyar tervek

A UUNET erejét is ez a nemzetközi hálózat adja, szerződésben vállalják, hogy az ígért sávszélesség rendelkezésre is áll. Jelenleg hazai partnereik között egyaránt találhatók vállalati ügyfelek és ISP-k, ezek között 60%-kal még az internetszolgáltatók vezetnek, de tapasztalataik szerint ez az arány később megfordul. Arra büszkék, hogy ügyfeleik mindössze 10 százaléka származik a nemzetközi kapcsolatokból, a többit mind a hazai piacon szerezték, vagyis ez tényleg bizonyítja: megindult a valódi verseny a nagy felhasználók piacán is.

Kovács Péter: ,,jövőre a három vezető ISP között leszünk"
,,A júniusban megfogalmazott tervekhez képest néhány ponton módosította a UUNET az elképzeléseit, előrébb hoztuk a dial access, vagyis a telefonos hálózatielérés-szolgáltatás beindítását. Ezt nem magánszemélyek számára kínáljuk, hanem elsősorban outsourcing jelleggel cégeknek, csoportoknak. Így például virtuális ISP szolgáltatást is kínálunk a jövőben" - jelentette be Kovács Péter, a UUNET magyarországi vezetője. Ez a nyugaton már jól ismert módszer azt jelenti, ha például egy nagy élelmiszer áruházlánc szeretne internetszolgáltatást kínálni, akkor megteheti anélkül, hogy konyítana valamit is a távközléshez.

A júniusban megfogalmazott tervekkel kapcsolatban elégedettek: ,,Tartjuk az időarányos tervet, az elmúlt hat hónapban beváltottuk az ígéreteket. Jövőre pedig ott leszünk az első háromban, ezt Magyarországon pár száz bérelt vonallal teljesíteni lehet" - fogalmazott Kovács Péter. Nehéz lesz majd az összehasonlítás, hiszen ma sokszor a dial-up ügyfelek létszáma alapján döntik el, hogy melyik is a piacvezető internetszolgáltató, éppen ezért a jövőben célszerűbb lesz a forgalmat alapul venni - a bérelt vonalas ügyfelek sokkal nagyobb profitot hoznak.

Gyárlátogatás

Íme, az internet szíve - fogalmazott a Network Operations Centerben Kovács Péter. Úgy tűnik, a belsőépítészek mintát itt is a Nasától vették, legalábbis a terem egyik végében óriási monitorfal, ahol még azt is lehet látni, ha Budapesten egy sikertelen bejelentkezés történt - esetünkben a juzer elgépelte a jelszavát... -, az óriásképernyő előtt félkaréjban az operátorok - mindenki előtt szigorúan flat monitorok -, a magunkfajta látogatók pedig csak egy üvegfal mögül figyelhetik a munkát. Az üvegfal is különleges, amikor belépünk a szobába még semmit sem láthatunk, csak sejteni lehet, mint a mentőautók ablakánál, hogy mögötte valami fontos történik. Egy gombnyomásra átlátszóvá válik a ,,fal", no hiszen, ez is csúcstechnológia, amit üvegnek hittünk, azok ugyanis LCD lapok - körülbelül 3 méteresek lehetnek. Az operátorok természetesen 24 óráznak, vagyis éjjel-nappal ellenőrzik a hálózati forgalmat, ha nincs hiba, akkor sem tétlenkednek, ha valahol csúcsforgalmat látnak a hálón, akkor közbeavatkoznak és ,,terelnek".

A Data Center: Csúcstechnológiai bemutató
A Data Center, vagyis a szervertermek a föld alatt vannak, nem véletlenül. Vastag, tűzálló vasajtón léphetünk be, a plafon alatt a nagy bevásárlóközpontokból ismert tűzoltó berendezés csöve húzódik, igaz, ez kicsit különbözik azoktól, hiszen itt nem lehet vízzel oltani. A tűzérzékelő riasztására argon gáz árasztja el a helyiséget - az oxigénszintet így az égési minimum alá szorítják, viszont a dolgozóknak is marad néhány perce a menekülésre. Figyelmeztetnek bennünket is, ha megszólalna a riasztó, haladéktalanul húzni kell kifele.

Szerencsére nincs próbariadó sem, nyugodtan szemlélődhetünk a szekrények közt. Csúcstechnológiai bemutató, minden négyzetméterre jut egy portál, a szekrényekben valódi erőművek ketyegnek. Bár biztonsági embert nem láttunk, de a kamerák, kártyával nyitható ajtók és kulcsra zárt szerverszekrények biztonságot sugallnak, könnyen lehet, hogy itt egy négyzetméterre nagyobb érték jut, mint egy aranyfedezetet őrző bank trezorjában.

Számokban
Worldcom: világelső távközlési cég, 1999-ben bevétele 37 milliárd dollár volt, melyből több mint 15 milliárd az származott adat és internetszolgáltatások ugrásszerű növekedéséből. A Wordcom 65 országban több mint 22 millió felhasználót szolgál ki.

UUNET: 1999-es forgalma 3,5 milliárd dollár. Világszerte több mint 7000 alkalmazott, 114 országban több mint 70 ezer üzleti ügyfél. Az AOL, Earthlink, MSN és a CompuServe hálózati szolgáltatója, legnagyobb bérelt vonalas ügyfelei: General Electric, Royal Dutch/Shell, Daimler-Benz AG, Siemens, Ford, Sony, AT&T, CNN.

Sávszélességek:
USA - Európa: 8231 Mbps
Európa - Ázsia: 4 Mbps
Ázsia - USA: 835 Mbps
Magyarországra: 2x45 Mbps [fejlesztés 155 Mbps-re]

A fejlesztésekből is ízelítőt kapunk, megnézünk vagy három termet - darabonként legalább 400 négyzetméter, lehet beszorozni ezt a feltornyozott szerverekkel! -, a következő terem még kisebb, de már építik az üvegszálas hálózatot, rövidesen telerakják ezt is szekrényekkel. Aki gyors elérést szeretne, az nem az amúgy is terhelt vállalati bérelt vonal végére akasztja a szerverét, hanem igyekszik minél közelebb vinni az internethez, ezt a célt szolgálják a most már világszerte terjedő data centerek.

A védelmi vonal utolsó vonalát is megtekintjük, két hatalmas generátort. Áramszünet esetén automatikusan beindulnak, 15 ezer literes üzemenyagtartályuk a biztosíték arra, hogy ha kell, három napig is el tudják látni a központot árammal. Bár a generátorok makulátlanul tiszták, hetente egyszer beindítják őket, hogy szükség esetén ne érje őket meglepetést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?