Vilhelmina
11 °C
28 °C

Gyárlátogatás az internet szívében

2000.11.02. 10:17
Alig fél éve nyitotta meg magyar irodáját a világ legnagyobb internetszolgáltatója a UUNET, tervei szerint jövőre azonban már az első három ISP között szeretne szerepelni. A cég nem a magyar piacon már megismert tipikus elsőgenerációs szolgáltató, sokkal inkább internet-nagykereskedő, hiszen a legnagyobb, saját tulajdonú internetes gerinchálózattal rendelkezik. Az Index ellátogatott a cég dortmundi központjába, ahonnan a teljes európai régió internetes forgalmát felügyelik.
Nagyratörő tervekkel érkezett Magyarországra a világ legnagyobb internetszolgáltatója, a UUNET. Bár a versenytársak már itt voltak, s úgy tűnt, felosztották a magyarországi piacot, júniusi startja alkalmával a UUNET bejelentette: a 2001-es év végére be akarnak kerülni az első három vezető magyar internetszolgáltató közé. A szakma nem mosolygott ezen az állításon, tudták: egy nehézsúlyú versenyző jelent meg a piacon.

Network Operations Center: tényleg olyan, mint a Nasa, nem?
A UUNET ugyanis nem hagyományos ISP, nem szolgáltat például magánszemélyeknek internetet - fő tevékenységei közé tartozik a bérelt vonali hozzáférés, a nemzetközi gerinchálózati hozzáférés, valamint a webszerver hosting. A legnagyobb nemzetközi gerinchálózattal rendelkezik, mely teljes egészében saját tulajdonú, ez az egyik előnye, egyetlen cég kezeli a hálózatot Budapesttől Palo Altóig. Nagyon nagy kapacitású a gerinc - több mint meggyőző az Európa és Amerika között rendelkezésre álló 8 gigabites, azaz 8235 megabites sávszélesség -, fontos szempont, hogy mindig elegendő tartalék legyen, ha a hálózat kihasználtsága valahol eléri az 50 százalékot, fejlesztésbe fognak. A UUNET világszerte naponta több mint 3 millió dollárt - igen, nem tévedés - költ hálózat fejlesztésére, így 3 és fél havonta megduplázódik a kapacitásuk.

Magyarországnak jelenleg kétszer 45 megabites nemzetközi elérése van a UUNET-en keresztül, de megszületett már a döntés, hogy rövid időn belül 155 megabitre növelik - a kihasználtság ugyanis már elérte azt a bizonyos 50%-os limitet. A kétszeres szorzóra magyarázat a biztonság, világszerte ugyanis úgy alakították ki a hálózatot, hogy minden csatlakozási pontot két úton lehet elérni, így ha az egyik vonal meghibásodik, marad a tartalék. A UUNET cégfilozófiája a központosított hálózatfelügyeletet. Európában két Network Operations Center létezik, Amszterdamban, illetve Dortmundban - ez utóbbit nézhették meg közelről is magyar újságírók.

Magyar tervek

A UUNET erejét is ez a nemzetközi hálózat adja, szerződésben vállalják, hogy az ígért sávszélesség rendelkezésre is áll. Jelenleg hazai partnereik között egyaránt találhatók vállalati ügyfelek és ISP-k, ezek között 60%-kal még az internetszolgáltatók vezetnek, de tapasztalataik szerint ez az arány később megfordul. Arra büszkék, hogy ügyfeleik mindössze 10 százaléka származik a nemzetközi kapcsolatokból, a többit mind a hazai piacon szerezték, vagyis ez tényleg bizonyítja: megindult a valódi verseny a nagy felhasználók piacán is.

Kovács Péter: ,,jövőre a három vezető ISP között leszünk"
,,A júniusban megfogalmazott tervekhez képest néhány ponton módosította a UUNET az elképzeléseit, előrébb hoztuk a dial access, vagyis a telefonos hálózatielérés-szolgáltatás beindítását. Ezt nem magánszemélyek számára kínáljuk, hanem elsősorban outsourcing jelleggel cégeknek, csoportoknak. Így például virtuális ISP szolgáltatást is kínálunk a jövőben" - jelentette be Kovács Péter, a UUNET magyarországi vezetője. Ez a nyugaton már jól ismert módszer azt jelenti, ha például egy nagy élelmiszer áruházlánc szeretne internetszolgáltatást kínálni, akkor megteheti anélkül, hogy konyítana valamit is a távközléshez.

A júniusban megfogalmazott tervekkel kapcsolatban elégedettek: ,,Tartjuk az időarányos tervet, az elmúlt hat hónapban beváltottuk az ígéreteket. Jövőre pedig ott leszünk az első háromban, ezt Magyarországon pár száz bérelt vonallal teljesíteni lehet" - fogalmazott Kovács Péter. Nehéz lesz majd az összehasonlítás, hiszen ma sokszor a dial-up ügyfelek létszáma alapján döntik el, hogy melyik is a piacvezető internetszolgáltató, éppen ezért a jövőben célszerűbb lesz a forgalmat alapul venni - a bérelt vonalas ügyfelek sokkal nagyobb profitot hoznak.

Gyárlátogatás

Íme, az internet szíve - fogalmazott a Network Operations Centerben Kovács Péter. Úgy tűnik, a belsőépítészek mintát itt is a Nasától vették, legalábbis a terem egyik végében óriási monitorfal, ahol még azt is lehet látni, ha Budapesten egy sikertelen bejelentkezés történt - esetünkben a juzer elgépelte a jelszavát... -, az óriásképernyő előtt félkaréjban az operátorok - mindenki előtt szigorúan flat monitorok -, a magunkfajta látogatók pedig csak egy üvegfal mögül figyelhetik a munkát. Az üvegfal is különleges, amikor belépünk a szobába még semmit sem láthatunk, csak sejteni lehet, mint a mentőautók ablakánál, hogy mögötte valami fontos történik. Egy gombnyomásra átlátszóvá válik a ,,fal", no hiszen, ez is csúcstechnológia, amit üvegnek hittünk, azok ugyanis LCD lapok - körülbelül 3 méteresek lehetnek. Az operátorok természetesen 24 óráznak, vagyis éjjel-nappal ellenőrzik a hálózati forgalmat, ha nincs hiba, akkor sem tétlenkednek, ha valahol csúcsforgalmat látnak a hálón, akkor közbeavatkoznak és ,,terelnek".

A Data Center: Csúcstechnológiai bemutató
A Data Center, vagyis a szervertermek a föld alatt vannak, nem véletlenül. Vastag, tűzálló vasajtón léphetünk be, a plafon alatt a nagy bevásárlóközpontokból ismert tűzoltó berendezés csöve húzódik, igaz, ez kicsit különbözik azoktól, hiszen itt nem lehet vízzel oltani. A tűzérzékelő riasztására argon gáz árasztja el a helyiséget - az oxigénszintet így az égési minimum alá szorítják, viszont a dolgozóknak is marad néhány perce a menekülésre. Figyelmeztetnek bennünket is, ha megszólalna a riasztó, haladéktalanul húzni kell kifele.

Szerencsére nincs próbariadó sem, nyugodtan szemlélődhetünk a szekrények közt. Csúcstechnológiai bemutató, minden négyzetméterre jut egy portál, a szekrényekben valódi erőművek ketyegnek. Bár biztonsági embert nem láttunk, de a kamerák, kártyával nyitható ajtók és kulcsra zárt szerverszekrények biztonságot sugallnak, könnyen lehet, hogy itt egy négyzetméterre nagyobb érték jut, mint egy aranyfedezetet őrző bank trezorjában.

Számokban
Worldcom: világelső távközlési cég, 1999-ben bevétele 37 milliárd dollár volt, melyből több mint 15 milliárd az származott adat és internetszolgáltatások ugrásszerű növekedéséből. A Wordcom 65 országban több mint 22 millió felhasználót szolgál ki.

UUNET: 1999-es forgalma 3,5 milliárd dollár. Világszerte több mint 7000 alkalmazott, 114 országban több mint 70 ezer üzleti ügyfél. Az AOL, Earthlink, MSN és a CompuServe hálózati szolgáltatója, legnagyobb bérelt vonalas ügyfelei: General Electric, Royal Dutch/Shell, Daimler-Benz AG, Siemens, Ford, Sony, AT&T, CNN.

Sávszélességek:
USA - Európa: 8231 Mbps
Európa - Ázsia: 4 Mbps
Ázsia - USA: 835 Mbps
Magyarországra: 2x45 Mbps [fejlesztés 155 Mbps-re]

A fejlesztésekből is ízelítőt kapunk, megnézünk vagy három termet - darabonként legalább 400 négyzetméter, lehet beszorozni ezt a feltornyozott szerverekkel! -, a következő terem még kisebb, de már építik az üvegszálas hálózatot, rövidesen telerakják ezt is szekrényekkel. Aki gyors elérést szeretne, az nem az amúgy is terhelt vállalati bérelt vonal végére akasztja a szerverét, hanem igyekszik minél közelebb vinni az internethez, ezt a célt szolgálják a most már világszerte terjedő data centerek.

A védelmi vonal utolsó vonalát is megtekintjük, két hatalmas generátort. Áramszünet esetén automatikusan beindulnak, 15 ezer literes üzemenyagtartályuk a biztosíték arra, hogy ha kell, három napig is el tudják látni a központot árammal. Bár a generátorok makulátlanul tiszták, hetente egyszer beindítják őket, hogy szükség esetén ne érje őket meglepetést.