Viola
-5 °C
-2 °C

Elindult a világ legnagyobb közvélemény-kutatása

2000.11.15. 18:52
November 15-18-ig zajlik a világ eddigi legnagyobb, internetes közvélemény-kutatása. A felmérésben százhúsz ország vesz részt, a szervezők több tízmillió válaszolóra számítanak. A Plant Projectben nem csak internet-hozzáféréssel rendelkezők vehetnek részt. Világszerte (így Magyarországon is) laptopokkal felszerelt kérdezőbiztosok próbálnak elérni minél több, az internetet nem ismerő embert. Az összesített eredményeket minden regisztrált résztvevő láthatja, a teljes adatbázis feldolgozása viszont hónapokig is eltarthat.
A Planet Project honlapján nyolc nyelven jelenik meg a nyolc témakörbe rendezett, összesen 160 kérdés. A résztvevők bármelyik vagy akár az összes témakör kérdéseire választ adhatnak. Az egyes szakaszok (pl. vallás, egészség, szex, álmok, közbiztonság) kitöltése után azonnal összehasonlíthatják válaszaikat a más nemhez, életkorhoz vagy földrajzi helyhez tartozó csoportok addig összesített véleményével.

A Planet Project természetesen ígéri, hogy a résztvevők adatait, illetve válaszaikat külön kezelik. Elemzésnek csak a válaszokat vetik alá, a személyes adatokat semmilyen körülmények között nem teszik hozzáférhetővé külső fél számára.

Több tízmillió válaszolóra számítanak

A nemzetközi kutatást a 3Com irányítja, a kérdéseket a Harris Interactive állította össze, az eredményeket is ez a cég elemzi, a technikai hátteret többek között a Sun, az Oracle, az Akamai, a BEA, az AT&T, a Macromedia biztosítja.

Bartucz László, a 3Com magyarországi igazgatója elmondta: több tízmillió válaszolóra számítanak - az eddigi legtöbb résztvevőt mozgósító internetes szavazáson körülbelül egymillió amerikai vett részt, tehát a mostani felmérés ennél nagyságrendekkel nagyobb lehet.

A Planet Projectben nem csak internet-hozzáféréssel rendelkezők vehetnek részt. Világszerte (így Magyarországon is) laptopokkal felszerelt kérdezőbiztosok próbálnak elérni minél több, az internetet nem ismerő embert, így próbálván korrigálni a ,,digital divide"-ból adódó torzítást.

Székely László, a Harris képviseletében közölte: az összesített eredményeket a regisztrált válaszolókon kívül állami szervek és kutatóintézetek is megkaphatják. A teljes adatbázis feldolgozása feltehetően hónapokig is eltart majd, de egyes tendenciákat azonnal látni lehet.

Az internetes közvélemény-kutatás (egyelőre) nem reprezentatív

Az Index kérdésére Székely elmondta: sajnos az internetes közvélemény-kutatás (egyelőre) nem lehet reprezentatív, még az Egyesült Államokban sem. Tehát a felmérés eredményeiből nem lehet megbízható következtetéseket levonni egy ország teljes népességére. A kérdőív elején azonban vannak olyan demográfiai (nemre, korra, iskolázottságra vonatkozó) kérdések, amelyek alapján súlyozni, szegmentálni lehet, tehát egy-egy csoportról a nagy elemszám révén megállapíthatók bizonyos jellemzők.

Válaszainkat egyébként nem csak az addig beérkezett szavazatok összességével vethetjük össze. Egy-egy szakasz kitöltése után, az eredmények összehasonlításakor a Planet Project egy korábbi ,,érdekes" válaszadót is kiválaszt, akinek a véleményét a miénkhez hasonlíthatjuk. Az Index újságírója legutóbb egy amazonasi törzsfőnök, majd az új-guineai Steven Wari Paliya válaszait értékelhette.

Ezzel kapcsolatban megkérdeztük a szervezőket, és kiderült: az ,,egzotikus" résztvevők (akiknek személyes adatai, sőt fényképe is szerepel) beleegyeztek adataik kiadásába, az ,,átlagos" felhasználókat nem fenyegeti ilyen veszély. Ha valaki azt akarja, hogy adatai összehasonlítási alapként külön is megjelenjenek, annak külön kell jelentkeznie a szervezőknél.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!