Lánclevél szólít fel véradásra

2001.11.14. 12:40
Önállósította magát, és már az Országos Vérellátó Szolgálatnak okoz gondot egy lánclevél, mely szerint egy beteg kisfiúnak AB-s vérre volna szüksége. Naponta többen jelentkeznek véradásra, de a kisfiú már három hete hazamehetett. Feleslegesen telefonál az, aki most szeretne neki vért adni.
Az Index munkatársai naponta több példányban kapják meg a felhívást, amely Páncza Tamás nevére hivatkozva véradásra szólít fel. A megadott számon azonban a vérellátó területi központjának ügyeletese nagyon szépen megkérte az Index újságíróját, 'vegye le' az internetről a felhívást, mert a kisfiú jobban van, már három héttel ezelőtt hazamehetett.

Véradókat továbbra is várnak

Neki most egyelőre nem kell több vér, de más kisgyerekek is betegek, vagyis véradó donorokat mindig szívesen látnak. Az internetről azért kellene levenni a felhívást, mert ha később Tamásnak ismét véradókra volna szüksége, biztos nem fognak segíteni, akiket most kényszerűen elküldenek.

Éveken át keringenek a lánclevelek

A lánclevelek egyik legnagyobb hibája, hogy dátum szinte soha nincs bennük. Néha olyan levelek köröznek éveken keresztül a világhálón, melyeket évekkel korábban írtak, a felhívások nagy része pedig csak vicc, átverés.

Guinness-rekord képeslapban

Az egyik első és máig leállíthatatlan lánclevelet egy halálos rákbeteg angol kisfiú, Craig Shergold indította 1989-ben. A tízéves Craig azt szerette volna, ha az emberek annyi üdvözlőlapot küldenek neki, hogy még halála előtt bekerüljön a Guinness rekordok könyvébe. Felhívása és postai címe a világ minden tájára eljutott, és kevesebb, mint egy év alatt egymillió lap érkezett hozzá. Craig kívánsága beteljesült: bekerült a rekordok könyvébe.

Ám a lapok áradata nem szűnt. Teltek az évek, és a felhívás e-mailben is keringeni kezdett. Egy sikeres műtétet követően Craig kigyógyult betegségéből, ám a lapok csak jöttek: eddig 350 millió érkezett Shergoldék címére. A most 22 éves Craig új kívánsága, hogy ne küldjenek neki több levelet, ám ez egyelőre teljesíthetetlennek tűnik.

A lánclevél

Kivételesen egy "lánclevél"...
Továbbítsátok! Életet menthet!

VÁRJÁK A SEGÍTSÉGET

Egy leukémiás kisfiúnak AB RH+ vérre van szüksége SÜRGŐSEN és FOLYAMATOSAN. Állapotán pillanatnyilag csak ez segíthet.
A véradás helye: Budapest, VIII. kerület Delej utca 9-11. (Heim Pál gyermekkórház mellett) Ideje: Hétfőtől Csütörtökig: 8-12
A véradás körübelül 2 órát vesz igénybe (mert trombocitára - vérlemezre - van szüksége) Időegyeztetés a XXXXX-es telefonon. (Azért van szükség időegyeztetésre,mert csak egy gép van, amivel le tudják venni a vért.) Fontos, hogy PÁNCZA TAMÁS-nak kell a vér, ezt a nevet NE FELEJTSÉTEK EL BEMONDANI!!
Minden segítséget köszönünk, azt is, ha továbbadjátok a felhívást!!


  • Tippek
  • Bankszámla