Mátyás
-6 °C
1 °C

A blogger is csak újságíró, akit le lehet csukni

2006.08.15. 11:50
Börtönbe kellett vonulnia annak a 24 éves amerikai fiatalembernek, aki nem volt hajlandó együttműködni az esküdtszékkel. Josh Wolfnak saját, nem publikált videófelvételeit kellett volna megmutatnia a törvény képviselőinek. Ám ő ezt nem tette meg, s egy kis jogi csűrés-csavarást követően most a rács mögül szemléli a "bloggerek Judith Miller-ügyét".

Meglehetősen heves viták folytak néhány éve az amerikai sajtóban, miután a bíróság döntése értelmében börtönbe kellett vonulnia a New York Times egyik újságírójának. Judith Miller bűne az volt, hogy nem kívánta felfedni a CIA-s ügynökügyben saját forrását. Némileg erre az esetre hasonlít a 24 éves Josh Wolf mostani története. A lelkes anarchista fiatalember az egyik első volt Amerikában, aki videóblogot indított. Webnaplójában rendszeresen közölt videofelvételeket, így például a tavalyi San Franciscó-i antiglobalista tüntetésről is.

Wolf egyik videóján jól látható, amint az amerikai rendőrök igen erélyesen lépnek fel a tüntetők egy csoportjával szemben. Vizsgálat azonban egy másik ügyben indult. Feltételezhetően a tüntetők egy csoportja gyújtotta fel az egyik rendőrségi járművet. A nyomozás során tanúként szerették volna meghallgatni Wolfot is, aki jelen volt a demonstráción, valamint szerették volna, ha a fiatalember megmutatja azon felvételeit, melyeket nem publikált blogján, de esetleg segíthetik a felderítést.

Anarchisztikus jogértelmezés

A blogger azonban ellenállt, s bízott abban a kaliforniai törvényben, mely szerint a médiában dolgozóknak nem kötelességük felfedni forrásukat, átadni fiókban maradt anyagaikat, megvédi majd a felelősségre vonástól. Csakhogy a hatóságok szerint a kérdéses járművet részben szövetségi pénzből tartották fenn, s ezért szerintük nem a kaliforniai szabályozást kell figyelembe venni, hanem a szövetségit. Amely viszont nem ismeri a médiában dolgozókat védő "pajzstörvényt".

Az antiglobalista fiatalembert így a szövetségi törvények értelmében börtönbe zárták, amiért megtagadta az együttműködést az esküdtszékkel. Míg ő a rácsok mögött ül, édesanyja vezeti a webnaplót, s legutóbb például arra kérték az olvasókat, hogy pénzadományokkal segítsék a fiatal anarchistát, hogy ki tudják fizetni az időközben több tízezer dollárra dagadó eljárási és ügyvédi költségeket.

Az ügy másik pikantériája, hogy a Wolf által annyit támadott "hivatalos média" jeles személyiségei kiálltak mellette. Sőt, a már említett Judith Miller el is látogatott a börtön elé, hogy védelmébe vegye a meghurcolt videobloggert.

Ha Tony Soprano is blogolna

A fiú egyébként a Cnetnek adott exkluzív interjújában azt is mondja, azért nem volt hajlandó együttműködni a szövetségiekkel, mert sok embernek, akik szerepelnek a felvételein, megígérte, hogy messzemenőkig diszkréten kezeli majd a videókat. Wolf szerint egyébként az ügy nem egy rendőrségi autóról, hanem sokkal inkább a demonstráción megjelent anarchista fiatalok megfélemlítéséről szól.

Az ügy egy másik vetülete is téma lett az angolszász médiában. Nemrégiben az Apple fogta perbe azokat a bloggereket, akik információkat szivárogtattak ki a céggel kapcsolatban. Akkor a bíróság úgy döntött, hogy a bloggerek jogállása semmiben nem különbözik az újságírókétól vagy szerkesztőkétől, vagyis nem kötelesek felfedni forrásaikat. Ennek kapcsán jegyezte meg Jeff Jarvis a Guardian hasábjain, hogy ha ezt komolyan vesszük, akkor mondjuk Tony Sopranónak is csupán egy blogot kellene indítania ahhoz, hogy ne kelljen vallomást tennie maffiózó barátairól.

A San Francisco Chronicle viszont "Szabadítsátok ki Josh Wolfot" című cikkében azt taglalta, hogy bár egy anarchista "tökéletlen mártírja" a sajtószabadságnak, az amerikai alkotmány első kiegészítése rá is éppen úgy vonatkozik. Mivel az ügyen eljáró esküdtszék mandátuma jövő nyáron jár le, megtörténhet, hogy Wolfnak még egy évig kell offline maradnia a szövetségi börtön falai közt.