Eleonóra
-1 °C
2 °C

Jönnek a dvd-hez csapott letölthető filmverziók

2006.11.29. 13:00
A dvd már nem elég. A filmforgalmazók és a viszonteladók közül is egyre többen próbálkoznak az interneten keresztül értékesített és letöltésre kínált változatokkal.

Az amerikai dvd-kereskedelem 40 százalékát uraló Wal-Mart már a karácsonyi vásárlási szezon elején bejelentette: ezúttal letölthető változatban is lehet náluk filmeket vásárolni.

Az új szolgáltatást a Superman Visszatér dvd-vel kezdik. Akik megvásárolják a dvd-t, egyben jogot vásárolnak arra is, hogy néhány dollár pluszért cserébe - a Wal-Mart szoftverének segítségével - letölthessék otthoni gépükre vagy hordozható médialejátszójukra az adott filmet.

A videó letöltése hosszabb időt vehet igénybe, ám a Wal-Mart állítása szerint a szoftver képes arra, hogy már a letöltés közben elkezdhessék nézni a felhasználók a mozifilmet.

A Wal-Mart lépéséről beszámoló CNN Money szerint a világ legnagyobb viszonteladói hálózatának célja, hogy a filmek letölthetővé tételével megőrizze piaci dominanciáját.

Bár az online filmletöltés vonzónak tűnhet a fogyasztók számára, a Wal-Martnál bizonyára szkeptikusabbak, hiszen a korábban indított online videókölcsönző szolgáltatásuk például kifejezetten bukásnak számított.

A mostani lépésre ezzel együtt szükség volt, hiszen korábban az Amazon és az Apple is bejelentette, filmletöltő szolgáltatást kíván indítani. A Time Warner pedig 2007-ben vált: elképzeléseik szerint filmjeiket "töltsd le és írd ki dvd-re" rendszerben is elérhetővé kívánják tenni a weben.

A Microsoft is lépett: új konzolja, az Xbox 360 már képes tévéműsorok letöltésére és lejátszására is. A szoftvergyrtó cég korábban az összes nagyobb amerikai tévécsatornával kötött megállapodást. A tartalmi együttműködések lehetővé teszik, hogy a konzol használói a Xbox Live Marketplace-en keresztül vásárolhassanak maguknak jogot adott műsorszámok letöltésére.