Wazzup! - egy reklámparódia viszontagságai

2000.04.29. 13:55
Az AP perrel fenyegette meg a sikeres Budweiser reklámparódiájának készítőjét, mert az tartalmazta az Elián Gonzalez elszállításáról szóló jogvédett fényképet. Az eredeti reklám számos feldolgozásának egyikét ugyanis a kubai kisfiú kommandóssokkal körített "kiszabadítása" köré fűzte fel a vicces kedvű készítő.
Dookie azt mondja: Wazzup!
A Wazzup! a Budweisertől amerika jelenleg legnépszerűbb reklámja. A története - műfaji alapon - rövid és velős: baráti társaság találkozik, és kedvenc üdvözlésüket rikoltozzák jó sokszor, előtte és utána elmondják, hogy sört isznak. Wazzup!

A reklám humánus és vidám hangulata azonnal belopta magát a nézők szívébe - egy egész ország kezdett wazzupot rikoltozni. Magyarországon utoljára talán a Müszi-reklám idején volt ilyen a helyzet.

WAZZUP

Bud - Wazzup!(mov - 3.1 M)
Bud - Wazzup! Call waiting (mov - 1.2 M)
Bud - Wazzup! The Woman (mov - 1.6 M)
Bud - Wasabi (mov - 2.0 M)
Cartoon Network (mpg - 1.3 M)
Zoo Wazzup(avi - 1.2 M)
Mahir Wazzup(asx - 0.6 M)
Elian story tükrözések (amúgy swf - 0.6 M)

A Budweisernek sem kellett több, gyorsan elkészítettek három folytatást, amelyekben a rikoltás továbbra is alapelem, csak a szituációk változnak. Az öt fős baráti csapatból kiválni látszik Dookie, aki az első spotban a számítógépe előtt ülve csillogtatta meg komikusi tehetségét - az utóbbi folytatásokban már barátnője miatt keveredik a rikoltozással kapcsolatos konfliktusokba.

A Wazzup! tömör szerkezete miatt különösen gazdaságos letöltés - ezért az internetes közösségben különösen népszerű lett. Az emberek paródiák készítésébe fogtak. Elkészült az ósdi rajzfilmekből, az eredeti hangra összevágott paródia. Készült olyan amelyben csimpánzok, mókusok és krokodilok rikoltoznak. Wazzupot kiáltozott közhelyfotóiról a másik kult, a nagy Mahir Cagri is. Ma is tartana a felhőtlen vidámság, ha el nem készül az Elián Gonzalez életét és munkásságát Wazzup! reklám formájában feldolgozó animáció.

A paródiában sorra feltűnnek a floridai partokra vergődött kubai kisfiú érzelmeket felkavaró történetének fontosabb szereplői
A paródiában sorra feltűnnek a floridai partokra vergődött kubai kisfiú érzelmeket felkavaró történetének fontosabb szereplői: Elián, nagybátyja Donato, nagynénje Marisleysis, Janet Reno, és Fidel Castro.

A balhé amiatt tört ki, hogy a flash-animáció készítője Sean Bonner többek között betette a paródiába az AP kikerülhetetlen, és az év sajtófotója címre pályázó képét, amelyen a rohamosztagos katona géppisztolyt nyom a bekekszelt kiskölyök arcába.

David Tomlin, az AP szerzői jogi felelőse azonnal levelet írt. "Meg fogunk tenni mindent, ami szükséges, hogy az anyagainkat elvegyük Öntől. Kérem nagyon hamar jelezzen vissza, hogy ezt megértette és leveszi az AP anyagokat." - fogalmazott.

A Budweiser is gyorsan készíttetett három folytatást
Bonner azonban, ahelyett hogy levette volna az animációt weboldaláról, továbbküldte Tomlin levelét egy csomó címre, és oldalára is kitette azt. Az Elian-féle Wazzup paródia azóta már lekerült az oldalról - van helyette viszont egy lista, ahol több, mint tíz tükrözésen elérhető.

Tomlin másnap reggel lebombázva találta a levelesládáját, de ez volt a kisebb problémája. Felhívták telefonon. "Rendszerint beleírom a nevem és a telefonszámom az e-mailjeimbe, hogy a önazonosságomat igazoljam, de ez egy lecke volt - az internetezők nem mindig jó fej emberek."

David Tomlin egyébként keserű elmélkedésében bevallotta, hogy ez az első eset, amikor egy paródiát szólít fel a jogvédő osztály, sőt személyesen üzente Bonnernak, hogy amikor először látta a paródiát, ő is röhögött.  • Hírek
  • Csok