Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szerdától nyilvános magyar webaudit

2000.09.06. 14:31
Szeptember 6-ától a nagyközönség számára is elérhető a magyar internetes oldalak látogatottságát mérő, első hitelesnek tekinthető webauditáló oldal, a Medián WebAudit. Az Index fejlesztésén alapuló mérési rendszer technikai hátterét az EuroWeb adja. A hiteles auditálás nagy előrelépést jelent a magyar internetes viszonyok megítélése szempontjából.
Hann Endre
A rendszer már most is harminc webhely százötven oldalának auditálását végzi
A profitorientált internetes oldalak legalapvetőbb problémája, hogy a hirdetők és befektetők számára megbízható adatokat tudjanak nyújtani nézettségükről. Amíg a nyomtatott és elektronikus sajtónak már rég elfogadott és bejáratott módszerei vannak a közönségük felmérésére, az internetes oldalak egészen legutóbbi időkig csak a saját maguk által mért adatokat tudták üzleti partnereik elé tenni.

A független és hiteles internetes auditálás iránti fokozódó igényt a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 1997-ben ismerte fel. A kedden bejelentett Medián Webauditot az Inventra - utóbb Index.hu Rt - fejlesztette, és mintegy féléves tesztelést követően nyitják meg az internetezők előtt.

PI, FPI, és session

A rendszer működésével kapcsolatban Verhás Péter, az Index fejlesztési igazgatója elmondta, hogy a IFABC(International Federation of Audit Bureaux of Circulations) szabványait követi - cookie letöltése alapján méri a találatokat (page impressions, PI), az oldalletöltéseket (full page impressions, FPI), és az ún. sessiont, amely egy weblap huzamosabb böngészését jelenti.

A mérés hibaszázaléka alacsony, statisztikailag megbízható
A webauditot kiszolgáló rendszernek különösen nagy teljesítményi követelményeknek kell megfelelnie, mivel a mérést végző szerverre érkező találatok az összes auditált oldalt összes találatának kétszeresét jelentik - ennek oka, hogy a mért oldalak tetején és alján egy-egy mérőpontot helyeznek el, hogy az oldal megnyitása és teljes letöltése elkülönüljön. Az EuroWeb által fenntartott szerver az adattömeg feldolgozására egy gigabájt memóriával, és tizenhét gigabájtos háttértárral rendelkezik. A napi találatok értékelése általában egy gigabájtnyi adat feldolgozását jelenti.

Az Euroweb, marketing menedzsere Tikos Katalin elmondta, hogy azért vállalhatták el a Medián WebAudit hostolását, mert leglátogatottab oldalaknak nem ők szolgáltatják az internetet, így ők függetlenek.

Százötven oldalt mér

Hann Endre a Medián ügyvezető igazgatója közölte, hogy különösebb marketing-tevékenység nélkül a rendszer már most is harminc webhely százötven oldalának auditálását végzi - közöttük van a két leglátogatottabb magyar portál az Origo és az Index. A szolgáltatást kis látogatottságú és nem profitorientált oldalak is igénybe vehetik. Tőlük általában csak jelképes összeget kér a Medián.

A Medián WebAudit rendszere a tesztelés során rendkívül pontosan kiszűrte, ha valaki csalni próbált a találatokkal. Hann Endre szerint a mérés statisztikailag megbízható. Egy bizonyos: az adott oldal nem kap kevesebb találatot, mint amennyit a mérés megmutat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!