Webby 2000

2000.02.02. 11:56
Májusban negyedik alkalommal adják át a Webby díjakat, amely a díjakat kiadó Nemzetközi Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia (IADAS) meghatározása szerint az internet Oscar-díja. Az idei Webby azonban túltesz majd minden eddigin, mivel a San Franciscói Modern Művészetek Múzeuma (SFMOMA) ötvenezer dollárral állt az internetes művészetért kiadandó különdíj mögé.

dij
A díj
Ezek az internetesek vicces emberek. A tavalyi Webbyk díjátadási ceremóniáit két óra alatt lezavarták, hogy utána rögvest mulatozzanak, pedig hát negyvennégy Webby-rugó került átadásra. A szervezők a cselekmény/idő arányt azzal tudták ilyen pozitívan befolyásolni, hogy kikötötték, hogy a díjazottak legfeljebb öt szóban hálálkodhatnak. Ilyeneket mondtak példaul: "Csúnya anyagias geckók vagytok mind" (jodi.org); "Könyvek, zene, videó és Webbyk" (amazon.com), "Én vagyok az internet királya" (Internet Movie Database); "SonicNet, SonicNet, SonicNet, SonicNet, jó." (SonicNet). Mondom, hogy viccesek. A jodi.org alkotói - akik az internetes művészet kategóriában kaptak szakmai díjat - ráadásul olyannyira frusztrálódtak orálisan, hogy a közönség közé hajigálták a díjaikat.

Mindez még 1999-ben történt, amikor a legrangosabb díj, a Linzben átadott Prix Ars Electronica is kb. 8600 dollárral járt (ezt a díjat akkor a Linux operációs rendszer kapta). Kicsit közelebb van a SFMOMA által kitűzött összeghez a londoni Tate Gallery által kiadott Turner-díj, amelyet bármely médiumban tevékenykedő fiatal művész megkaphat - a Turner harmincháromezer dollárral jár. A különféle internetes díjak egyébként is szaporodnak, mint a gomba. A San Franciscói múzeum által kezdeményezett ötvenezer dolláros különdíj ezért elsősorban az online művészet súlyának növekedését jelzi.

A díj felülnézetből
Az SFMOMA-Webby "Az internet kiváló művésze" díjat május 11-én adják majd át, a többi Webbyvel együtt. A neve elhallgatását kérő szponzor által felajánlott jutalmat az SFMOMA által felkért négytagú zsűri adja ki három internetes művésznek. A díjazottak a megosztoznak a nagy pénzen. A legjobb digitális műalkotások ezután a San Franciscó-i múzeum "e.space" nevű tárlatában fogják kiállítani.

A San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeuma egy új kurátor, Benjamin Weil belépésével nyitott a hálózati művészet felé. Egyelőre még Amerikában sem jellemző, hogy a kortárs művészetet kiállító galériák különösebben érdeklődnének az interneten megjelenő művészet iránt. Kivételt képez két középsúlyú galéria, a minneapolisi Walker Art Center és a manhattani Dia Center for Arts. A tengerentúli kulturális életben jelentősebb galéria, a Whitney Benjamin Weil hatására vonta látókörébe az internetet. A különdíj célja, hogy "többet gondolkodjunk arról, hogy milyen művészi tevékenység terepe lehet a web" - fogalmazott Weil.

A Nemzetközi Digitális Akadémia 2000. február 21-től március 14-ig várja a huszonkét kategóriába nevezőket. A kategóriákban egyrészt a közönségszavazatok alapján osztanak díjakat, másrészt az Akadémia zsűrijének döntése alapján. Az IADAS tagjai között egyébként olyan ismerős nevek szerepelnek, mint Gillian Anderson, David Bowie, vagy Esther Dyson. Kisestélyi és pezsgősdugó, online közvetítés.


A tavalyi nyertesek
Kategória Webby-díjNép hangja
Művészet jodi.orgdoorsofperception.com
Gazdaságamazon.com ebay.com
Közösségseniornet.com ivillage.com
Ismeretterjesztéslearner.org/jnorth discoveryschool.com/schrockguide
Divatpapermag.com londonfashionweek.co.uk
Filmimdb.com imdb.com
Pénzfool.com fool.com
Játékgamerscentral.net shockrave.com
Egészségintelihealth.com mayohealth.org
Humortheonion.comtheonion.com
Életmódbabycenter.com epicurious.com
Zenesonicnet.commp3.com
Hírekcnn.com cnn.com
Politikacalvoter.orgfreedomforum.org
Nyomtatott-Online
Magazinok
salonmagazine.com smithsonianmag.si.edu
Rádiófreespeech.orgspinner.com
Tudományexploratorium.edu science.msfc.nasa.gov
Sportsportspages.com sportingnews.com
Technikai fejlesztés amazon.com my.yahoo.com
Utazásbiztravel.comtravelocity.com
TVpbs.orgpbs.org
Elvontsuperbad.comabsurd.org  • Hírek
  • Csok