Őzillatú sünfos, anyaszú, zsírtigris

2008.08.27. 10:14
Több ezer pályázótól több ezer pályázat érkezett játékunkra, az Első Magyar Googlewhackblattre. Most mindenki szavazhat, melyik a legjobb szó, amelyre csak egy találatot ad a Google.

"Most ahelyett, hogy szakdogát írnék, ezzel fogok szórakozni" - írja kedves levelezőnk, Evelin. "Irgalmas Isten, ez mennyi időt el fog még venni a GDP-termelésből" - írja másik kedves levelezőnk, Jimmy. "Ez túlságosan könnyű játék, de addiktív, úgyhogy leállok. Holnap lesz mivel idegelni a kollégákat" - írja harmadik kedves levelezőnk, Gábor.

"Nyűfaj, orrsegg, pintység, tyúkhely" - írja további kedves levelezőnk, Katalin.

Talán a nyelvújítás kora óta nem vetette magát a magyarság ilyen hévvel a szógyártásba, mint most, játékunk nyomán. A Googlewhackblatt szabályai szerint olyan magyar vagy magyarnak hangzó szót kellett beküldeni, amelyekre a kereső összesen egy találatot hoz ki. Néhány nap alatt több ezer versenyzőtől több ezer pályamunka érkezett, köszönjük a részvételt.

A feladat egyszerűbb volt, mint amilyennek elsőre látszott: meglepő, de percek alatt elő lehet állni olyan - leginkább összetett, képzett vagy kitalált - szóval, amely a Google szerint összesen egyszer fordul elő a neten, főleg a magyar oldalakon.

Írja le százszor, hogy sünfos

Az is kiderült, hogy a nevezetes Googlewhack-paradoxon sokkal hatékonyabban működik, mint vártuk. Ha ugyanis egy egyszer előforduló szót valaki leír egy blogban vagy egy szájton, azt nemsokára megtalálja a Google, és akkor már kétszer fordul elő. Így is történt: a cikkünkben idézett hapax legomenonokat egy óra alatt indexelte a kereső, sőt olyan rosszakarónk is akadt, aki szájtján "index game ruin" címmel direkt létrehozott egy posztot, hogy elrontsa a játékot. Ezt is köszönjük.

A fenti okok miatt, bár technikailag megoldható, nem is küzdünk azzal, hogy a Google által indexelhetetlen formában közöljük a nyertes szavakat. Itt vannak feketén-fehéren, tessenek őket nap mint nap használni, terjedjenek a neten, és reméljük együtt, hogy legtöbbjük az értelmező szótár következő kiadásában köt ki. A két szólistát csatoljuk (az egyik ábécésorrendben, a másik a szavak hosszúsági sorrendjében tartalmazza a pályaműveket). Biztos van, aki kimaradt, attól elnézést.

A méret a lényeg

A játék feltételei között szerepelt, hogy a beküldött szavak minél rövidebbek legyenek, de azt mondtuk, díjazzuk majd a kreatív hosszúakat is.

Mennyiségi szempontok alapján az első tizenhat helyezett szó holtversenyben áll, mind négybetűs, ezek a következők:

ebkő; ebló; lűző; nyág; ópók; ósas; őlít; pőpé; rhők; tzík; úpfa; űnői; üplu; űrfő; űvék; zűgg

Még egyszer, itt a terjedelem számított, nem a szépség. Egyébként ha a fenti szavakat beírják a Google-be, és több mint egy találatot kapnak, ne ijedjenek meg: sokuk csak idézőjelek között, csak a magyar Google-ön, és ott is a magyar oldalakra keresve hoz egyetlen találatot. Van olyan is közöttük, amelyre több találat jön, vagy ugyanarról az oldalról, vagy különbözőekről - ezt betudjuk a Google hibájának, illetve annak, hogy egyes szavak a játék kezdete óta eltelt hetekben is felkerülhettek a netre. A beküldőknek ezúton is, további sok sikert kívánva.

És a mennyiség átcsap

A szépségverseny zsűrizésekor már figyelmen kívül hagytuk a hosszt, és előtérbe helyeztük az esztétikai megfontolásokat, az eredetiséget, a hangzást, a jelentést. Hosszas ízlelgetés után a következő szavakat nyilvánítjuk az Első Magyar Googlewhackblatt-verseny legjobbjainak. (Zárójelben a beküldők neve, azért zárójelben, mert sokan kérték, ne nevezzük meg őket - a pályázók zöme bevallottan munkaidőben versenyzett, lásd GDP):

Biológia, állat- és növényvilág

A zsűri kedvence: sünfos (Gábor)
Példamondat: Ede nagyszerű munkát végzett, de Aladár dolgozata sünfos.
További jelöltek: anyaszú (fisha); rohadtmacska (Eszter); biokender (n.a.)

Szex, erotika, huncutság

A zsűri kedvence: csöcsözön (Ádám)
Példamondat: Csá, csumi, csöcsözön!
További jelöltek: csóklé (Gergely); pékpöcse (Ágnes); tesztoszteronhuszár (Bence); zsírtigris (n.a.)

Népies-magyaros

A zsűri kedvence: csutya (Ádám)
Példamondat: Az esőben kerékpáromat tolva botorkáltam hazafelé a kocsmából, amikor szembejött egy csutya.
További jelöltek: árvalányajak (Bendee W); csurgol (Péter); peckesít (rch); rátyog (Gergő)

Költészet

A zsűri kedvence: őzillatú (Sparrow)
Példamondat: Egy őzillatú hajnalon pillantottam meg először Máriát.
További jelöltek: fellegtánc (Reni)

Politika

A zsűri kedvence: kikorrumpál (Róbert)
Példamondat: Ez a kormány már kikorrumpálta magát, jöhet a következő; Mátrai kikorrumpálta magának a tanszékvezetői állást.
További jelöltek: turulbegy (Gábor)

Tudomány, technika, internet

A zsűri kedvence: elblogolgat (Péter)
Példamondat: A doktor úr egész nap dolgozik, aztán este hazamegy, és még elblogolgat egy kicsit.
További jelöltek: ökotükör (Bendee W); teleorgazmus (Gábor); webfasz (n.a.)

Otthon, háztartás

A zsűri kedvence: mészárolgatunk (Balázs)
Példamondat: - Mészárolgatunk, mészárolgatunk?
További jelöltek: dinnyekompót (Andrew); házibugyi (Bendee W); kabalakalap (Gábor); műbőrharisnya (Zsolt)

Sport

A zsűri kedvence: álhúgy (n.a.)
Példamondat: Sportolóink tiszták, a mi csapatunkban nincs helye az álhúgynak.
További jelöltek: gerelyvég (Péter)

Autó-motor

A zsűri kedvence: partijárgány (János)
Példamondat: Vettem egy tízéves Suzukit, a Tescóig elmegy, de nem egy partijárgány.

Egyéb

A zsűri kedvence: metafing (Gergely)
Példamondat: Gergely egy metafinggal tett pontot a késő estébe hajló filozófiai diskurzus végére.

Honorable mention

Két olyan szó, illetve szókapcsolat is érkezett, amelyeknek ismert szerzője van, őket nem értékeljük, de megemlítjük, mert megérdemlik. Az egyik az agyonnyalnálak, Hajós András nagyszerű leleménye, a Heti Hetes emlékezetes adásában hangzott el. A másik (teljesen versenyen kívül, hiszen két szóból áll) a szakajtónyi fürdőskurva Tóta W. Árpádtól, az Index főmunkatársától származik. Mindkettőjüknek gratulálunk, gazdagítsák tovább nyelvünket!

További érdekességek; tanulság levonása

Rengetegen pályáztak direkt helytelenül írt szóval, olyasmivel, hogy helyibolt, hidegkostoló meg lefosztya; ezeket általában nem vettük figyelembe, kivéve a rohadtmacskát, mert abban érződik a szelíd dühben megnyilvánuló szépség, illetve az esély az állandósuló szóösszetételre. Volt, aki politikai jellegű üzenettel pályázott, mint például azzal, hogy "a fővárosban közpénzből kutyafüle sem lett a konyharuhából tíz év alatt", ez sajnos túl hosszú, viszont tényleg csak egy találatot hoz rá a Google.

Volt, aki azt javasolta, verset kellene írni az egytalálatos szavakból, és volt, aki egyből írt is egy verset, íme:

Hangszomjas búveder közkóros nyalásaként
Púderarcú bammegelve szétnyomul

És egy másik:

tudodöcsém övoktor roletnék,
ruletnék onkébb alutnak.

Sokan pályáztak saját gyártmányú, szűk körben, kisebb-nagyobb társaságban használatos szavakkal, mint Gergely azzal, hogy gyerekszínészkedik: "A kifejezést alapvető terminus technicusként alkalmazzuk egy jóbarátommal az érzelmi viszonylatok útvesztőit elemezvén. Olyan személyekre használjuk, akik minden ésszerű határon túl „előadják”, megjátsszák magukat, s efféle gyerekszínészkedéseik révén gördítenek súlyos akadályt önnön boldogságuk útjába is. Klasszikus iskolapélda a világirodalomból: a Szerelem a kolera idején főhősei."

Vagy Attila a pocokkóty szóval: "Az Alföldön egy sárgadinnye-zöldbélű dinnye szerű növényre használják. Annyiban más, mint a sárgadinnye, hogy búza között kell tárolni, és október-novemberre érik be" - írja kedves versenyzőnk.

Mit mondhatnánk: a verseny legfontosabb tanulsága, hogy nincs olyan hülyeség, amit legalább egyszer le ne írtak volna.  • Tippek
  • Bankszámla