Szociális netszolgáltató indul Magyarországon

2008.11.07. 17:23
Magyarország legszegényebb térségeiben működtetne internetszolgáltatót egy alapítvány, céljuk a mélyszegénységben élő családok internethez juttatása.

A tavaly novemberben elindult wififalu mintájára indítana szociális internetszolgáltatót az Internet Terjesztéséért Alapítvány. A mélyszegénységben élő családokat és fiatalokat akarják korszerű számítógéphez és hozzáféréshez juttatni. Wifis netszolgáltatás jelenleg 102 faluban működik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, és ezernyolcszáz család tud ily módon szörfölni az interneten.

A legfontosabb szempont, hogy a résztvevők motiváltak legyenek, értékként kezeljék és használják ki az eszközökben és az internetkapcsolatban rejlő lehetőségeket. A program ezért helyi partnerek - elsősorban az önkormányzatok - bevonására épít, a felszelésért pedig fizetni kell és a szolgáltatás csak 2008 végéig ingyenes - mondta Nyírő András, az Internet Terjesztéséért Alapítvány elnöke a Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferencián tartott előadásában pénteken.

A 30 ezer forintos szett megvásárlásában a helyi önkormányzat segíti a családokat visszatérítendő szociális támogatással. "Ez a magyar mikrohitel, amelyet nem bankok adnak, nem mikrohitelnek hívnak és nem jár érte Nobel-díj, de működik" - mondta Nyírő András. A finanszírozási konstrukciót mostanáig majdnem kétezren vették igénybe, a problémás hitelesek aránya 10 százalék alatt van. A wififalu kezdeményezés egészével a résztvevő önkormányzatok többsége - 55 százalék - elégedett, és számos faluban újabb számítógépek beszerzésére fordítják a befolyó ötezer forintos törlesztőrészleteket.

Hűtlenségre gyúrnak

A következő lépés a kezdeményezés kiterjesztése. Az alapítvány most készíti elő egy szociális internetszolgáltató beindítását, amely az ország 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségére koncentrál. Ez lesz az egyetlen szolgáltató, amely nem arra törekszik, hogy lojalitást, márkahűséget alakítson ki az ügyfelekben. A cél éppen az, hogy az előfizetők az internet segítségével kiszabaduljanak a mélyszegénységből és ne legyen szükség ilyen szolgáltatásra, mondta Nyírő.

A program 2009-ben indul. A részvétel feltétele egy 38 órás alapképzés elvégzése, és ingyen internetezhet, aki további oktatási modulokat is sikeresen teljesít. A jelenleg formálódó oktatási program a mindennapi életben való boldoguláshoz - például a munkához jutáshoz - szükséges informatikai ismeretek megszerzésére koncentrál, legfőbb célja, hogy a hallgatók a képzés végére magabiztosan tudják használni az e-kormányzati, oktatási, egészségügyi, banki és egyéb internetes szolgáltatásokat.

A szociális internetszolgáltató az indulástól számított két-három éven belül 70 ezer családot, tehát nagyjából 200 ezer embert kíván elérni. A működéséhez szükséges 3-4 milliárd forintot Nyírő szerint elsősorban európai uniós forrásokból lehet előteremteni, de az alapítvány számít magánemberek, civil szervezetek és cégek támogatására is. A wififalu programot is sokan támogatják eszközökkel, pénzzel vagy éppen munkaerővel. A jellemzően fővárosi önkéntesek például együtt szerelik a wifi-adótornyokat a falvakban a helyiekkel, és közben megismerik egymást. "A wififalu kultúraközi párbeszédről is szól a mélyszegénységben élők és a felelősségét érző városi középosztály között" - mondta Nyírő András.  • Hírek
  • Bankszámla