Gerzson
4 °C
8 °C

A netezők építik majd az új irodalmi szájtot

2006.06.29. 10:30
A kinyomtatott enciklopédiák téves vagy elévült adatokat is tartalmazhatnak a kortárs magyar irodalomról. Mi sem kézenfekvőbb tehát, mint közösségi wikiszájtot indítani, hogy a netezők és a művészek közösen írhassák meg a jelenkori irodalom folytatásos regényét.

Várhatóan ősszel indul a magyar kortárs irodalommal foglalkozó közösségi szájt, az EMIR (Elektronikus Magyar Irodalom), melyen a kortárs művészek mellett a netezők is aktívan részt vehetnek a jelenkori irodalom történetének megírásában. A közös wikizés során a klasszikus és kortárs szerzők és műveik, valamint ezekkel kapcsolatos események (kritikák, díjak, feldolgozások, rendezvények) adatainak és metaadatainak gyűjtésére lesz lehetőség, de a jövőben irodalmi fogalomtár közös szerkesztését is lehetővé teszik.

Az ELTE Bölcsészeti Informatika Önálló Program keretén belül készülő EMIR egyik vezetője, Vaskó Péter azt mondja, terveik közt szerepel, hogy a Google Maps és egy időcsúszka alkalmazásával ábrázolni és követni is lehessen a webes felületen a költői "életutakat" vagy akár egyes művészeti áramlatok terjedését, lehessen kortárs-térképeket létrehozni.


A netezők által szerkeszthető irodalmi adatbázis

Az első körben a kortárs magyar szerzők körét határozták meg, és már 7000 szerző adatait rögzítették. A második lépcsőben jönnek a klasszikus és külföldi szerzők, valamint elkészül a szövegrögzítési modul is, amelynek segtíségével ki-ki publikálhatja és a kereshető közös adatbázis részévé teheti szövegeit.

Aktív cyber író-olvasó találkozó

Érdekelt minket, hogy miért éppen a kortárs magyar irodalmat választották a wikiszájt induló témájául. Vaskó azt mondja, hogy ebben a témakörben lehet a legegyszerűbben hiteles adatokat beszerezni és tesztelni a közösségi aktivitást, lévén élnek az "adatközlők". "Első körben egy körlevelet küldtünk szét az íróknak, költőknek, és rögvest egy csomó dolog derült ki, például hogy számos kurrens lexikon, enciklopédia hibás adatokat tart róluk nyilván. Emellett az is benne van a dologban, hogy ezen szerzők esetében lehet számítani arra, hogy az olvasók mellett ők maguk is karban tartják esetleg az oldalaikat, és új friss információk is befuthatnak."

Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy az EMIR valamilyen szinten a magyar Wikipedia konkurensének is tekinthető, hiszen utóbbin is lehetősége van bárkinek a kortárs magyar irodalommal foglalkozó szócikkeket írni, kiegészíteni, szerkeszteni. Vaskó azonban ezt egy picit máshogy látja: "a Wikipédia példamutató kezdeményezés, és bizonyos célokra nagyon jó eszköz, nagyon sokat tanulmányoztuk a felépítését, alkalmazott módszereit, rengeteget tanultunk ezen keresztül. Ezzel együtt a Wikipédia alapvetően egy szabadszöveges enciklopédia, egymással összekötött szócikkek halmaza, amely nem konzisztens adattárként, mint inkább afféle vegyes raktárként működik. A benne szereplő adatok jellege inkább diffúz, a forrásmeghatározás és így a hivatkozás is esetleges. Felépítéséből fakadóan a Wikipedia keresési, rendezési opciói meglehetősen korlátozottak."

Az EMIR távlati célja, hogy adataikat webservice-jelleggel más szájtok és adattárak (például irodalmi hírszájtok, könyvtári oldalak, elektronikus szöveggyűjtemények, online könyvesboltok, oktatási modulok) is fel tudják majd használni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!