Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Bekeményített a Wikipedia

2005.12.09. 15:30
Az online enciklopédia egyik névtelen szerzője lenácizott egy amerikai újságírót, aki úgy felháborodott, hogy az alapító Jimmy Wales kénytelen volt regisztrációhoz kötni az új cikkek létrehozását. A változás csak az angol nyelvű verziót érinti.

Ezentúl csak regisztrált felhasználók hozhatnak létre új cikkeket a Wikipedia angol nyelvű szájtján, hogy a világ legnagyobb online enciklopédiája könnyebben megvédhesse magát a rágalmazási és becsületsértési ügyekben, illetve hogy vitás esetekben az önkéntes szerzőkre-szerkesztőkre háríthassa a felelősséget.

A Wikipedia egyik legnagyobb értéke mindeddig az volt, hogy bárki szabadon garázdálkodhatott benne, a szócikkek különösebb hercehurca nélkül szerkeszthetők voltak. Az enciklopédia a látszólagos kontrollhiány ellenére olajozottan működött, mert a közösségbe szerveződött szerkesztők maguk gyomlálták ki a vitás szócikkeket. Bár vandálok időről időre felbukkantak, a felhasználók többsége sem bántotta a nyílt forráskódra épülő, nonprofit projektet.

Lenácizták, berágott

#alt#
Idősb Seigenthaler, aki
se nem gyilkos, se nem náci
A Wikipedia alapítója, Jimmy Wales azért döntött a héten a regisztráció bevezetése mellett, mert egy ismert amerikai újságíró, id. John Seigenthaler (kilenc évig a USA Today napilap főszerkesztője, majd az amerikai szerkesztőszövetség elnöke) felháborodott, amikor észrevette az enciklopédia róla szóló szócikkét.

"Id. John Seigenthaler Robert Kennedy főügyész asszisztense volt az 1960-as évek elején. Rövid ideig azt tartották róla, hogy köze volt John Kennedy elnök és fivére, Bobby meggyilkolásához. Ez soha nem bizonyosodott be" - állt a Wikipedia szócikkében, amelynek anonim szerzője mindehhez le is nácizta Seigenthalert. A USA Today november 21-i számában megjelent véleményében Seigenthaler, aki tagadja a vádakat, nekiment a Wikipediának, mert az négy hónapig nem vette észre és nem javította ki a tévedést, illetve mert a szócikk szerzője névtelen maradhatott, és így be sem lehet perelni. A cikkben gyilkossági ügyekbe kevert újságíró sérelmezte, hogy az alaptalan vádak hosszú ideig olvashatók voltak a Wikipedián, és "félresikerült, felelőtlen kutatási eszköznek" nevezte a netes enciklopédiát.

A kérdéses szövegrészt az enciklopédia szerkesztői azonnal eltávolították, miután Seigenthaler figyelmeztette őket, és az alapító Wales még a CNN-be és az amerikai közszolgálati rádióba, az NPR-be is elment mosakodni.

Az önkéntességre és az együttműködésre épülő, hivatásos szerkesztőket nem alkalmazó Wikipedia 2003-ban indult, angol változata mostanra több mint 836 000 szócikket tartalmaz, de összesen 205 nyelven, így magyarul is készülnek helyi változatok.