Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Wikio: európai válasz a Google Newsra

2006.04.05. 10:00
Ma már számolatlan mennyiségben jelennek meg a friss információk a neten, de hol keressük az éppen legaktuálisabb híreket? Több hírgyűjtő és hírmegosztó szájt próbálkozott már az interneten megjelenő tartalmak aggregálásával - most egy új európai fejlesztés száll be a versenybe.
Vérmes reményekkel lép ki az online hírgyűjtő szájtok piacára a Wikio. A svájci cégnél dolgozik most az a Pierre Chappaz, aki sok éve a Kelkoo kitalálójaként vált ismertté. A nyereségessé váló e-kereskedelmi portálcsoport villámgyorsan nőtt fel az Amazon vagy az eBay mellé, így nem is volt meglepő, hogy a Yahoo 2004-ben megvette az akkor már tízmilliós havi egyedi látogatószámmal rendelkező céget. Igazi sikertörténet, innen, Európából.

Miben hisz most Chappaz? Bár ma már sokféle hírgyűjtő szájt működik, és néhány közülük igen sikeres is, mégis hiányzik az a valóban átfogó hírgyűjtő szolgáltatás, mely minden a neten megjelenő hírt tartalmaz.

A Wikio a "hivatalos online média" cikkeit szemléző Google News, a blogoszférát monitorozó Technorati és a jelenlegi legnépszerűbb linkmegosztó, a Digg ötleteit és fejlesztéseit egyesíti. Egyszerre kutathatunk friss, releváns tartalmak - hírek, linkek, cikkek, blogbejegyzések - után. Így nem csak a hivatalos tudósításokat kapjuk meg a legváltozatosabb feldolgozásokban, de a blogoszférában terjedő pletykákra, érdekességekre, hírekre, vitákra is rálátásunk lehet - egyetlen szájton.

Míg a Google News mindössze 500 hírforrásból merít, addig a Wikio több mint 10 ezer forrást szemléz majd. A lényegesen nagyobb adatbázisban persze elveszne a felhasználó, így a Wikio modelljében a blogokat és hírforrásokat egy szerkesztői gárda szortírozza és értékeli majd a minőség és témaválasztás szerint. A rendszer szemantikai alapon automatikusan párosítja az azonos témában íródó tartalmakat, és releváns címkékkel látja el azokat.

A felhasználók kategóriák, címkék, frissesség, relevancia és népszerűség szerint válogathatnak a hírtengerben. Az olvasók a tartalomba a kommenteléssel és a hírajánlatok értékelésével is beleszólhatnak, de akár a hírgyártásban is részt vehetnek egy blogszerű interfész segítségével. Keresőszavakra rss-csatornát generálhatnak maguknak, így minden esetben valós időben értesülhetnek az adott témában megjelenő releváns hírekről.

A bétatesztelők szerint a Wikio előnye elsősorban abban áll, hogy integrálja azokat a fejlesztéseket, melyeket külön-külön már ismerhetünk a híraggregáló szájtokról. Szintén pozitívuma lehet a Wikiónak, hogy elsősorban európai témákra koncentrál, vagyis az európai felhasználók számára talán relevánsabb hírforrás lehet, mint mondjuk a Technorati vagy akár a Google News.

A 'részvételi internetezés' iráni elkötelezettséget jelzi, hogy a Wikio szlogenje a "You are the media", vagyis "a média te vagy, ti vagytok". Ez egyébként utalás Dan Gillmor 2004-ben megjelent elhíresült könyvére. A "We The Media" (Mi, a média) előrevetítette, hogy a bloggerek megjelenésével az online hírfogyasztás, -feldolgozás, tematizálás alapvetően megváltozik azzal, hogy kikerül az irányítás a hivatalosnak számító média hatásköréből, és az átlag internetező is aktív részese lesz a hírfeldolgozásnak, tematizálásnak, ráadásul mindez valós időben, mindenféle felsőbb kontroll nélkül történik.

Bár a Wikio nem klasszikus értelemben webkettes, vagyis nem kizárólag a felhasználók részvételére számít, a szerkesztett, ám nagy mennyiségű hírtartalom minden bizonnyal sikeressé teheti az európai netezők körében ezt a hírgyűjtőt. A szolgáltatás egyelőre francia nyelvű és a hírforrások is a frankofón világot fedik le, az ígéretek szerint hamarosan egyéb európai nyelveken - így például angolul - is elérhető lesz az oldal, valamint az angol hírforrások is felkerülnek az aggregátorba.

Online hírgyűjtés: 3 irányzat
Az online hírgyűjtésnek ma már több formája is létezik. Az egyik az rss-olvasók, online rss-gyűjtő oldalak. Ide tartozik például a Netvibes, a Protopage vagy a Google Personalize, melynek segítségével rss-csatornákból állíthatjuk össze a magunk "saját hírkeresőjét". Az online hírgyűjtők másik csoportjába tartoznak a webkettes hírgyűjtő, linkmegosztó szolgáltatások. Ismert példa a Digg vagy a Del.icio.us, melyek tartalma az olvasók által beajánlott linkekből áll össze, és - a Digg esetében - ezekhez a linkajánlókhoz az olvasók hozzászólhatnak, illetve értékelhetik is az adott témát. (Magyar változatok: Linkter.hu, InterNetMédia.hu) A hírgyűjtő szájtok harmadik csoportjához tartoznak azok az oldalak, melyek nem annyira a közösségépítést tartják szem előtt, hanem inkább a minél nagyobb adatbázisra helyezik a hangsúlyt. Ilyen metakereső például a Digglicious (mely a Digg és a Del.icio.us adatbázisát fésüli össze és teszi kereshetővé) vagy a Diggdot.us. Különutas megoldást kínál a Newsvine, mely már nem csak hírgyűjtésre alkalmas, de a netezőt a hírportál újságírójává is teszi, vagyis bárki írhat cikket a Newsvine rovatoldalaira. A netezők által írt cikkeknél pedig az olvasók chatelhetnek, hozzászólhatnak, értékelhetik az anyagot, linkeket kapcsolhatnak a tartalomhoz.