Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Ne barátkozzon indiai portálon!

2008.02.11. 07:59
Magyarországra is eljutott az agresszíven terjeszkedő Yaari.com közösségi szájt. A meghívók automatikusan érkeznek az átejtett internetezők emailcíméről.

Eredetileg indiai fiataloknak készült a Yaari.com, amely nyitóoldalán minden szerénység nélkül azt állítja magáról, hogy India legnépszerűbb portálja. A meghívók azonban nemcsak a célközönséghez jutottak el, hanem a magyar internetezőkhöz is. A szájt ugyanis elég nyomulósan terjeszkedik, a regisztrálók Gmailben, Yahoo Mailben vagy Hotmailben tárolt teljes címjegyzékét felhasználva küld meghívókat.

Szerencsére a nyugati országokban már tavaly szeptemberben megjelentek a meghívók, és a júzerek rájöttek, hogy érdemes írni az abuse@gmail.com, abuse@yahoo.com vagy abuse@hotmail.com emailcímekre, ahol a levelezőszolgáltatók intézkedését kérhetik. Lehetőleg angolul.

Dú jú szpík ingliss?

Sajnos maguk az internetezők is segítik a meghívók terjedését, mert teljesen figyelmen kívül hagyják a felhasználási feltételeket. Világosan le van írva a szájt nyitóoldalán, hogy a regisztrálók önként beleegyeznek címjegyzékük megosztásába, és elfogadják, hogy a Yaari mindegyik ismerősüknek meghívót küld. Külön figyelmeztetnek, hogy aki nem akarja kiadni ismerősei emailcímét, ne regisztráljon.

Nem gyanús? Az baj.

Aki bizonytalan angol nyelvtudásában, és akkor sem kezd el gyanakodni, amikor egy idegen szájt az emailszolgáltatás jelszavát kéri el, lehetőleg ne klikkeljen rá mindenre ész nélkül. Jobban jár, ha inkább magyar nyelvű szolgáltatásokat használ. Ha viszont a nyelvtudással nincs gond, akkor csak legyen óvatosabb, mert ezt a szemét trükköt nemcsak közösségi szájtok használhatják, hanem akár rosszindulatú spamelők és hekkerek is, akiknek a végső céljuk a banki adatok megszerzése.