Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

'A térség sereghajtói vagyunk'

2003.06.06. 02:36
"Magyarországon nincs monopolhelyzet, nem is értem, hogy miről beszélünk" - mondta Simó György, az Axelero vezérigazgató-helyettese az M2 Záróra című műsorában csütörtökön, a magyarországi internethelyzetről rendezett beszélgetésen. A megjelent internetszolgáltatók képviselői ezt ugyan vitatták, de abban szinte mindenki egyetértett, hogy Magyarországon nem drága az internet.
Megvan az esélye annak, hogy a nem megfelelő szabályozás oda vezet, hogy az Axelero monopolhelyzetbe kerül, és ezután "azt tesz az árakkal, amit akar" - állította a beszélgetésen Kóka János, az Elender vezérigazgatója. Kóka kiemelte, hogy a telefonos internet díjának jelentős részét az internetszolgáltató által a Matávnak fizetendő telefondíj adja, és hozzátette, hogy szerinte a Matáv mesterségesen tartja magasan ezt az árat, mely így - számításai szerint - az elvárhatónak mintegy kétszerese.

Kóka úgy véli, hogy az internetárak magas távközlésidíj-tartalma csak a Matáv leányvállalatának, az Axelerónak teszi lehetővé, hogy fejlődjön, így veszélyezteti a piaci versenyt. "A Matáv nem ül itt az asztalnál, így most nincs értelme erről beszélni" - reagált Simó György. Később megjegyezte, hogy az egyes piaci szereplők bizonyára a saját jól felfogott piaci érdekük miatt ijesztgetnek a legnagyobb távközlési cég monopóliumával.

Kifutó technológia

"A térség sereghajtói vagyunk" - jellemezte tömören a hazai internetpenetrációt a vitavezető, és feltette a kérdést, hogy mi az oka annak, hogy az állam a telefonos intenet-hozzáférések díjának közelmúltbéli 25 százalékos csökkentésével voltaképpen egy kifutóban lévő technológiát támogat.

Pataki Dániel, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a minisztérium azért választotta a támogatásnak ezen formáját, mert véleményük szerint most elsősorban az új belépők számát kell növelni, a szélessáv pedig már a gyakorlott internetezőknek való. Szalay Dorottya, az UPC Magyarország vezérigazgató-helyettese szerint azonban vitathatatlan, hogy a telefonos internet támogatási konstrukciója tovább növeli a domináns telefonszolgáltató, vagyis a Matáv piaci erejét.

Németh Attila, a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (NETÉRT) elnöke szerint a törekvések ellenére az elmúlt időszakban főleg az ADSL-előfizetők száma növekedett, a modemes felhasználók köre nem bővült jelentősen, és ebben főleg az elhibázott támogatásnak van szerepe. Ő úgy látja, hogy a tavaly megszüntetett átalánydíjas csomaghoz hasonló konstrukciók jelenthetnének megoldást.

Úgynevezett PC

Pataki Dániel elmondta, hogy a minisztérium egy felmérése szerint nem az ár a fő akadály, első helyen a tájékozatlanság áll. A megkérdezettek negyven százaléka ugyanis azt sem tudta, mi az internet. "Fontos az úgynevezett PC, azaz a számítógép elterjesztése is" - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A magyar árak az európai átlag alatt vannak, mondta Simó is, a jelenlevők abban megegyeztek, hogy az árszint valóban nincs messze az európaitól. A szolgáltatók képviselői abban is egyetértettek, hogy az internetpenetráció növekedéséhez szükség van több online szolgáltatás bevezetésére és a magyar tartalmak bővítésére. "A magyar tartalom jelenleg silány" - mondta a UPC vezérigazgató-helyettese.

A szélessáv is problémás

Szalay Dorottya megjegyezte, hogy a szélessávú fejlesztések jelenlegi állami támogatásával is problémák vannak: a támogatáshoz adójóváírás formájában lehet hozzájutni, ezt azonban csak a nyereséges, vagyis adót is fizető szolgáltatók tudják igénybe venni, jelenleg egyedül a Matáv.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy két hónapja folyik ezzel kapcsolatban az egyeztetés, és június végéig mindenképpen lesz megoldás; a készülő új elektronikus hírközlési törvényben pedig minden hasonló problémát megpróbálnak majd kezelni.