Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Internetezők között sorsolják ki a zöldkártyákat

2003.08.19. 10:46
Azoknak a külföldieknek, akik részt kívánnak venni az amerikai vízumlottón, ezentúl az interneten keresztül kell jelentkezniük.
Az amerikai külügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy ezentúl nem fogadja el a postán vagy papíron érkező jelentkezéseket a vízumlottóra, amelyen bevándorlóvízumot nyerhetnek azok a külföldiek, akik ezt családi, illetve üzleti alapon nem kaphatják meg.

Digitális igazolványképet kérnek

Az elektronikus úton való jelentkezés biztosabb is egyes jelentkezők számára, mintha saját országuk postai szolgálatára bíznák kérelmüket - mondta Kelly Shannon, a külügyminisztérium konzuli ügyek irodájának szóvivője. A kérvényezőknek a konzuli osztály internetcímén kell jelentkezniük, és digitális fotót is küldeniük kell magukról.

Kiszűrik a gyanús elemeket

A szóvivő, akit az AP amerikai hírügynökség idézett, elmondta: a rendszer megkönnyíti a tisztségviselőknek, hogy kiszűrjék a "gyanús jelentkezőket". A költségkímélésen túl bizonyos jelentkezők elbátortalanításának biztonsági előnyei is vannak, ami nem utolsó szempont, különösen a 2001. szeptember 11-i terrorakciók után. Az elektronikus úton kitöltött és elküldött jelentkezések kevesebbe kerülnek a minisztériumnak, és kizárják azt, hogy a kérelmező több jelentkezési lapot töltsön ki, ami egyébként tilos - kommentálta az új rendszert a külügyminisztérium.

A vízumlottó programban évente mintegy 6 millióan vesznek részt - közölte a szóvivő. Közülük választják ki azt a 90-100 ezer résztvevőt, akik versenghetnek egymással a mintegy 55 ezer bevándorlási vízumért.