Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Építsünk szkennert? Hülyítsünk macskát?

2008.03.04. 13:59
13 hozzászólás

Mint korábban írtuk, elindultunk egy robotépítő versenyen, és olvasóink tippjeit várjuk, milyen robotot építsünk a készletből, amit kaptunk. Születtek már jó ötletek, de hogy a további agyvihart segítsük, következzen néhány videó és konkrétum.

A készletben egészen pontosan ezek az elemek találhatók. A lényeg a majdani robot agya, a programozható központi egység, illetve a hozzá köthető érzékelők: egy fényérzékelő, egy hangérzékelő, egy érintésérzékelő, és egy ultrahangérzékelő (ez utóbbival távolságot és mozgást lehet figyelni). A mozgásról szervomotorok gondoskodnak, ebből sajnos csak három található a dobozban, szóval ilyen faja kis robotteknőst biztosan nem fogunk tudni építeni:

A központi egységet lehet programozni akár C programozási nyelvben is, így egészen bonyolult rutinokat is bele lehet verni a robot kockafejébe, mint azt a lenti, Rubik-kockát kirakó robot mutatja:

A vonalkövetés viszonylag egyszerű feladat a robot számára, jó példa erre ez a Sokoban-pályát megoldó robot:

A fényérzékelővel a színeket is meg lehet különböztetni, ezt használja ki az alábbi szortírozórobot:

Elképzelhető persze, hogy nem a robot kevésbé látványos adatgyűjtő funkciót lát el, mint a lenti 3D-szkenner:

És persze teljesen haszontalan alkalmazásokra is szívesen fogadunk ötleteket. Ez a macskahülyítő robot például belopta magát a szívünkbe:

Nem is beszélve az egyensúlyozó robotról:

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!