Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Felrázni a kishitű magyarokat

2013.09.30. 19:26

Érdekes országimázskampányt indított három magyar informatikai vállalkozás a Bridge Budapest program részeként. Nem állami bizottságok által kijelölt hungarikumokat, évtizedek és évszázadok óta ismert magyar termékeket és más közhelyeket próbálnak népszerűsíteni, hanem az itt élő emberek szemléletét akarják megváltoztatni. Azt akarják beleverni a fejekbe, hogy ma Magyarországon bárki el tud indítani olyan vállalkozást, ami rohamléptekben nő túl az ország határain.

A Bridge Budapest program alapítója három cég, a Prezi, a Ustream és a LogMeIn, akik már jó ideje együtt lépnek fel szakmai konferenciákon. Újságíróként azt volt az érzésünk, hogy a csapból is ők folynak, de egy korábbi felmérés ennek az ellenkezőjéről árulkodott: a 20-25 év közötti fiatalok alig néhány százaléka ismeri őket. Pedig elméletileg munkaerőként, felhasználóként és hasonló helyzetben lévő kezdő vállalkozóként is pont ők lennének célközönség.

A konferenciák és más szakmai programok elérik a szakmai közönséget, de a szélesebb publikum megszólítása nehezebb, mert az embereknek nem mond sokat az a szó, hogy startup. A kommunikációs hézag valószínűleg generációs is egyben, hiszen a mérnökök és műszaki érdeklődésűek által látogatott meetupokat pár évtizeddel ezelőtt egyszerűen klubnak hívták.

A Bridge Budapest ösztöndíjprogramban nem a szakmai kommunikációra helyezték a hangsúlyt, hanem azt tűzték ki maguk elé, hogy egyéneket próbáljanak megszólítani, hogy bemutassák nekik azt a kulturális közeget, amelyben ezek a sikeres cégek működnek. Ennek a programnak az ösztöndíjasaként jutott ki az Index stábja néhány hétre az Egyesült Államokba. Bostonban, San Franciscóban, a Szilícium-völgy több kisvárosában és New Yorkban meglátogattuk a kint működő magyar cégeket, hogy egy cikk- és filmsorozatban átadjuk a kint szerzett tapasztalatokat, ezeket láthatják a most elinduló Startup 2013 mellékletünkben.

Az újságírók mellett informatikusok, marketingesek és dizájnerek is lehetőséget kaptak arra, hogy gyakornokként néhány hónapot töltsenek el ezeknél a cégeknél.