Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Jön a gépek kapcsolati hálója

2013.10.08. 10:58
A LogMeIn az egyik legsikersebb magyar startup cég, amelynek a részvényeivel az amerikai tőzsdén kereskednek. Az informatikai vállalkozás egy hatékony távfelügyeleti szoftverrel tört be a világpiacra, de most már új fejlesztési irányokat kell keresnie, hogy tovább tudjon nőni. Anka Mártonnal, a cég alapítójával beszélgettünk a vállalat jövőjéről.

Várható idei bevétele alapján a tízéves LogMeIn olyan nagy múltú magyar cégekkel van egy súlycsoportban, mint a Dreher, a Zwack és a KFKI. Nemzetközi mércével nem számít nagynak , főleg ha a milliárd felhasználóval rendelkező Facebookkal hasonlítjuk össze, de a LogMeIn bizonyos szempontból sokkal nagyobb lehetőségek előtt áll, mint az embereknek szánt közösségi hálózat. Anka Márton cégalapító, volt műszaki igazgató szerint a LogMeIn által megcélzott terület, a gépek kapcsolati hálójának kiépítése jelenti majd a legnagyobb forradalmat a következő néhány évben.

A dolgok internete (internet of things) sok miliárd eszközt érint, mondja Anka, hozzátéve, hogy pár éven belül minden olyan eszközünk a hálózaton lesz, amit csak érdemes rákötni. Egyre olcsóbbak azok a modulok, amelyek netkapcsolatot biztosítanak a zenelejátszóknak, fényképezőknek és utcai lámpáknak, de az alkalmazások és az eszközöket irányító infrastruktúra még nagyon gyerekcipőben jár, és éppen ezt akarják megváltoztatni a Xively nevű platformmal.

A Xively gyökeresen eltér minden mástól, amit eddig csináltunk, elsősorban mérnököket céloztunk meg vele - mondja Anka. Olyan ügyfeleknek készült, akiknek hasznos lenne az internetre kötni a termékeiket. Vegyünk például egy öntözőrendszereket gyártó céget, amelynek nincs nagy tapasztalata, de talán még elképzelése sem az internetes szolgáltatásokról. Azt látja, hogy az internetről információ is be tud folyni a rendszerbe; például ha tudja, hogy esni fog az eső, akkor nem érdemes öntözni. Emellett távolról irányíthatóvá tehetők a berendezések. A Xiveli az ilyen régimódi termékeket segít internetre kötni.

Érett startup

Hogyan jött létre a Xively? Ez már egy messzebb van a startup cégeknél szokványos működéstől. Láttuk, hogy az elmúlt tíz év alatt felépített technológiai alapon viszonylag könnyen létre tudunk hozni új szolgáltatásokat - mondja Anka Márton. Megvolt a gépek közötti kommunikációhoz egy biztonságos és robusztus adatközpont-hálózat, és el is kezdték volna házon belül kifejleszteni az új terméket, de pont szembejött egy londoni startup, a Pachube, ami nagyon hasonló problémákat akart megoldani. A néhány fős cégnek erőforrásgondjai voltak, úgyhogy 15 millió dollárért megvásárolták őket.

A bostoni központú LogMeIn már a méretében is távol van a garázscégektől. Világszerte 650 alkalmazottja van, ebből 250-en vannak Magyarországon, nagyrészt Budapesten, és még 23-24 a szegedi a kutatásfejlesztési irodában. Anka Márton elmondta, a mérnöki munka hazánkban történik, és a fennmaradó közel 400 ember az értékesítés, marketing és menedzsment területén dolgozik. Van már irodájuk Dublinban, az indiai Bangalore-ban és Sydneyben is.

A cég éves bevétele évente több mint 10 százalékkal növekszik, és ez alapján idén elérhetik a 150 millió dollárt, ami nagyjából 32 milliárd forintnak felel meg. A LogMeIn online szolgáltatásait már több mint 40 millióan használják, tehát egy év alatt megduplázták a júzerek számát. De ennél sokkal több, 200 milliót meghaladó eszközön futnak a szoftvereik.