Tabletekről és 3D tévékről szól az idei IFA

2010.09.02. 14:18 Módosítva: 2010.09.02. 14:27

A világ legnagyobb elektronikai kiállítása leginkább az androidos tabletekről fog szólni, legalábbis az előzetes hírekből ez derül ki. Mi is ott leszünk a berlini IFA-n és beszámolunk a legújabb kütyükről.

Szeptember 3-án nyílik meg a világ legnagyobb elektronikai kiállítása, de a legtöbb cég már előző nap tart sajtótájékoztatót, ahol bemutatja legújabb termékeit. Az idei IFA pedig az androidos tabletekről és a 3D tévékről szól.

Kezdjük a tabletekkel. A piacnak a kezdőlökést az iPad megjelenése, illetve elképesztő sikere adta, megjelenése után egy hónappal már egymillió eladott példánynál jártak. A többi gyártó is ki akarta venni a részét az egyre nagyobb hájpból, és egymás után jelentették be, hogy ők is piacra dobnak egy-egy tabletet. Már csak az operációs rendszert kellett megtalálni hozzá, és a Google mobilokra írt oprendszere, az Android kapóra is jött.

Tabletek tucatjai

Egészen eddig azonban még nem mutattak be egyetlen androidos tabletet sem, úgy tűnik mindenki a berlini IFA kiállításra várt. A Samsung itt mutatja be a régóta várt Samsung Galaxy Tabot. A tableten 2.2-es Android fut, 7 inches lesz a kijelzője, tudunk majd videótelefonálni, HD-filmeket játszik le, persze ekönyveket is lehet olvasni rajta.

A Viewsonyc is Berlinben mutatja be a ViewPad 7 névre keresztelt tabletet. Ez szintén androidos lesz, 600 MHz-es ARM processzor van benne, és 7 inches, 480x800-as a kijelzője. A netre 3G-n lehet majd csatlakozni és a hírek szerint 350 fontba (valamivel több mint 120 ezer forint) kerül majd.

Az LG Optimus Tab néven mutat be tabletet, természetesen androidosat. Egy brüsszeli rendezvényen erősítették ezt meg, valamit azt is megtudhattuk, hogy ez lesz az első a sok közül. Részleteket még nem tudni erről a tabletről, csak annyit mondtak róla, hogy állítólag könnyebb és vékonyabb lesz, mint a konkurensek hasonló gépe.

A Toshiba egy nagyobb tabletet mutat majd be Berlinben, egy 10,1 inches gépet, a Folio 100-at, melyben Nvidia Tegra 2 processzor lesz. Nem marad ki a HDMI-csatlakozó, tehát le tud játszani HD-videókat is.

3D és az adattárolók

A 3D tévék két legnagyobb úttörője, a Samsung és az LG is új készülékekkel készül a kiállításra. Az LG 31 inches, 2,9 milliméter vastag OLED tévét mutat be, természetesen 3D-set – ezzel övék a világ legvékonyabb OLED tévéje cím is. Ezen kívül bemutatnak egy monstrumot is, egy 180 inches plazmatévét is, ez viszont a világ legnagyobbjának a címére tarthat igényt, ha egy panelből van kialakítva. Ez utóbbi áráról semmi hír.

A Samsung több 3D-s tévével, lejátszóval és projektorral készül a kiállításra, köztük egy 65 inches full hd 3D led-tévével próbálja felkelteni az érdeklődést a technológia iránt.

Bár az Amazon letarolta az ekönyv-olvasók piacát a Kindle-lel, akár az olvasó árát, akár a minőséget nézzük, a gyártók természetesen nem adják fel. Az IFA is hoz újdonságokat. Itt mutatja be az Acer a LumiRead nevű ekönyv-olvasóját. A reader hat inches lesz, wifin és 3G-n is csatlakozhatunk a netre, a hivatalos partnerül pedig az ekönyv-piac mellett már elkötelezett Barnes & Noble lesz.

Egy másik irány az IFA-n, hogy ki tud minél kisebb helyre minél több adatot összegyűjteni. A Verbatim például több termékkel is készül a kiállításra, 100 GB-os Blu-ray lemezekkel, USB 3.0-as pendrive-okkal és titkosított merevlemezekkel.

Ezen felül pedig tele lesz a kiállítás mp3-lejátszókkal, hordozható videólejátszókkal, Blu-ray-lejátszókkal és felvevőkkel és persze rengeteg új mobilkészülékkel. Az Indexen a Szemlemorzsa blogunkon olvashatja kiküldött tudósítónk írásait.  • Tippek
  • Árfolyam