Erősödnek a tévék, nyomul a Nokia

2012.01.11. 09:13

A Consumer Electronic Show nulladik napján tizenhat vállalat tartott sajtótájékoztatót, és olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a legtöbb eseményre lehetetlen volt bejutni. A Samsungtól körülbelül ötszáz érdeklődőt zavartak el, amikor megtelt a terem, a Nokiára viszont sikerült bejutnunk, mert több mint egy órával a kezdés előtt beálltunk a sorba. A CES kemény terep, ötezer újsígíró versenyez a helyekért.

Nagyon látványos volt a Nokia nyomulása, és ennek jó oka van. A finn cég gyengén teljesít az amerikai piacon, és most Windows Phone alapú készülékekkel készül a kontinens meghódítására. Stephen Elop vezérigazgató itt mutatta be a Lumia 900 szupertelefont, ami az AT&T negyedik generációs LTE hálózatára csatlakozik, a processzora 1,4 gigahertzes, a kijelzője 4,3 hüvelykes, és ugyanolyan dögösen néz ki, mint a Lumia sorozat több tagja. Ezen végre szemközti kamera is van, tehát lehet vele videotelefonálni. Sajnos egyelőre nem tudjuk, mikor jön a készülék Európába, hazánkba még a múlt ősszel bejelentett két modell, a Lumia 710-es és 800-as sem jutott el.

Steve Ballmer és Stephen Elop

A Nokia még Steve Ballmert, a Microsoft vezérigazgatóját is odarángatta a sajtótájékoztatójára, hogy kihangsúlyozza a  két vállalat közötti együttműködés jelentőségét, majd a következő napon Elop még egy reklámblokkot lenyomott a "nagyszerű Lumia telefonokról”, ezúttal a mobilcsipeket gyártó Qualcomm vendégeként. Elvégre valahogy az amerikai újágírók és elemzők tudtára kell adniuk, hogy van helyük a mobiliparban.

Ultrabookok, tabletek

A sajtónap első előadója egyébként az Intel volt, és az ultrabook platform jövőjét mutatta be. Már tizenöt különféle modell kapható, és további hetvenöt van a gyártók tervezőasztalán. Előkerült néhány extrém prototípus is, az egyik laptopnak például ki volt vágva az alja, és azon kereszült csukott állapotban is látható volt a kijelző egy része, hogy a felhasználó hozzáférjen a Window 8 bizonyos alkalmazásaihoz.

Jen Hsun Huang, az Nvidia vezérigazgatója arról beszélt, hogy a tavaly eladott 60 millió táblagép 40 százaléka nem iPad volt, tehát nagy mértékben sikerült csökkenteni az Apple dominanciáját. A csipgyártó nehezen tudta kitölteni a rendelkezésére álló időt, és nem a technológiai alapokról volt szó, inkább bemutattak néhány szoftvert, amiket a táblagépekben lévő Nividia Tegra 3 csip hajt meg. A Splashtop THD nevű programmal például azt demonstrálták, hogy egy táblagépről milyen könnyen érhetünk el egy távoli windowsos pécét, amiről akár videókat is átjátszhatunk a tablet kijelzőjére.

Dél-koreai barátság

Fucsa páros a Samsung és az LG, mert hivatalosan nagyon utálják egymást, de kívülről szemlélve őket úgy tűnik, mintha szándékosan egymás kezét fogva menetelnének előre, hogy meghódítsák az elektronikai ipar csúcsait. A két dél-koreai vállalat a világ legnagyobb OLED tévéit mutatta be, 55 hüvelykes képátlóval. Mindkét tévé ezerszer gyorsabb, mint a hagyományos lcd és led tévék, de persze eltérő elnevezésű technológiák biztosítják a kiváló kontrasztot és a szép színeket (meg a borsos árat).

A Sony egy újfajta tévével rukkolt elő, amiben a ledek nem a háttérvilágítást biztosítják, hanem az apró fénykibocsátó diódák maguk a pixelek, a Sharp pedig egy 80 hüvelykes 3D tévét mutatott be.

A tévék piacán egy új játékos, a Lenovo is meglepő újítást mutatott be, egy kétmagos Snapdragon processzorra épülő, Android 4.0 operációs rendszert futtató K91 okostévét. A processzor könnyedén lejátssza a 1080p felbontású videókat, és a menüje nagyon gyorsan reagál a távirányító utasításaira. Az Androidnak hála a tévén több ezer különféle szoftver futtatható, az 5 megapixeles webkamerával nagy felbontásban cseveghetnek egymással a felhasználók; ez arcfelismerésre épülő azonosítást is lehetővé tesz, így a gyerekek könnyen elzárhatók a nem nekik szánt tartalmaktól.

Lenovo-K91-android-tv

Egyre közelebb van az a pillanat, amikor a tévé is annyit tud majd, mint egy számítógép. A Samsung is komoly teljesítményt, kétmagos, 1 gigahertzes processzort rak a felső árkategórába tartozó okostévéibe, így azok az Angry Birds futtatására is képesek. Az idei modellek a beépített kamerának és mikrofonnak hála hanggal és mozdulatokkal is vezérelhetők, és a felhasználó 5 gigabájtos online tárhelyet kap, hogy az oda feltöltött képeket, zenéket is videókat minden eszközön, tévén, táblagépen és telefonon is elérje.  • Hírek
  • Bankszámla