16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Mobillal kevésbé lesz szívás a nyomtatás

2012.02.29. 13:23
Friss és modern mobilhálózatok vannak Magyarországon, de jó tartalmak és hálózati szolgáltatások nélkül semmit nem ér az egész. Barcelonában csak elvétve láttam jó alkalmazásokat, de a HP úgy is meg tudott lepni, hogy egy szót nem beszéltünk a bebukott táblagépükről. Az Adobe és még sokan mások a tartalomgyártásban törnek előre.

Sok jó alkalmazásra van szükségünk – mondta Beck György, a magyar Vodafone elnöke, amikor pár hete megkérdeztem, hogy mire érdemes figyelni a barcelonai mobilkiállításon. Most újult meg a hálózatuk, most már azokat a vonzó eszközöket kell megtalálniuk, amikkel nagy adatforgalmat tudnak generálni.

A barcelonai Mobile World Congressen véletlenül vetődtem el a Hewlett Packard rendezvényére, és az enterprise solutions kifejezés hallatán igyekeztem olyan képet vágni, mint aki abban a pillanatban nyelt le egy szétrothadt articsókát. De a szakértők hamar megtalálták a módját, hogy érdekessé tegyék a nyomtatási bizniszt, különösen amikor kiderült, hogy idefelé jövet elfelejtettem kinyomtatni a beszállókártyámat.

A HP ugyanis készített egy ePrint nevű mobilos alkalmazást, amivel regisztráció után egy térképen megkereshetjük a közelben lévő nyomtatókat, amikre átküldhetjük a dokumentumokat. Természetesen csak akkor készül el a print, amikor az adott nyomtatón bepötyögjük a titkos azonosító kódunkat. Ilyen nyomtatók többek közt hotelekben, fénymásolószalonokban és fényképelőhívó szolgáltatóknál lehetnek. Az alkalmazást bárki letöltheti, nem kell hozzá saját nyomtatóval rendekezni. A HP szerint év végéig húszmillió ePrintert adnak el, tehát számíthatunk az ilyen szolgáltatások megjelenésére.

Ennek a megoldásnak az előnye, hogy nem kell semmilyen drivert telepíteni a mobilra, és ennek köszönhetően az operációs rendszerek is egyszerűbbek lesznek. Egy Windows 7-ben csak a különféle nyomtatódriverek több száz megabájt helyet foglalnak el, többnyire fölöslegesen, mert a felhasználók nagy része csak egyfajta nyomtató használ.

Ha az üzleti világnál maradunk, akkor a magyar LogMeIn mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Hatalmas standdal jelentek meg a kiállításon, és a végfelhasználóknak kétféle alkalmazást kínálnak. Az ingyenes JoinMe nevű programmal a számítógép képernyőjét lehet megosztani kétszázötven nézővel, akik akár táblagépről vagy mobiltelefonról is csatlakozhatnak a telekonferenciához. A LogMeIn a freemium árazási modellre állt át, vagyis bizonyos funkciókat ingyen odaa bárkinek (van chat, betelefonálási lehetőség, és kidobhatunk nézőket), ugyanakkor az üzleti felhasználóknak igazán hasznos funkciókért már fizetni kell. Ilyemn például a zárt csevegőszoba, amivel a vállalat dolgozóin kívül mindenki kizárható.

A korábban bevezetett Ignition nevű alkalmazásuk mellett megjelent a LogMeIn nevű app is, ami ugyanazokat a funkciókat nyújtja, de más az árazási modell. Ennél a számítógépünk mobilhálózaton keresztül történő távirányítása ingyenes, de aki fájlokat is átmásolna a pc-ről a mobilra, a táblagépre vagy egy online tárhelyre (például Dropboxra), annak elő kell fizetnie a szolgáltatás Pro változatára. A LogMeIn az ügyfélszerzés szempontjából komoly lehetőségeket lát az LTE-hálózatokban, mert nagy sebesség és jó elérési idő kell ahhoz, hogy a távelérés gördülékenyen működjön.

Szórakoznak velünk

Köztudott, hogy a videó generálja a legnagyobb adatforgalmat, de a mobilkongresszus nem videós alakalmazásokkal volt tele, hanem olyan rendszerekkel, amelyek a tartalomgyártók munkáját segítik. Az Adobe most mutatta be a PrimeTime nevű szoftverét, amivel a webes videókhoz kapcsolódó reklámfilmeket akarják értékesebbé tenni. A felhasználónak rossz élmény, hogy a reklámfilm kötelező végignézése után 4-5 másodpercet kell várnia, hogy elinduljon a megnézni kívánt tartalom. A PrimeTime úgy illeszti be a reklámfilmeket, hogy egy pillanatot se kelljen várni a reklámblokk végére, így tehát a web is olyan videózási élményt tud nyújtani, mint a tévé.

Videózákkal foglalkozik a magyar Artklikk is, amely szintén saját standdal jelent meg a kiállításon. A fullXS platform a videóra épülő alkalmazások, például videós magazinok készítését segíti, és automatikusan a különböző kijelzőméretre optimalizálja a bevitt tartalmakat.

Vannak szélsőségesen specializált vállalatok is, mint az mTraveler, amely kimondottan csak turisztikai mobilappok gyártását segíti, a másik véglet pedig a mindenre megoldást kínáló Wireless Media, amelynek az Origami platformjával Android, iOS, Blackberry, Bada és Windows Mobile rendszerekre lehet appokat, portálokat és sugárzott videókat gyártani.  • Hírek
  • Bankszámla