Zoltán
21 °C
36 °C

Papucstalp menti meg a bulizókat

2012.08.31. 10:53

A cégek többsége eltűnik a berlini vásárváros forgatagában, ezért akinek van rá pénze és ideje, a nulladik napi ShowStoppers rendezvényen is bérel magának helyet, hogy biztosan megtalálják az újságírók. Akadnak itt olyan kütyük, amik egyébként legfeljebb egy vidéki búcsú kínálatába férnének bele, az Angry Birds formájú hangszórók például jól egészen jól mutatnának a játékpisztolyok és műanyag babák társaságában.

Sokkal komolyabb ajánlat a HP által bemutatott hibrid Envy x2 laptop, amelynek a szép alumínium borítása alatt Intel Atom Clover Trail processzor, 64 gigabájtos ssd tárhely, sd-kártyaolvasó, 8 megapixeles hátlapi kamera és egy 11 hüvelykes, 1366x768 pixeles kijelző van. A gép két darabból áll, a hardver lényeges részei a kijelző mögé kerültek, míg a billentyűzetes dokkolóban extra akku és csatlakozók vannak.

A HP egy meglepetéssel is előrukkolt: a Windows 8 használatakor fontos gesztusok - például az, amikor a kijelző oldala felől befelé húzzuk az ujjunkat, és megjelenik a menü - a tapipadon pontosan ugyanúgy működnek. Ez segíti majd a Windows 8 trükkjeinek az elsajátítását, legalábbis a HP gépein. Ezt igazából a Microsoftnak kellett volna beleprogramoznia a Windows 8-ba, hogy mindegyik gépen ugyanolyan legyen a használati élmény, és ne a gyártótól függjön, hogy miként kell kezelni a rendszert.

A hangszórógyártók közül a Jabra gondoskodott a szórakozásról, a cég ugyanis színes, levehető papucstalpakkal újította meg a kínálatát.

A kétszáz dolláros Solemate hangszóró bluetooth kapcsolaton és vezetéken köthető össze a mobillal, saját akkuval rendelkezik, a talpakra pedig az a magyarázat, hogy a brutális hangerőnél (akár 120 dB is kijön belőle) annyira rezeg a hangszóró, hogy képes leugrani az asztalról.

A mókás Jabrával szemben a TDK inkább a hangminőségre figyelt a hordozható bluetooth szerkezete tervezésekor. Az aktatáska méretű boombox akkuja hat óra alatt merül le. Ezekben a hangszórókban az a jó, hogy teljesen gyártófüggetlenek, és a legócskább telefonnal is összeköthetők, ha van azokban bluetooth.

Ha belefáradtunk a bulizásba, akkor a telefonunkkal mindjárt meg is mérhetjük a testünk állapotát. A Tinke iPhone-ra húzható szenzora a légzésünket, a vér oxigénszintjét és a szívritmusunkat figyeli meg, és a mérés végeztével kiszámolja az erőnléti indexünket. Ezt a mutatót azért találták ki a cég szakértői, mert könnyebb egyetlen szám változást nyomon követni, mint külön-külön figyelni a szívritmust és a többi paramétert. Állítólag az én adataim voltak a legjobbak aznap, ami valószínűleg inkább az újságíró kollégák tragikus állapotára utal. 3 óra alvás és 12 óra vonaton való zötykölődés után nem éreztem igazán frissnek magam, bár az is igaz, hogy ezek a kütyük valamelyest felvillanyoztak.

2012-08-30-0162

Kevésbé hipochonder geekeknek is jutottak játékszerek: a japánosan hangzó, de valójában svájci Koubachi a növények állapotát tudja felmérni, és az adatok változását iOS-en követhetjük nyomon. A név egyébként a tamagocsira utal - a szenzorok segítségével a növények ugyanúgy kérhetnek inni, mint a tíz évvel ezelőtt világszerte népszerűvé vált virtuális kedvencek.

A Koubachi adatbázisából lehet kiválasztani, hogy milyen növényünk van, és megnyugtató, hogy a cég csapatában nemcsak informatikusok vannak, hanem biológusok is. A 129 eurós ára elsőre brutálisnak tűnt, de ennek a sokszorosáért is vehetünk dísznövényeket, amik elpusztulnak, ha nem gondozzuk őket szakszerűen.