Jön a 450 megabites mobilhálózat

2014.02.28. 11:06

Vajon ha leírom azt a kifejezést, hogy vivőaggregációs és koordinált rádiós hozzáférési hálózat, hány olvasónk kattint át a Való Világra? Gondolom mindenki, kivéve azokat, akik az Ericssonnál, Huaweinél és NSN-nél, vagy más távközlési cégnél dolgoznak. Pedig hiba lenne ilyen gyorsan feladni a dolgot, ugyanis ez biztosít majd 450 megabit per másodperces letöltési sebességet, amin már 4K felbontásban is élvezhetjük a bekamerázott villából ömlő vizuális mocskot.

Barcelonában, az Ericsson standjánál ismertük meg az új megoldást, ami a valódi 4G, vagyis az LTE Advanced szabvány része lesz. Ez a sebesség nemcsak a felhasználónak előnyös, hanem a szolgáltatóknak is. Minél rövidebb idő alatt töltődnek le a tartalmak, annál könnyebb menedzselgetni az egy-egy felhasználóra jutó kapacitásokat.

A svéd cég különféle tárgyakba elrejtett hálózati elemeket is bemutatott: a Philipsszel közösen utcai lámpaoszlopba épített rádiós egységeket fognak alkalmazni, hogy le tudják fedni a forgalmas nagyvárosok utcáit. Még izgalmasabb, hogy az Ericsson az esőből is pénzt tud csinálni. A mobilhálózat működését erősen befolyásolja a páratartalom, a köd és az eső is, ezért régóta mérik a pára szintjét. Kutatói készítettek olyan algoritmusokat, amelyekkel pontosan meg tudják mondani, hogy hol mennyi eső esett. Ez nagyon értékes adat a gazdáknak és a katasztrófavédelemnek is.

Azt pedig már a Huaweinél verték a fejünkbe, hogy miért lesz jó a távközlési szolgáltatások számítási felhőbe való beköltöztetése. Most a legtöbb távközlési rendszer speciális, egy adott célra használható hardveren fut, a felhőbe való beköltözéssel azonban olyan általános célú hardverre kerülnek át, amely rugalmasabban bővíthető, és új szolgáltatások elindítását is lehetővé teszi.

A távközlési cégek egyre inkább úgy fognak működni, mint az adatközpontok, és annak sem lesz akadálya, hogy a rendszeren kisebb cégek megoldásait is futtassák, amiket most jellemzően az Amazon vagy a Microsoft számítási felhőjére telepítenek fel. A Huawei az IPTV set top boxok szoftverét is beköltöztetné ezekre a szerverekre, hogy azokat könnyebb legyen javítani, újabb funkciókkal ellátni. Gyakorlatilag olyan lesz a tévére kötött set top boksz, mintha csak egy weboldalt jelenítene meg, és azon futna a videó.

Hogy a tévécsatornák adatfolyama akadozás nélkül eljusson a fogyasztóhoz, ideértve a brutális forgalmat generáló 4K tartalmakat is, a kábeltévés dobozba a vezetékes kapcsolat mellett mobilnetet is bekötnének. Így tehát az tévéműsor részben a mobilhálózaton jut el a lakásokba, amikor a vezetékes túlterhelt.

Mindkét cégnek van megoldása arra, hogy amikor a sportmeccsek látogatói a mobilján akarják követni az eseményeket, mert a bal kettes szektorból semmi sem látható, akkor ne rohadjon le a mobilhálózat. Normális esetben minden egyes mobilra külön adatfolyamon kell eljuttatni a közvetítés képét, az LTE broadcast azonban ugyanazt a videojelet csak egyszer küldi ki, és azt mindenki be tudja tölteni a mobilján.  • Tippek
  • Csok