Piroska
-2 °C
5 °C

Fájlmentes operációs rendszer készül

2009.02.09. 07:51
Egy új, orosz fejlesztésű operációs rendszerben a programozók sokkan hatékonyabban dolgozhatnak majd. Legalábbis ezt állítja Dmitry Zavalishin fejlesztő, aki szerint a Phantom OS legyőzheti a Windowst.

Oroszországban készül a jövő operációs rendszere, a Phantom OS, amelyben kikapcsoláskor nem vesznek el az adatok, a felhasználó pontosan ott folytathatja benne a munkát, ahol legutóbb abbahagyta – írja a Register. A szoftvernek ez az erénye különösen mobiltelefonokon jöhet jól, hiszen a hordozható kütyüket rendszeresen félretesszük és újra elővesszük.

A Phantomnak folyamatosan másolatot kell készítenie a memória tartalmáról a merevlemezre, hogy a rendszer aktuális állapota mindig mentve legyen, mondta el lapnak Dmitry Zavalishin, a rendszer fejlesztője. Ez nehéz feladat, hiszen a másolat elkészítése közben minden folyamatnak szünetelnie kell egy pillanatig. Zavalishin szerint a Phantom éppen abban remekel, hogy fájdalommenetesen tudja elvégezni az állapotmentést.

Az új oprendszer működéséhez teljesen el kellett rugaszkodni a megszokott programozási modelltől, ezért a Phantomban nincsenek fájlok. A Windows és a Linux fájlokban mentik el az adatokat, ami ebben az esetben nem működne. A Phantomnak ugyanis a felhasználó által szerkesztett dokumentum mellett azt is mindig el kell mentenie az aktuális memóriamásolatba, hogy milyen beállítások voltak aktívak (be volt-e kapcsolva a súgó, az automatikus javítás, és így tovább). Persze a felhasználó úgy látja, mintha lennének fájlok, és ugyanúgy mappákat kell megnyitnia, mint a korábbi rendszereken, de ezek virtuális mappák lesznek. A háttérben a fájl csak egy rendszeren belüli objektum lesz, és a teljes rendszer aktuális állapotáról (és benne minden objektumról) készül majd mindig egy-egy mentés.

Szerencsére nem kell majd teljesen átírni a hagyományos rendszerekre készült programkódokat, a Phantom tud majd használni számos jelenleg ismert programnyelvben (Java, C#, Ruby, Python) készült programot. Ugyanakkor érdemes lesz átírni azokat az alkalmazásokat, amelyek túl sok hagyományos fájlműveletet végeznek, mert azok a Phantomon nem lesznek hatékonyak.

A Phantom még nem készült el, de már futtatható számítógépeken, vannak rajta programok, és elvégzi a fent leírt memóriamentési trükköt. Készülnek a fejlesztői eszközök is. Most még nincs grafikus kezelőfelület, így az átlagos felhasználóknak még nem lehet túl izgalmas a rendszer.

Zavalishin szerint a Phantom jobb, mint a Windows, szemben a Linuxszal, amely csupán a Windows gyengébb másolata, véli a programozó. Elmondása szerint a Phantom legalább 30 százalékkal, de akár 400 százalékkal is növeli a programozók hatékonyságát. Ugyanakkor Zavalishin elismeri, hogy nem lesz könnyű betörni a mobil operációs rendszerek piacára.