Senkinek nem kell a Windows 7?

2009.04.13. 19:54
A cégek 83 százaléka nem tervezi, hogy a megjelenés utáni első évben átállna Windows 7-re. A Microsoftot alapjaiban rázhatja meg, ha megismétlődik a Vista bukása.

Minden hibából tanultunk, amit a Vistában elkövettünk, és most mindent jobban csináltunk - nagyjából ezt az üzenetet próbálja eljuttatni a felhasználókhoz a Microsoft, miközben a Windows 7 fejlesztése a végefelé közelít. Aki már látta a hetes Windows valamelyik tesztverzióját, hajlamos el is hinni ezt, a Dimensional Research közvéleménykutatása azonban azt mutatja, a többség ódzkodik az új rendszertől. Ha a jóslat beválik, annak katasztrofális következményei lehetnek a Microsoftnál.

1100 amerikai vállalat döntéshozóit kérdezték meg, hogy tervezik-e a céges számítógépeken az operációs rendszer Windows 7-re cserélését, és ha igen, mikor. A válaszadóknak mindössze 17 százaléka mondta, hogy a megjelenés utáni első évben átáll Windows 7-re a jelenlegi (jellemzően Windows XP vagy Vista) rendszeréről. A legtöbben (42 százalék) a megjelenés utáni második, 24 százalék a harmadik évre tette az átállás tervezett időpontját, 17 százalék pedig egyáltalán nem akar az új operációs rendszerre váltani.

A leggyakoribb indok a kivárásra a gazdasági válság volt, ami éppen elég problémát jelent a cégeknek, nem akarják tetézni ezt még egy operációsrendszer-váltás költségeivel, és technikai nehézségeivel tetézni. Erős a félelem a kezdeti idők programhibáitól, kompatibilitási problémáitól, rossz meghajtóprogramjaitól és biztonsági réseitől - úgy látszik, nemcsak a cég, de a felhasználók is tanultak a Vistából.

Ha a Windows 7 nem jön be, az súlyos gondokat okozhat a Microsoftnál a szakértők szerint. A Windows eladásai mostanában látványosan csökkennek (a legutóbbi negyedévben 8 százalékot esett vissza), a Linux és a MacOS a maguk területein folyamatosan teret nyernek, és még csak most kezdtek el a netbookok gyártói a Google Android operációs rendszerével kísérletezni.  • Tippek
  • Árfolyam