Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Szimpatikus halálraítélt az új Office

2009.05.19. 13:36 Módosítva: 2009.05.19. 15:40
Új Office van, na bumm - gondolja az ember reflexszerűen -, ezek a Windows 3.1-es Word 6.0 óta mind ugyanolyanok. Különben is, a 2010 most évszám, vagy már ennyi verzión van túl a Microsoft? Aztán kipróbálja, és rájön, hogy Redmondban valami boszorkányság történt, mert a Windows 7 után az új Office is meglepően jó.

Ki használ ma már pénzért (nem is kevésért) vett irodai programcsomagot, amikor van Google Docs, meg ezer más ingyenes és/vagy online alternatíva, ami szinte minden területen helyettesíti az Office funkcióit? Még maga a Microsoft is online Office-t fejleszt, de azért közben a kaliforniai TechEd fejlesztői konferencián megmutatta a világnak az irodai programcsomagja Windows 7 mellé szánt verzióját, az Office 2010-et is. Mi is megnéztük, és meglepődtünk: a cég tartja a Windows 7-tel maga elé állított szintet, és az új Office már bő fél évvel a megjelenése előtt egészen jónak tűnik.

A konferencián bemutatott változat Technical Preview néven fut, és elvileg ugyanaz, amit júliusban a bétatesztereknek küldenek majd ki. Most először van 32- és 64-bites verzió is a programból, és az ijesztő, 1,3 gigás csomagban a szokásos négyes (Word, Excel, Powerpoint, Outlook) mellett van még egy rakás alkalmazás, az Accesstől a SharePointon át a diagramkészítő Visioig és a közösségi dokumentumszerkesztő Groove-ig. Hiányzik viszont belőle az egyik nagy durranásként beharangozott online rendszer, az Office Web, amit a Google Docs vetélytársának szánnak, illetve a Facebook, Twitter és webkettes társaik támogatása a Wordben – igaz, azt hivatalosan még nem erősítették meg, hogy tényleg lesz.

off7

14 ami 13, és 2010 ami 2009

A legutóbbi Office a Vistával együtt megjelent 2007-es, vagy más néven Office 12 volt, a 2010 pedig tovább fokozza a káoszt egyrészt azzal, hogy a kódneve Office 14 (babonából kihagyták a 13-ast), és elképzelhető, hogy már 2009-ben piacra fog kerülni. Az új verzió meglepően gyorsan feltelepül, és előzékenyen felajánlja, hogy nem gyalulja le a gépen már fenn levő régebbi változatot, hanem békésen eléldegél mellette. Bár alapvetően a Windows 7 mellé tervezték, fut Vista és XP alatt is, annál régebbi verziókon viszont már nem.

Nem meglepő módon az új Office egészen úgy néz ki, mint a Windows 7. A harminc éve egyeduralkodó lenyíló menüket mindenhol felváltotta a „ribbon", vagyis a szalagmenü, ami sokkal jobban használja ki a helyet, és a sima szöveg mellé elférnek rajta pici ábrák is (persze ez annyira azért nem Windows 7-találmány, az Office 2007-ben is volt már ilyesmi). Ha eltüntetjük a szalagot (erre van egy külön kis nyilacska), tulajdonképpen semmi nem is marad a képernyőn a szerkesztett szövegen (táblázaton, akármin) felül.

off1

Újratöltve

Az átalakított menükhöz pár perc hozzászokni (a régi gyorsbillentyű-kombinációkat meghagyták az újak mellett), és a helytakarékosság meg a könnyű átláthatóság mellett egyéb trükköket is tud: Wordben például elég az előre beállított stílusok gombjai fölé vinni az egeret, és megmutatja, hogyan nézne ki az aktuális bekezdés olyan betűtípussal és beállításokkal. De sokkal egyszerűbb lett a képek, táblázatok és hasonlók beszúrása, a dokumentumok formázása, és végre az Excel grafikonjai sem úgy néznek ki, mintha 1987-ben rajzolták volna őket, a 256 színű VGA videoszabvány lehetőségeinek bemutatására. Kicsit kezdek is félni, milyen csillogó-villogó-zenélő-animált 10-15 megabájtos közleményeket fogunk kapni ezentúl az ilyesmik összerakását láthatóan életcéljuknak tartó, és pokoli mód élvező sajtóreferensektől.

A fájlmenük teljesen eltűntek, helyettük van egy Office gomb az adott alkalmazás színében (a Word kék, az Excel zöld, a Powerpoint piros, stb.), ami egy új oldalra visz, itt lehet intézni a töltést-mentést, nyomtatást, sablonokat választani, és hasonlók. Kaptunk egy csomó megosztási lehetőséget, a dokumentumunkat elküldhetjük faxon vagy emailben négyféleképpen, csinálhatunk belőle pdf-et, és egy gombnyomással fellőhetjük rögtön a blogunkra, vagy a SharePoint szerverére, ahol hozzáférhetünk később más gépről is. A netről letöltött fájlokkal viszont nagyon gyanakvó a rendszer, nagy piros betűkkel figyelmeztet háromszor, hogy amit meg akarunk nyitni, az az internetről való, veszélyes lehet, kétszer is gondoljuk meg, mielőtt hozzányúlunk, de legalábbis húzzunk gumikesztyűt. Érdemes még megemlékezni az új Word kopipésztelési módszeréről: beillesztés előtt illedelmesen érdeklődik, hogy megtartsa-e a régi formázást a másolt szöveg, vagy vegye át az új dokumentumét.

off3

Jó, jó, de nincs ingyen

Ehhez hasonló, apró újításokból (a nagyja a 2007-es Office óta nem is igazán újítás, csak az akkori megoldás finomítása) van egy raklapnyi a programban, amiktől egyenként még nem érzi az ember a késztetést, hogy leváltsa a régi, bevált rendszerét, de összességében ugyanazt a „na, ez már valami" hangulatot adja, mint a Windows 7. És amellett hogy végre kinéz valahogy, és használható is, még érezhetően gyorsabb is, mint az elődei, plusz, ahogy a Windows 7-nél, most is egészen befejezettnek tűnik már bő fél évvel a megjelenés előtt is, pár funkció hiányzik csak, meg a súgó nem teljes, de ami benne van, az tökéletesen működik. Ez az első Office-verzió, amiben hajlandó lennék nekiállni összerakni egy komolyabb, mondjuk szakdolgozat-méretű és bonyolultságú dokumentumot, anélkül, hogy QuarkXPresseket és InDesignokat emlegetve előtörjön a rejtett dtp-sznob énem, ez pedig nagy szó.

Az meg már más kérdés, hogy a hétköznapi, átlagos használatra nagyjából ugyanezt tudja az OpenOffice meg a Google Docs is, talán kicsit fapadosabban, viszont tök ingyen. Lehet, hogy halálra van ítélve az Office az ingyenes konkurencia miatt, de legalább szép halála lesz.