Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Hivatalos premierdátum a Windows 7-nek

2009.06.03. 06:45 Módosítva: 2009.06.03. 06:48
A Microsoft hivatalosan is megerősítette, hogy október 22-én piacra dobja a Windows 7-et, hogy a karácsonyi szezonban már komolyan fel tudja pörgetni a keresletet.

A Microsoft szereti a harmadik negyedévben piacra dobni új szoftvereit, operációs rendszereit, hogy azok a karácsonyi szezonban végig versenyben legyenek: az amúgy is nagy keresletet néhány régen várt programmal jól fel lehet dobni. Így volt ez 2006-ban is, csak akkor a trükk felemásra sikerült: a Vista dobozos verzióját még nem lehetett kapni, ennek ellenére Redmond szerette volna felpörgetni a keresletet, ezért az eladott XP-k mellé ingyenes upgrade-elési lehetőséget csatolt, hogy akinek igénye lesz rá, az új évben ingyen áttérhet majd Vistára. Egy cetli azonban sosem olyan izgalmas, mint maga a termék, ezért most nem ismétli meg a múlt hibáit a Microsoft, még időben elérhetővé tesz a Windows 7-et.

Várható volt

Csak részben meglepetés ez, hiszen volt már korábban néhány elszólás egy-két partner részéről, amiből arra lehetett következtetni, hogy időben befut az operációs rendszer, a hivatalos verzió azonban sokáig tartotta magát a 2010-es premierig. Aztán nem sokkal ezelőtt befutott a Windows 7 RC, azaz kiadás előtti utolsó verziója, ami tesztünk szerint igazi gyártás érett termék, és a Microsoft is megerősítette, hogy nem nagyon dolgoznak már rajta.

Éppen ezért a most bejelentett dátum teljesen logikus: az operációs rendszer október 22-étől elérhető lesz, hogy a karácsonyi szezonra már az új Windowszal tudják eladni a nagyobb gyártók a számítógépeket, ami talán jót tesz majd a válság miatt csökkenő keresletnek.

A program egyébként egy masszív menetelést vitt véghez, hiszen nem is volt még olyan régen, amikor 2008 januárjában bemutatták az első kipróbálható verziót, a Milestone 1-et. Ebból is lehetett látni, hogy nagy a baj, hogy a Vista nem kell senkinek, hiszen alig egy évvel a premier után már az utód tesztverzióit küldözgette a Microsoft a partnereknek, 33 hónappal a Vista bemutatkozása után pedig már piacra is kerül a gyártásre érett termék.

Megszokott ritmus

Persze ez nem olyan különleges, inkább az XP 63 hónapos életciklusa ment ritkaságszámban, mert korábban előszeretettel cserélgette két-háromévente rendszereit a Redmondi cég. A Windows 95 41 hónappal követte a Windows 3.1-et, 34 hónappal később mutatkozott be a Windows 98, majd 27 hónappal később már piacra is került a Windows Me.

Persze a régi menetrendhez való visszatéréshez kellett az is, hogy a Windows 7 ne alapjaiban újítsa meg a számítástechnikát, inkább csak kijavítsa a Vista hibáit, és az új kezelőfelületen, a kényelmesebb használaton, az átgondoltabb felépítésen kívül valóban nincs is benne semmi forradalmi. Ezek az átalakítások azonban pont elegek voltak ahhoz, hogy az új rendszert szeressék, sőt, a bétatesztek után már követeljék a felhasználók.