Gyula
8 °C
21 °C

Újra összeáll a Beatles

2009.06.04. 14:50 Módosítva: 2009.06.04. 14:53
A Wii sikere nyomán hirtelen megszaporodott mozgásérzékelős kísérletek mellett az idei E3 videojáték-kiállítás másik legjellemzőbb (és mindenképpen leghangosabb) trendje a zenés játékoké.

Az őrületet elindító Guitar Hero a kiadó bevallása szerint az összes folytatásával együtt már több mint kétmilliárd dolláros forgalmat hozott össze, a nagy konkurens Rock Band sorozat sincs ettől sokkal lemaradva, így nem csoda, hogy beindult a futószalag.

Az E3 első napján a Beatles két, még élő tagja, Paul McCartney és Ringo Starr mutatta be a Beatles Rock Bandet, ami tulajdonképpen teljesen ugyanaz, mint az általunk is tesztelt alapjáték, csak a gombafejűek slágereivel, potom 250 dollárért - ez nagyjából az ötszöröse egy átlag videojáték árának, igaz, járnak hozzá műanyag gitárok is. A sorozat emellett a grafikát legófigurásra vevő Lego Rock Banddel, és az alapjáték country stílusú átiratával áll még elő az idén.

A nagy konkurens Guitar Hero az ötödik résszel jön, plusz a rockba belefáradt rajongókat megcélzó DJ Heroval, amit a helyszínen Eminem és Jay-Z mutatott be: itt gitár és dob helyett egy lemezjátszóra kerülnek a színes gombok, amiket a zene ütemére kell nyomkodnunk. Primitívnek hangzik, és valóban az is, de a gyakorlatban mégis roppant szórakoztató. És persze itt is születik jó néhány oldalág még 2009-ben, jön a rockklasszikusokra építő Guitar Hero: Van Halen, a Rock Bandhez hasonlóan teljes zenekart (gitár, basszus, dob, ének) a játékosok kezébe adó Band Hero, és a gyűjteményes kiadás Smash Hits. És ha ez nem lenne elég a kiadó már bejegyeztette magának a Guitar Villain, Drum Villain, Keyboard Hero és Sing Hero címeket is.

Az előző két nap nagy játékbejelentései után kicsit csendesebb napot zárt egyébként az E3. A mezőnyből mindenképpen kiemelendő az Aliens vs. Predator 3 bemutatója (a bűn rossz filmekkel ellentétben a játék első két része nagyon jó volt, főleg egymás elleni küzdelemben), illetve a Heavy Rain című, félig játék, félig interaktív film, amit egy francia csapat készít már vagy három éve, és most mutattak először valamit a játékmenetből is. A Tomb Raider utódjaként emlegetik az Uncharted 2-t, ami a klasszikus Indiana Jones-stílusú kalandfilmeket viszi át Playstation3-ra, illetve feltétlenül meg kell még említenünk az online szerepjátékok között induló Tom & Jerry Online-t, amiben több ezer társunkkal együtt akciózhatunk a rajzfilm világában, macska- vagy egérbőrben. Még egy nap van hátra az E3-ból, és nehéz dolguk lesz a show résztvevőinek, ha ennél bizarrabb játékötlettel akarnak előállni.