A Lenovo felturbózza a Windows 7-et

2009.09.29. 16:50 Módosítva: 2009.09.29. 16:52
Csiszolt a drivereken, optimalizálta a folyamatok indulását, és ezzel látványosan felgyorsította a Windows 7 betöltődéséhez, illetve leállásához szükséges időt a Lenovo. Az IBM személyi számítógépeket gyártó üzletágát négy évvel ezelőtt megvásárló kínai PC-gyártónál külön csapat dolgozott a feladaton, az ő munkájuknak az eredménye a rekordgyanús sebesség, amely a Windows 7 Lenovo Enhanced Experience logót viselő termékekre lesz jellemző.

A vállalati felhasználásra szánt ThinkPad noteszgépeken és ThinkCenter desktopokon 56 százalékkal gyorsabban áll fel a Windows 7, mint az XP vagy a Vista. A fogyasztói szegmenst megcélzó IdeaPad és IdeaCentre termékvonal Enhanced Experience logóval ellátott konfigurációin a boot 33, míg a kikapcsolás 50 százalékkal gyorsabb, mint a teljesen azonos specifikációjú, de nem tuningolt gépeken – állítja a gyártó.

Volt olyan eset – mondta el Howard Locker, a Lenovo új technológiákért felelős igazgatója –, amikor a bootidőt 1 percről 30 másodpercre, a leálláshoz szükséges időt pedig 20 másodpercről 10-re csökkentették. A feladatra ráállított programozók csoportja a Microsofttal szorosan együttműködve három éven át dolgozott a szoftvertuningon, és ez alatt gyakorlatilag minden egyes drivert és alkalmazást optimalizált.

Előfordult, hogy egyes alaplapi vezérlők gyári meghajtói hanyagul és erőforráspazarló módon voltak megírva – mondta Locker. Ilyen esetekben a közvetlenül gyártót kérték meg a hiba kijavítására, és így például egy népszerű vezeték nélküli eszköz esetében több másodpercről 200 milliszekundumra tudták leszorítani a készenléti módba lépés előtt a driver miatti várakozást. Finomhangolták a BIOS-t is, amely a rendszer indulásakor automatikusan elrejt néhány hardvert az operációs rendszer elől, és csak később, a boot befejezése után tölti be ezek drivereit. Ugyanígy csiszoltak a bootfolyamaton is: a nem létfontosságú alkalmazásokat sem tölti be azonnal a Windows 7.

A Computerworld által megkérdezett szakértő szerint fontos munkát végzett a Lenovo, mert a felhasználókat zavarja a Windows lassú indulása. A Vistával romlott el minden: onnantól a boot kétszer annyi időt vett igénybe, mint az XP-nél – magyarázta Jack Gold független elemző. Ő ugyanakkor azt mondja: vélhetően nem csak a Lenovo konfigurációi indulnak majd gyorsabban a Windows 7-tel, mert az összes nagyobb PC-gyártótól várható hasonló. Howard Locker azt is elárulta, hogy az Enhanced Experience címke egyéb képességekről is tájékoztatja a vásárlókat: többek között tanúsítja, hogy a konfiguráció akadásmentesen képes 1080p minőségű HD-videót lejátszani, és grafikus hardvere támogatja a DirectX 10-et.  • Tippek
  • Hírek