Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A londoni tőzsde kidobja a Windowst

2009.10.09. 16:15
Megesett, hogy a kereskedést intéző windowsos rendszer úgy ahogy van, lefagyott, de egyébként is utálták a brókerek, mert lassú volt. Az új, Linux-alapú szoftver gyorsabb, stabilabb és olcsóbb.

A londoni tőzsde, amit a Wall Street mellett a világ legfontosabb pénzügyi központjai között tartanak számon új szoftverre és operációs rendszerre áll át, jelentette be a tőzsdét irányító cég, az LSE újonnan kivezetett vezérigazgatója, Xavier Rolet. Rolet elődje, Clara Furse többek között amiatt a botrány miatt kényszerült lemondásra, amikor szeptemberben a tőzsde egész számítógépes rendszere lefagyott. Mint a vizsgálat utólag kimutatta, ezt a kereskedést kiszolgáló szoftver alapja, a Microsoft Windosw Server 2003 hibái és hiányosságai okozták.

A TradeElect nevű szoftvert egyébként is hevesen utálta az összes londoni bróker a lassúsága miatt. Ez itt nem csak kényelmi szempont, a tőzsdén tizedmásodpercek dönthetnek nyereség és súlyos bukás között, és a lassabb rendszert használó brókerek hátrányba kerülnek a gyorsabb szoftvert használókkal szemben.

Az LSE most felvásárolta a Millenium Exchange nevű szoftverfejlesztő céget, és az általuk fejlesztett, Linux alapokra épülő rendszerre, a MilleniumIT-re fognak átállni. A TradeElect fenntartása évi 65 millió dollárba került a tőzsdének, az új rendszert pedig a készítőjével együtt 30 millióért vették meg. A tesztek szerint a régi, Windows-alapú szoftver optimális esetben 2,7 ezredmásodperc alatt hajtott végre egy pénzügyi tranzakciót, az újnak mindössze 0,4 ezredmásodpercre van szüksége ehhez.

A világ vezető tőzsdéi, így például a New York-i, már régóta linuxos rendszert használnak. A londoni átállás a tervek szerint 18 hónap alatt fog lezajlani.