Gál
3 °C
16 °C

A londoni tőzsde kidobja a Windowst

2009.10.09. 16:15
Megesett, hogy a kereskedést intéző windowsos rendszer úgy ahogy van, lefagyott, de egyébként is utálták a brókerek, mert lassú volt. Az új, Linux-alapú szoftver gyorsabb, stabilabb és olcsóbb.

A londoni tőzsde, amit a Wall Street mellett a világ legfontosabb pénzügyi központjai között tartanak számon új szoftverre és operációs rendszerre áll át, jelentette be a tőzsdét irányító cég, az LSE újonnan kivezetett vezérigazgatója, Xavier Rolet. Rolet elődje, Clara Furse többek között amiatt a botrány miatt kényszerült lemondásra, amikor szeptemberben a tőzsde egész számítógépes rendszere lefagyott. Mint a vizsgálat utólag kimutatta, ezt a kereskedést kiszolgáló szoftver alapja, a Microsoft Windosw Server 2003 hibái és hiányosságai okozták.

A TradeElect nevű szoftvert egyébként is hevesen utálta az összes londoni bróker a lassúsága miatt. Ez itt nem csak kényelmi szempont, a tőzsdén tizedmásodpercek dönthetnek nyereség és súlyos bukás között, és a lassabb rendszert használó brókerek hátrányba kerülnek a gyorsabb szoftvert használókkal szemben.

Az LSE most felvásárolta a Millenium Exchange nevű szoftverfejlesztő céget, és az általuk fejlesztett, Linux alapokra épülő rendszerre, a MilleniumIT-re fognak átállni. A TradeElect fenntartása évi 65 millió dollárba került a tőzsdének, az új rendszert pedig a készítőjével együtt 30 millióért vették meg. A tesztek szerint a régi, Windows-alapú szoftver optimális esetben 2,7 ezredmásodperc alatt hajtott végre egy pénzügyi tranzakciót, az újnak mindössze 0,4 ezredmásodpercre van szüksége ehhez.

A világ vezető tőzsdéi, így például a New York-i, már régóta linuxos rendszert használnak. A londoni átállás a tervek szerint 18 hónap alatt fog lezajlani.