Viola
-6 °C
-2 °C

A Windows 7 már lenyomta a Vistát

2009.11.03. 15:48
Bár hivatalos eladási adatok még nincsenek, az online felmérések szerint jól rajtolt a Windows . Egy hét alatt akkora részesedést hasított ki magának az operációs rendszerek piacából, amekkorát a Vistának csak négy hónap alatt sikerült. Ezzel a tempóval nem kell neki még egy hét, és megelőzi a MacOS-t is.

Egy héttel a megjelenés után 3,6 százalékra nőtt a Windows 7 részesedése az operációs rendszerek piacán a Net Applications elemzőcég adatai szerint. Ez igazi sikertörténet a Vista bemutatkozásához képest, ami az első hónapja után még csak 2 százalékon állt, a hetes Windows mostani eredményét pedig négy hónap alatt tudta teljesíteni.

A Windows viszont ezzel együtt is veszített a népszerűségéből, már csak az internetre kapcsolt gépek 92,5 százaléka futtatja valamelyik verzióját, míg a MacOS részesedése új rekordként 5,3 százalékra emelkedett – ez persze értelmezhető úgy is, hogy a Windows 7 egy hét alatt több mint a felét elérte annak, amit az Apple-nek mostanra történelmi csúcsként sikerült összehoznia. A Linux továbbra is az egyszázalékos határ eléréséért küzd, a mobilos rendszerek között pedig az Iphone (0,37%) biztosan veri a Symbiant (0,17%).

Egy év alatt a Windowsnak 94 százalékról sikerült leküzdeni magát ide, a MacOS részesedése majdnem egy teljes százalékot hízott, a Linux pedig pont ugyanitt állt tavaly ilyenkor is. A mobiosok között az iPhone egy év alatt megduplázta a részesedését, a Symbian pedig gyakorlatilag a nulláról indult.

Az oprendszerek mellett a böngészők aktuális statisztikáját is közzétette a Net Applications, itt is az eddigi trendek folytatódnak, az Internet Explorer egykor a Windowséhoz hasonló előnye egyre fogy, de még mindig toronymagas piacvezető a maga 64,6 százalékos arányával. A Firefox a második helyen 24 százalékra jött fel, viszont az elsősorban az Apple gépein futó Safari érdekes módon rosszabbul áll, mint a MacOS: 4,4 százalék a részesedése. A Chrome lassan, de biztosan jön felfelé, az Opera pedig végre elrugaszkodott az egyszázalékos határtól: 3,6, illetve 2,2 százaléknyian használják őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!