Jolán
2 °C
4 °C

Már majdnem jó a Microsoft böngészőválasztója

2009.11.10. 16:45
Tovább finomítaná a már többször átdolgozott javaslatot az Opera és a Mozilla. Az uniós biztos még a mandátuma lejárta előtt szeretne dönteni. Az elképzelés jó, de néhány módosításra még szükség van – így vélekednek a Microsoft böngészőpiaci riválisai arról a megoldási javaslatról, melyet az amerikai szoftvervállalat október elején készített az Európai Bizottságnak. Az újabb változtatásokat kérő hivatalos észrevételeik benyújtására máig volt határidejük.

A Brüsszel és böngészőpiaci konkurensei számára egyaránt elfogadható megoldást megtalálni igyekvő Microsoft több javaslatot is tett a böngészőprobléma megoldására, a legutóbbit július végén. Eszerint azokon a Windowsokon, melyeken az Internet Explorer az alapértelmezett böngésző, biztosítani fogják a választás lehetőségét a felhasználók számára, mégpedig egy böngészőválasztó űrlappal, amelyen lehetőség lesz a felajánlott bármelyik riválist alapértelmezetté tenni. Az elképzelés szerint ez a program szoftverfrissítésként érkezik majd a Windows 7-et, a Windows Vistát és a Windows XP-t futtató számítógépekre.

Az EB által elfogadhatónak gondolt legutóbbi verzió szerint a böngészőválasztó lap indulásakor először egy tájékoztató ablakot dob majd fel, mely elmagyarázza, hogy egyáltalán mi is és miért fontos a böngésző. Leírja, hogy a piacon számos program létezik, és a következő képernyőn ezek közül választhatja majd ki a neki tetszőt a felhasználó. A választóképernyőn a gyártók neve szerint ábécésorrendben lesznek felsorolva majd a szoftverek, mindegyik egy logót, egy rövid leírást, egy telepítés, és egy további információ gombot kap. Ugyanitt olvashatnak a felhasználók arról, hogy lehetőségük van a felsorolt bármelyik böngészőt alapértelmezetté tenni vagy kikapcsolni – az Internet Explorer kikapcsolására közvetlen hivatkozás is mutat majd.

Az eljárást kezdeményező Opera a múlt héten azt közölte: általánosságban jónak tartják a Microsoft javaslatát, de néhány ponton további módosításokat kérnek. A norvég céget elsősorban az zavarja, hogy a választóképernyő magában az Internet Explorerben jelenik meg. „Az űrlapnak semlegesnek kell lennie. Ezért is kérjük azt, hogy az ne egy olyan IE-ablakban jelenjen meg, amelynek a sarkában ott az IE logója. Ha egy választásnál az egyik jelölt neve és logója külön szerepelne a szavazólap tetején, azt sem fogadnánk el” – magyarázta Hakon Wium Lie, az Opera műszaki igazgatója. A cég szerint a legjobb lenne egy külön alkalmazásban megjeleníteni a választóképernyőt, ha ez nem megoldható, legalább azt szeretnék, ha teljes képernyős módban futna az Explorer, mert így nem látszana az ablak tetején a neve és a logója. Az Operának még egy kifogása van: az, hogy a futtatható állományok letöltésekor az Explorer figyelmeztetést jelenít meg. Szerintük ebben az esetben ezt le kellene tiltani, mivel a felhasználókat eltántoríthatja a kiválasztott böngészőalternatíva telepítésétől.

A Microsoft konkurensei szűkös határidőt kaptak a javaslattal kapcsolatos megjegyzéseik beküldésére. Az Opera a levelét megírta, és valószínűleg – bár ezt hivatalosan nem erősítették meg – a Firefoxot fejlesztő Mozilla is. Utóbbi nem hivatalosan korábban azt kifogásolta, hogy az űrlapon a böngészők a gyártók neve szerint ábécésorrendben jelennek meg, ami a kisebb piaci részesedéssel rendelkező Apple Safarinak kedvez. A Mozilla szerint a böngészőket inkább véletlenszerű sorrendben kellene megjeleníteni. A nagyobb riválisok közül egyedül a Google nem árulta el, hogy kér-e további módosításokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?