Viola
-5 °C
-2 °C

Bemutatták az Internet Explorer 9-et

2009.11.19. 12:15 Módosítva: 2009-11-19 12:39:12
A Los Angeles-i Professional Developers Conference fejlesztői konferencián a Microsoft programozói bemutatták a Windows 7-be épített böngésző, a sokat szidott Internet Explorer 8 utódját.

Az IE9-en csak néhány hete, a Windows 7 megjelenése óta dolgoznak komolyabban, de a bemutatott teszteredmények azt sugallják, végre elszakadtak attól a hagyománytól, hogy a régi alapokra építenek újabb és újabb verziókat, az Explorer 6 hibáit és mára túlhaladott koncepcióit cipelve örökségként.

A cél egyelőre a korai verzióval az, hogy az Explorer felzárkózzon sebességben és a webes szabványok követésében az utóbbi években a Microsoftot többszörösen leköröző konkurenciához. A legelterjedtebb Javascript mérőprogramokban a Chrome legutóbbi verziója már tízszeres sebességet mutatott az Explorerhez képest, ami borzasztó ciki, hiába próbálta a helyzetet azzal menteni a Microsoft, hogy ezek a szintetikus tesztek semmit nem érnek, és a gyakorlatban az Explorer a gyorsabb.

A legnépszerűbb javascriptes tesztprogram, a SunSpider mutatói szerint a kilences Explorer nagyon korai verziója nagyjából öt-hatszoros sebességnövekedést ért el az IE8-hoz képest, amivel már majdnem utolérte a Firefoxot, bár a Chrome és a Safari sebessége még mindig messze van tőle.

A webes szabványokhoz való kompatibilitást mérő Acid3 tesztben a nagyobb böngészők közül az Opera, a Safari és a Chrome aktuális verziói 100 százalékos eredményt érnek el, a Firefox 3.6 bétája 92 pontot hoz, az Explorer 9 jelenlegi verziója viszont 32-vel szégyenkezik, igaz, már ezzel is javított az elődje gyalázatos, 24 százalékos eredményén. A sebesség a későbbi optimalizálások miatt még javulhat, a szabványkövetésnek pedig muszáj javulnia, mondta el az előadáson Steven Sinofsky, a fejlesztőcsapat vezetője.

Az új Explorer a HTML 5 és a CSS3 szabványok támogatását ígéri, és a bonyolultabb műveleteknél a Windows grafikus rendszerét, a DirectX-et hívja segítségül a megjelenítés gyorsításához. Ezt a Bing kereső térképalkalmazásával demonstrálták, amit alapban másodpercenként 14 képkocka kirajzolásával tudott megmutatni az IE9, de a DirectX bekapcsolása után egy 60-ra ugrott. Utóbbi sima, folyamatos animációt jelent a kép mozgatásánál, előbbi kínos szaggatást.

ie92.png

A további ígéretek a szokásosak: minden eddiginél biztonságosabb rendszert ígérnek, és a külső forrásokból futó kódok (például egy külső szerverről áthúzott Flash-hirdetések egy weboldalon) szigorú felügyeletét. A felhasználói felület egyszerűsítéséről (amiben a Chrome például nagy lépéseket tett), és a Microsoft webes alkalmazásainak integrálásáról egyelőre nem esett szó, ahogy arról sem, hogy mikor lesz publikus bétaverzió az új Explorerből, vagy mikorra tervezik a megjelenést.

A legnagyobb kérdés pedig talán az, hogy a Microsoft képes lesz-e valahogy rákényszeríteni a felhasználókat arra, hogy frissítsék a böngészőjüket, és szakadjanak el végre a még mindig széles körben használt, kétségbeejtően elavult Explorer 6-tól, ezzel levéve a webfejlesztők válláról is azt a terhet, hogy a régi rendszerre is elkészítsék a weboldalakat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!