Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A Modern Warfare 2 az év videojátéka

2010.01.13. 22:11
Orosz terroristák, metálhősök vagy sárkányok? – tettük fel a kérdést az új év első napjaiban, és több mint ötezer Index-olvasó válaszolt, közösen kiválasztva a 2009-es év legjobb számítógépes és videojátékát.

Az első helyre nem meglepő módon az év legnagyobb példányszámban eladott játéka, a Modern Warfare 2 került, 1962 szavazattal - vagyis úgy tűnik, idén a legsikeresebb volt egyben a legjobb is (és egyben a legerősebb indulatokat is ez keltette, megint csak a kommentek alapján ítélve). Akár azért, mert sokan csak ezzel játszottak 2009-ben, akár azért, mert még friss volt az élmény, vagy mert minden platformra megjelent, így sok emberhez jutott el, esetleg mert mert a játék tényleg jó volt (és a maga műfaján belül tényleg a legjobb volt), a fölény roppant meggyőző volt.

És a sorozat nem áll meg: ha hihetünk a pletykáknak, idén késő ősszel a második világháborús környezetben indult, majd modern hadszínterekre váltott Call of Duty a hetedik résszel a vietnami háborúba visz el. Ezt a játékot viszont nem a Modern Warfare 2-t fejlesztő kaliforniai cég, az Infinity Ward írja, hanem a harmadik és ötödik részt készítő Treyarch csapata. Az eredeti fejlesztőcsapat állítólag egy online játékon dolgozik most, természetesen megmaradva a milliárd dolláros Call of Duty márkanév mögött.

Itt sárkányok vannak

Második helyen futott be a Dragon Age 1201 szavazattal, ami ahhoz képest, hogy az egyszemélyes, nem online szerepjáték mennyire rétegműfaj mondjuk egy Modern Warfare-szerű látványos lövöldözéshez képest, szinte hihetetlenül jó eredmény. Az eredményben valószínűleg nagy része van annak is, hogy teljesen magyarítva került itthon a boltokba (és a torrentoldalakra is), ami egy ilyen, lexikonnyi szöveget tartalmazó játéknál igencsak dicséretes a magyar kiadó részéről. És persze ebben a műfajban van is igazán értelme a magyarításnak, sokkal inkább mint például egy autóversenynél vagy focis játéknál, ahol a gól vagy a durrdefekt tök ugyanolyan minden nyelven.

A játék fejlesztőcsapata, a kanadai BioWare most éppen a nagyszabású sci-fi kaland, a Mass Effect 2 kiadására készül, a Dragon Age-hez csak kisebb, pár dollárért letölthető minikiegészítők jönnek, de már bejelentették a folytatást is (csak az alapjátékkal együtt fog futni), márciusi megjelenéssel, Awakening címmel.

Why so serious?

Kicsit több mint az olvasók tizede gondolta úgy, hogy a hat jelöltünkből egy sem felel meg neki, bár a kommentek tanúsága szerint ezek többsége azért nem talált magának megfelelőt, mert az első Civilization, vagy a Counter-Strike 1.6 óta nem követi az új játékokat. A legtöbben a Batman: Arkham Asylumot hiányolták a jelöltek között, ezért most meg is szavazzuk a sötét lovagnak a harmadik helyet.

A legutóbbi Batman-film óta borzasztóan felkapott témára egy korrekt külsőnézetes akció-kaland játékot húzott rá a brit Rocksteady Studios, olyan sztárok közreműködésével, mint Mark „Luke Skywalker” Hamill Joker szinkronhangjaként, vagy a sztoriíró Paul Dini, a Lost tévésorozat egyik forgatókönyvírója.

A dobogóról lemaradtak további sorrendje: Assassins Creed 2 (513 szavazat), Brütal Legend (339), Uncharted 2 (255) és végül a FIFA 10 (198), amiből több tanulságot is levonhatunk. Például azt, hogy mégsem feltétlenül egyenlő a sok eladott példány a sok elégedett játékossal, hiszen a FIFA 10 novemberben lenyomta a Modern Warfare 2-t a magyar eladási lista éléről, és azóta is ott trónol.

Vagy hogy a Playstation 3 tábora még mindig elég gyér Magyarországon, így lehetett bármilyen jó az Uncharted 2, ha csak a Sony gépére jelent meg, nem sok jóra számíthatott a szavazásunkon. Vagy akár azt, hogy a hasfalszaggató humor plusz heavy metal kombináció jobban bejön az Index olvasóinak, mint a világ videojátékosainak, akiket hidegen hagyott a zseniális Brütal Legend.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?