16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Senki sem tudja, melyik a leggyorsabb böngésző

2010.06.21. 00:53
Az iPhone 4 bejelentése körüli nagy felhajtásban kicsit elsikkadt az Apple új böngészőjének, a Safari 5-nek a premierje. Pedig az előző verzió a világ leggyorsabb browsere volt a megjelenésének idején, a mostaniba meg végre beletették a Firefoxot naggyá tevő, külső fejlesztésű kiegészítők támogatását, és persze még tovább gyorsították.

Ha mindez igaz, lassan a pécéseknek is megérné áttérni, és kipróbálni a Macen emberemlékezet óta alapértelmezett és egyeduralkodó böngészőt. A gond csak az, hogy szinte az összes böngésző gyártója hasonlókat állít a maga programjáról, végső esetben addig is elmerészkedve, hogy saját tesztszoftvert ír, ami a saját böngészőt méri a legjobbnak. Már többször sikerült ilyen esetekben igazságot tennünk, így most is élesre töltött, válogatott tesztprogramokkal estünk neki az elterjedtebb böngészőknek.

Kicsit lejt a pálya

A teszteket pécén, Windows XP alatt futtattuk - bármennyire is jön fel a Windows 7, és egyre népszerűbb a Mac, még ma is ez a legelterjedtebb számítógépes környezet Magyarországon. Mindegyik böngészőből azt a verziót választottuk, amit az adott cég legfrissebbként ajánl az átlagfelhasználóknak letöltésre a weboldalán (vagyis alfák, béták és nightly buildek nem játszottak): Safari 5, Opera 10.53, Firefox 3.6.3, 
Chrome 5.0.375.70 és Internet Explorer 8.

A pálya tehát kicsit a Safari (windowsos optimalizálás ide vagy oda, ott mindenképpen a Mac OS az elsődleges platform) és az Explorer (a kilences bétája is elmarad a konkurensek mögött, ami a lassan másfél éves 8-asnál megalázó különbségeket sejtet) ellen lejt.

Három menet

Első menetben a jó öreg Sunspider teszttel kínoztuk meg a böngészőket, ezt a Webkit motor programozói (ezen alapul a Safari és a Chrome is) fejlesztik, és a javascriptek futtatási sebességét méri - ez az, amitől általában le szokott lassulni egy böngésző. Meglepő módon nem a két, hazai pályán játszó böngésző egyike futott be a legjobb idővel, hanem az Opera, még ha nem is nagy előnnyel. A Firefox és főleg az Explorer lemaradása óriási.

 

A második próba a Google programozóinak tesztje, a V8 volt, és akár feltételezhetünk is némi hátszelet a Chrome-nak, ugyanis meggyőző fölénnyel nyomta le a konkurenseket. Az Explorer rendszeresen belefagyott a tesztbe, a Firefox nagyjából ugyanazt a lemaradást mutatta, mint az első mérésben (itt nem időre ment a teszt; minél nagyobb az eredmény, annál gyorsabb a böngésző).

 

Harmadik nekifutásra a Dromaeo tesztgyűjtemény alapdarabját, a DOM Core-t futtattuk, ami a Mozilla műhelyéből való, tehát Firefox-közeli programozók írták. Itt is a nagyobb mérőszámok a jobbak (azt méri, hogy adott idő alatt hányszor fut végig a teszt), az Explorer ezt sem tudta végigcsinálni, viszont a Safari meglepően jól futott, az eddig dicséretesen teljesítő Opera pedig csúfosan lemaradt.

 

Ahány teszt, annyi győztes

Három teszt, három győztes - hát ez meg hogy lehet? Úgy tűnik, a három legmodernebb böngésző (paradox módon éppen a három legkevésbé elterjedt) nagyjából egyforma gyors, és az eltérő eredmények oka, hogy az egyes tesztekben más-más súllyal szerepelnek azok a részfeladatok, amelyekben pont az egyik vagy másik versenyző kiemelkedően jobb a többinél. (A miénkhez hasonló, nem egyértelmű eredményt hozott egyébként az Ars Technica tesztje is, Maces környezetben.)

Mindenesetre úgy tűnik, egyre kevésbé lehet a puszta sebességre építve hirdetni a böngészőket, itt az ideje, hogy a pluszszolgáltatások és a biztonság kerüljön előtérbe. Annak ellenére, hogy a puszta számok 
azt mutatják, minden böngésző sokat gyorsult az egy évvel ezelőtti tesztünkhöz képest. A Firefoxszal most már megvárhatjuk, míg ősszel megjelenik a 4.0-s verzió, addig is érdemes kipróbálni a három kevéssé elterjedt, de szupergyors browsert, Explorert meg kultúrember úgysem használ már évek óta.

Acid

Félig-meddig megszokásból futtattuk le a webes standardek korrekt megjelenítését mérő Acid3 tesztet, hiszen ezen magára valamit is adó böngészőnek elég régóta illik már maximális, 100 pontos eredményt adnia. Mint kiderült, csak a Chrome, az Opera és a Safari számít eszerint magára valamit is adónak, a Firefox ugyanis 94/100, az Explorer pedig egészen gyalázatos 20/100-as eredménnyel zárt.  • Hírek
  • Hírek