Lassul a Windows 7 terjedése

2010.12.02. 14:44 Módosítva: 2010.12.02. 14:46
Lassan, de folyamatosan gyarapítja piaci részesedést a magyar internetezők számítógépein a Windows 7. A Gemius SA statisztikái szerint a Microsoft legfrissebb operációs rendszerének részesedése a múlt héten 20 százalék közelébe ért.

A hazai statisztikákat a Gemius a gemiusTraffic weboldalforgalom-elemző szolgáltatásával magyar oldalakon gyűjtött adatok alapján készíti. A piackutató közlése szerint ezt az eszközt több mint száz hazai weboldal használja, melyek közt van banki honlap és népszerű hírportál egyaránt. A múlt héten közel 918 millió lapletöltés volt az alapja a mérésnek.

A Windows 7 már január végén, három hónappal a piacra kerülése után megelőzte népszerűségben elődjét, a Vistát, márciusban pedig részesedése átlépte a 10 százalékos küszöböt, és ezzel öt hónap alatt olyan szintig jutott, ahová a korábbi kiadás három év alatt sem volt képes felkapaszkodni. A sokat kritizált rendszer tavaly októberben volt a népszerűségének csúcsán Magyarországon: az utódja kiadását megelőző héten a részesedése a hazai internetezők számítógépein 9,38 százalékos volt, majd ezután kezdett apadni.

A Windows 7 részesedése azóta olyan tartományokba emelkedik, ahova a mérések kezdete óta a mai napig egyeduralkodó Windows XP-én kívül más rendszeré sosem járt. Az is látszik ugyanakkor, hogy a növekedés üteme az elmúlt időszakban lassul: míg az első félévben jellemzően 1,3-1,4 százalékpontos havi növekedést könyvelt el az új rendszer, de a második félévben már csak 1–1,1 százalékponttal gyarapítja a részesedését egy-egy hónapban. Decemberben a karácsonyi gépvásárlások valószínűleg dobnak majd a számokon, melyekre láthatóan nem nagyon volt hatással az, hogy október vége óta itthon is kapható a kedvezményes árú Windows 7 Family Pack.

A múlt héten a piacvezető Windows XP részesedése Magyarországon 71,79% volt, a Windows 7-é 19,94%, a Vistáé 6%, a futottak még kategóriában szereplő Mac OS X 0,8, a Linux pedig 0,78%-ot gyűjtött össze. A különféle Windows-kiadások részesedése a hazai internetezők számítógépein összesen 98,17 százalékos.  • Hírek
  • Megtakarítás