Ida
6 °C
9 °C

Az Adobe behódolt a HTML5 szabvány előtt

2011.03.09. 17:21
Az Adobe bejelentette, hogy elérhetővé tette a még kísérleti állapotban lévő Wallaby nevű alkalmazást, amellyel a webfejlesztők pár kattintással képesek az eredetileg Flashben készült tartalmakat a jövendő szabványának számító HTML5 formába konvertálni.

Az Adobe Labs új fejlesztését, az Adobe's Max 2010 konferencián Amszterdamban bemutatott, az Adobe AIR-re épülő alkalmazást azért tették még béta állapotban publikussá, mert a felhasználói tapasztalatokra kíváncsiak – közölte Tom Barclay, a Flash Professional részleg vezető termékmenedzsere.

Ezzel az eszközzel a formátumháborúban az Adobe ellenfelének számító, a Flasht száműző Apple platformjára, az iOS-re fejlesztő szakemberek új, több lehetőséget nyújtó eszközhöz jutnak, így a sebezhetősége miatt kitiltott flashes anyagok megjelenhetnek iPaden és iPhone-on is.

A konverter nem fordítja át a Flash minden elemét: a teljes dizájn és grafikus animációk gond nélkül átültethetőek, de a keverési módok (blend modes) és szűrők, valamint az audio, a video és az ActionScript nem fordítható. A Wallaby kimenetén egy kombinált, a HTML, az SVG és a CSS elemeit tartalmazó adatcsomag jelenik meg: a vektorgrafikákat SVG-be, a bitmap képeket képelemekre és JPEG fájlokba, a szövegeket pedig bekezdéselemekre vagy SVG-szövegre alakítja át.

A fejlesztők kezdetben egyszerű bannerek és animációk konvertálását tűzték ki célul, de a jövőben jelentősen ki akarják bővíteni a program képességeit. Az eredményeket eddig a Safari és a Chrome böngészővel tesztelték, de vizsgálatok folynak már Firefoxszal és Operával is.