Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

3D-s avatár segíti az orvosokat

2007.10.13. 22:49
Az orvos a test valamelyik részére kattint az egérrel, mire fontos információk jelennek meg a beteg múltjáról, kórtörténetéről. Tökéletesen, majdnem ugyanúgy működik az interakció, mintha húsvér emberrel kommunikálna. A szerepet azonban 3D-s avatár játssza.

Az emberi test Google Earth-e

Mindezt az IBM zürichi laboratóriumában – a cég dániai részlegének közreműködésével – fejlesztett vizualizáló szoftver, az ASME (Automatic and Symbolic Mapping Engine) teszi lehetővé.

„A test Google Earth-e” – jelentette ki a laboratórium egészségügyi projektjét vezető Andre Elisseeff. – „Bízunk benne, hogy felgyorsítja a nyilvántartások digitalizálását. Az orvosi adatok képi megjelenítésével az információhoz való könnyebb hozzáférésre törekszünk.”

Így kívánják a lehető legegyszerűbbé és leghatékonyabbá tenni az interakciót.

Ha egy beteg elmegy ma a rendelőbe, és például súlyos hasi fájdalmakra panaszkodik, az orvos korábbi betegségeiről érdeklődik, majd teszteket végeznek. Kivizsgálják, röntgenképeket készítenek. Az orvos természetesen a kartonokat is átnézi, de szinte biztos, hogy valami mindig kimarad. Egyszerűen nem rendelkezik minden információval – a gyerekkortól kezdve, a legkisebb, de az adott esetben mégis releváns fájdalmakig. A kartotékok gyakran hiányosak, a beteg nem emlékszik, nem emlékezhet mindenre.

A 3D-s avatár megkönnyíti az orvos munkáját: a fájó testrészre, példánknál maradva a hasra kattintva, azonnal hozzáfér a páciens hasáról valaha rögzített összes információhoz: szöveges bejegyzésekhez, laboratóriumi vizsgálatok eredményeihez, röntgen- és mágneses rezonanciás képekhez.

Ha az orvos a has valamelyik részéről akar speciális adatokhoz jutni, semmi mást nem kell tennie, csak rá kell közelíteni. A kutatási paramétereket idő és egyéb tényezők alapján is szűkítheti, bővítheti.

ASME a jövő

Az IBM kutatói gépi tanulás és 3D-s modellező technikákat alkalmazva igyekeznek megbirkózni a legnagyobb kihívásokkal: a szerteágazó, különböző forrásokban fellelhető – strukturálatlan – adatok és a komplex, szövegalapú információ integrálásával, és mindezek anatómiai modellhez kapcsolásával. Úgy, hogy az avatárt célszerűen lehessen használni, bármikor könnyedén lehessen navigálni rajta.

Az ASME a mintegy háromszázezer orvosi kifejezést tartalmazó SNOMED szakmai szójegyzéket is használja. Így próbál kapcsolatot teremteni a képi megjelenítés, a grafikusan ábrázolt fogalmak és a szöveges dokumentumok között.

Az új technológia elterjedése sokat javítana az egészségügy helyzetén. Az egyik legnagyobb problémát ugyanis az ilyen-olyan papírokon fellelhető strukturálatlan adatok jelentik. A másikat a különböző adatbázisok inkompatibilitása. És így tovább… Az orvosok részletes diagnózisok és betegség-leírások, a páciens érthető és könnyen kezelhető „egészségügyi élettörténete” helyett csak információmorzsákhoz jutnak hozzá. Pedig a modern egészségügyi rendszerben a kórházaknak, a klinikáknak és az összes érintettnek – a beteg személyiségi jogainak maximális figyelembevételével – meg kellene tudniuk osztani az információt. Az eddigi statikus adatok csak így állnának össze dinamikus, teljes képet adó – valós időben működő – rendszerré.

ASME prototípusa az első lépés: a zürichi laboratóriumban már azon is töprengenek, miként lehetne beszédtechnológiával felszerelni.