A Lernout & Hauspie világelső lett a beszédfelismerésben

2000.03.28. 00:21
A belga Lernout & Hauspie Speech Products (L&H) bejelentette, hogy 593 millió dollárért megszerezte egyik legnagyobb amerikai versenytársát, a Dragon Systems céget. Ezzel a világ legnagyobb beszédfelismerő szoftvergyártójává lépett elő az L&H.

A belga vállalat 5,45 millió részvényével fizetett az amerikai cégért
A belga vállalat 5,45 millió részvényével fizetett az amerikai cégért. A belgák teljes piaci kapitalizációjuk (tőzsdei értékük) nyolc százalékát használták fel a felvásárláshoz. A Dragon Systems eddig tőzsdén kívüli társaság volt, s az amerikai piacon vezető pozíciót szerzett, míg a Lernout & Hauspie Európában uralja a beszéd-felismerő szoftverek szegmensét.

A Lernout & Hauspie szerint a felvásárlás eredményeként a kibővült cég nagyobb kapacitásokkal rendelkezik majd ahhoz, hogy mobiltelefonos, internetes és adatbányászási technológiákat fejlesszen ki a beszégmegértés területén.

Az egyesített cég legnagyobb riválisai közé olyan vállalatok tartoznak, mint a Microsoft, az IBM és a Philips Electronics. A Microsoft tavaly októberben vásárolta meg a beszéd- és telefontechnológiával foglalkozó Entropic céget. Ezzel a Windows platformok továbbfejlesztéséhez szereztek fontos fejlesztői hátteret és javíthatják saját beszéd-alkalmazási programozó felületüket, a SAPI-t (Speech Application Programming Interface).

Az Index információi szerint az Entropicra más cégek is szemet vetettek, és különösen az L&H-et érintette hátrányosan, hogy addigi partnere, a Microsoft saját maga is terjeszkedni kíván a beszédfelismerési üzletágban.

Ugyancsak a Microsofttal kapcsolatos hír, amelyről az Indexben múlt pénteken számoltunk be, hogy maga Bill Gates mutatta be a MiPad prototípusát, a Microsoft első eszközét, amely a beszédfelismerést és beszéltnyelv-szimulálást kombináló Dr. Who kezelőfelületet használja. A hardver hangutasítások és egy tollal adott parancsok keverékét értelmezi.

A MiPad Gates szerint a jövő drótnélküli kommunikációs eszközeinek előfutára. A technológia rugalmasságának köszönhetően készülhet MiPad verzió mobiltelefonokra vagy akár karórákra is. Hogy a MiPad milyen formában fog eljutni majd egyszer a vásárlókhoz is, azt még nem tudni, de az biztos, hogy beszédfelismerési technológiákat számos Microsoft-termék, így például az Office jövőbeli verziói is fognak már tartalmazni.  • Hírek
  • Megtakarítás