Szilárda
-4 °C
3 °C

Összecsapott Bill Gates és Steve Jobs

2007.05.31. 13:37
Harminc éve dolgoznak az informatikában, alakították, sőt, megalapították az iparágat, eddig azonban nem került sor köztük nyilvános tévévitára. Pár évtizeddel korábban talán harcos összecsapás lett volna az Apple és a Microsoft vezetője között, mostanra viszont már lehiggadtak a forradalmárok, és főleg egymást dicsérték.

Megtörtént a nagy összecsapás, Steve Jobs és Bill Gates első nyilvános vitája után azonban csak bókok maradtak, nem halottak.

Ugye mi jó barátok vagyunk

A beszélgetést nagy várakozás előzte meg. A számítástechnika két emblematikus figurájáról van szó, ráadásul sokaknak Darth Vader és Luke Skywalker harca jut eszébe vállalatok szembenállásáról. Az Apple rajongóinak illik utálni a microsoftosokat, és fordítva, a vállalatok folyamatosan versengenek egymással, ráadásul a mostanában megjelent szarkasztikus reklámok is a Mac és a pc különbségeit hirdették. Az Apple az utóbbi években jobban nőtt, mint az informatika többi szereplője, miközben a Microsoft olyan termékeket dobott piacra, mint az iPod-konkurens Zune. De a redmondi cég belépett az otthoni szórakoztatás piacára is, ami a kilencvenes évek közepe-vége óta hagyományosan az Apple területe. Szóval volt muníció bőven.

Ehhez képest két barát csevegését hallgathattuk, de legalábbis két olyan emberét, akit összeköt a múlt, akikben sokkal több a közös, mint az ellentét. Úriemberekhez méltó benyalással indult a beszélgetés, amiben mindkét fél megállapította, hogy a másiknak egyedülálló érdemei vannak az informatikai forradalomban.

Szerencsés fickók

Bár kisebb szurkálódások végig voltak – amikor például Bill Gates képtelen volt a végére érni annak a körmondatnak, amiben a kezdeti együttműködésről, a Basicről és az Apple II-ről beszélt, Steve Jobs félbeszakította, mondván inkább majd ő meséli el a történetet.


Az összecsapás

A Walt Mossberg és Kara Swisher vezette beszélgetés viszont leginkább emlékezéssel telt, a felek azt boncolgatták, milyen volt a közös munka az első években (inspiráló), meg arról, hogy mindketten nagyon boldogok a számítástechnika robbanásszerű elterjedése miatt.

Jobs fontosnak tartotta elmondani, hogy alapvetően a Microsoft és az Apple is szoftvergyártó cég. "Minden erről szól, az iPod is. Persze, szép ruhában van, de az iPod nem a csomagolás, hanem a szoftver" - mondta.

Kiderült, hogy gyökeresen eltér a két vezető jövőképe. Gates szerint a következő öt-tíz évben minden feladatra más konfigurációt használunk majd. Lesz egy hordozható zsebszámítógép, otthon és a munkahelyen munkaállomások szolgálnak majd ki, míg internetezésre, játékra, szórakozásra csak egy nagy monitort kell bekapcsolnunk a közeljövőben: a gépház, a zaj, a többi rejtve marad.

Steve Jobs szerint a jövő már elkészült, a következő öt-tíz évben az iPhone-hoz hasonló pc utáni készülékek terjednek majd el, amik számítógépek is, meg mások, lényeg, hogy multifunkciós eszközökről van szó.

Dicshimnusz

A végére már csak az maradt, hogy elmondják, mit becsülnek legjobban a másikban, ami kevés esélyt hagyott a botrányszagú zárásra. Jobs szerint a világ jobb hely, hála Bill Gates adakozásainak, aki milliárdokat fordított már jótékonysági célokra. Az Apple vezetője szerint a Microsoft sikeresen épített ki jó kapcsolatot partnereivel, ezen a területen lenne mit tanulni a redmondi cégtől.

Bill Gates viszont Steve Jobs ízlését irigyli, elmondta, hogy sokat adna érte, és hangsúlyozta, hogy ez nem vicc.

Abban teljes volt az egyetértés, hogy a világ legszerencsésebb flótásainak nevezhetik magukat, mert azt csinálhatják, amit szeretnek, és elhangzott a jó időben-jó helyen kezdetű közhely is, ami ezúttal tökéletesen helytálló volt.

A másfél órás beszélgetésben nem az elmondottak voltak érdekesek, hanem maguk a beszélgetőpartnerek. Az informatikát máig friss üzletágnak szokás nevezni, ami történelmi mértékkel persze igaz, de emberivel már nem: az elhangozott sztorik többsége harminc évesnél is idősebb volt, a két alapítóatya lassan kikopik a középkorúak nemzedékéből, ráadásul forradalmuk óta egy teljes generáció felnőtt: a világ lakosságának közel hatvan százaléka az Apple II után született.


Fotó 1991-ből

A Szilícium-völgy legendás alakjai a mai napig farmert meg edzőcipőt viselnek, de már alig van közük azokhoz a csóró, óriási változásokat megindító fiatalokhoz, akik évtizedekkel ezelőtt voltak. Mindketten 52 évesek, többszörös milliárdosok (Jobs vagyonát 5,7 milliárd dollárra teszik, Gatesnek 56 milliárdból kell kigazdálkodni a rezsit), egy iparág létrehozói. Ennyi harccal meg forradalommal a hátuk mögött nem is lehetett arra számítani, hogy majd egymás nyakának esnek. Már kinőttek belőle.

Az öregedés megindította a két legendát is. Steve Jobs a beszélgetés egy pontján megemlítette, hogy amikor Billel elkezdtek dolgozni, még ők voltak a legfiatalabbak, mostanra viszont nagyjából ők ketten a legöregebbek a teremben. Hogy mondandóját nyomatékosítsa, idézett egy sort a Beatles-től:

You and I have memories longer than the road that stretches out ahead

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!