11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Már nem titkosak a Colossus számítógép tervei

2000.10.04. 22:52
Fél évszázad után nyilvánosságra hozták a világ első elektronikus, digitális számítógépének terveit. Az Alan Turing matematikus elmélete és Max Newman tervei alapján 1943-ban megépített Colossust a náci vezérkar által használt Lorenz titkosítás feltörésére készítették. Noha a világháború 1945-ben véget ért, a brit kormány egészen a hetvenes évekig titokban tartotta a gép létezését, és feltehetőleg még a háború után is alkalmazták. Mivel a Colossus létezése titok volt, a világ úgy tudja, hogy az 1946-ban megépített ENIAC volt az első számítógép, noha a Colossus nemcsak korábban épült meg, de nagyobb kapacitással is bírt.
Először 1940-ben fogtak el az angol rendőrök Lorenz titkosítógéppel kódolt német rádióüzenetet. A Fish kódnéven ismertté vált üzeneteket Bletchley Parkba, az angol kódtörők főhadiszállására küldték, ahol John Tiltman rájött, hogy az amerikai Vernam módszerével titkosították őket. Több mint egy év intenzív munka után a kódtörők sikeresen visszafejtették a Lorenz gép Vernam-féle titkosítását, noha magát a gépet sohasem látták. Az egyes üzenetek kézzel történő dekódolása azonban hat hetet vett igénybe, így mire visszafejtették az üzenetet, az már teljesen elavult.

Colossus: gyorsabban megy a munka

Max Newman
Max Newman matematikus és Tommy Flowers mérnök 1943 márciusában kezdték el a Colossus tervezését, melyet még abban az évben fel is építettek. A gépet 1944 januárjában üzemelték be Bletchley Parkban, és sikeresen dekódoltak vele egy valódi üzenetet. A Colossus segítségével órák alatt megfejtették azokat az üzeneteket, melyeken korábban hetekig dolgoztak.

Elolvasták Hitler levelezését

Épp időben készültek el a géppel: a dekódolt üzenetekből kiderült, hogy Hitler elhitte a szövetségesek dezinformációit, vagyis hogy Dél-Angliában állomásozik a hadsereg, továbbá a Csatorna mentén kelet felé vonulnak a seregek, és elhitte, hogy a Calais-szoroson keresztül érkezik majd a támadás, ezért Belgiumban állomásoztatta páncélos divízióit.

A partraszállás után a franciák és az angolok elpusztították az összes telefon- és távíróvonalat Észak-Franciaországban, arra kényszerítve a németeket, hogy rádión kommunikáljanak egységeikkel. A háború végén már tíz, továbbfejlesztett Colossus II. dolgozott az üzenetek dekódolásán, és a német vezérkar 63 millió karakternyi titkosított üzenetét fejtették meg a háború alatt.

A háború után megsemmisítették

A szobányi gépek közül nyolcat helyben szétszereltek a háború után, kettőt pedig Londonba, majd Cheltenhamba vittek. 1960-ban azonban ezeket a gépeket, és tervrajzaikat is megsemmisítették. Akkoriban még létezésük ténye is titoknak számított.

Rekonstrukció saját pénzből

Colossus computer
A Colosssus működő rekonstrukcióját néhány éve saját pénzéből építette meg Tony Sales, akinek nem volt könnyű dolga, a gép tervrajza ugyanis akkoriban még a titkosított akták között volt.

Az Egyesült Államoknak az információ szabadságáról szóló törvénye azonban arra kötelezte az NSA-t, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy oldja fel a 25 évesnél régebbi, örökre titkosított dokumentumok titkosítását, amennyiben ez nem árt a nemzetbiztonságnak. Az NSA 1996-ban több mint 1,3 millió oldalnyi második világháborús dokumentum titkosítását oldotta fel.

Izgalmas anyagok kerültek napvilágra

Az anyagok között szerepel az 1917-ben Németországból Mexikóba küldött, titkosított Zimmermann-távirat feltörésének története: a táviratban Németország az Egyesült Államok megtámadására kérte Mexikót.

Bár az angolok megszerezték és megfejtették a kódot, a németek még hosszú évekig azt hitték, hogy kommunikációjuk titkos maradt.

Szintén nyilvánosságra hozták az U-427 náci tengeralattjáró háborús naplóját és a navahó ,,kódbeszélők" történetét, akik mások számára érthetetlen anyanyelvükön oldották meg az amerikai hadsereg kommunikációjának feltörhetetlen titkosítását.

Októbertől nyilvános a dokumentáció

Ellopott kódgépemet visszavásárolnám
Időközben érdekes fordulatot vett a Bletchley Parkból ellopott német titkosítógép, az Enigma G 312 története: a gép új tulajdonosa ugyanis névtelen levélben jelentkezett a Bletchley Park Alapítványnál. Állítása szerint jóhiszeműen vásárolta meg a titkosítógépet. Az angol rendőrség kijelentette, hogy nem gyanúsítható bűnrészességgel az új tulajdonos. A Bletchley Park nyílt levelet tett közzé weboldalán, melyben értesítik a fejleményekről az új tulajdonost, és biztosítják arról, az Enigma átengedése esetén megtérítik neki a vételárat.
Az amerikai háborús dokumentumok között szerepelt olyan amerikai katonák beszámolója is, akik jártak Bletchley Parkban, így az a különös helyzet állt elő, hogy Sales az amerikai információkra támaszkodva építette meg a Colossus másolatát.

Munkájában felhasznált nyolc fényképet is, melyek a gépekről készültek, és birtokába jutott néhány áramkör tervrajza is, amelyet a mérnökök illegálisan megtartottak.

1996-ban, háromévi intenzív munka után készült el a működő gép, melyet a Bletchley Parkban létesített múzeumban állítottak ki.

Az angol kormány csak idén szeptemberben oldotta fel a titkosítást, a Colossusra vonatkozó 500 oldalnyi tervrajzot és leírást várhatóan október végén publikálják a British Public Record Office weboldalán.  • Hírek
  • Bankszámla