Valér
-1 °C
0 °C

Terjed a Doom III kalózmásolata

2002.11.07. 14:53
Néhány napja a megszállott gamerek a fejlesztés alatt álló Doom III akciójáték illegálisan kiszivárgott bemutatóváltozatára vadásznak. A játékhoz nagyobb teljesítményt előcsiholó barkácsolt javítások is készültek már. Az id Software fejlesztőcsoportjának vezetője, John Carmack most volt hajlandó állást foglalni az ügyben.
A Slashdotnak nyilatkozva a vezető fejlesztő csalódásának adott hangot a "következő generációs" játék demójának kiszivárgása miatt. Az eset következménye az lesz, hogy a jövőben alaposan meggondolják az együttműködést bizonyos cégekkel. Drasztikus változtatásokra azonban nem kerül sor, mondta Carmack.

A viharos gyorsasággal elterjedt demót eredetileg a játék Los Angeles-i E3 játékvásáron való bemutatására szánták. Ott a játék számos kategóriában díjnyertes lett. Hogy az anyag hogyan kerülhetett a világhálóra, John Carmack sem tudta vagy akarta megmondani.

A több mint 300 megás demóváltozatban a játékos három pályát tölthet be, ezeket kimondottan az E3-as bemutatóra fejlesztették. A kiszivárgott változat félkész voltát jelzi, hogy a szinteket csak parancssorból lehet elindítani.

Újabb térképet csak egy különleges gyorsító adatcsomag letöltése után lehet játszani. A demóban nem lehetséges a többszereplős játék, és a korábbi hírek szerint a végleges változatban is csak mellékes lehetőség lesz a deathmatch.

Aki túlteszi magát Carmack szívhez szóló kérésén, és mégis letölti az internetről a fájlt, a gyorsítókészlet kicsomagolása után ne kattintson vadul a letöltési linkekre. Ezek többsége ugyanis erotikus weboldalakra vezet.

Az ATI tehet mindenről?

A The Inquirer online magazin információi szerint az id Software munkatársa arról számolt be, hogy a Doom III alfa-változata a kanadai ATI grafikuskártya-gyártótól szivárgott ki. Az alkalmazott szerint az id Software igen fel van paprikázva az eset miatt, ahogy azt John Carmack a Slashdottal közölte is.

Korábban, az id Software egyik fejlesztőjének IRC-n elejtett félmondata után már felröppent a hír, hogy az ATI volna felelős a kiszivárogtatásért.

Ennek valószínűségét tovább erősíti, hogy a hálóra kidobott változat nyilvánvalóan egy ATI kártyákra optimalizált buildje a demónak. Eközben a tiltott gyümölcs egyre növekvő népszerűségnek örvend. Már megjelentek hozzá a különböző hibákat kiküszöbölő, és nagyobb teljesítményt előcsiholó nem hivatalos patchek is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!