16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

E3 - digitális játékexpó

2000.05.17. 20:33
Az ultrakönnyű napozószékek, és fonotthajú afro-amerikaiak földjén, Los Angelesben rendezték meg a múlt héten a számítógépes játékok hivatalos és elsőszámú seregszemléjét az Electronic Entertainment Expót, tömörített nevén E3-at.
Eljött az idő, hogy a programozók bronzos, zakós csúcsállatokká változzanak
Közel a vég tavaszilag. Eljött az idő a végtelen sok kódolástól kisápadt és elvékonyodott programozók számára, hogy bronzos, zakós csúcsállatokká változzanak és bemutassák a sajtónak, a boltosoknak és egymásnak, hogy mi után fog kapadozni a gyerek ősztől a magas polcokra. Az Electronic Enterntainment Expón idén ötvenezer ember fordult meg, kétezerötszáz új játékot kellett átnéznie minden lelkiismeretes szakírónak.

A konzolok a kiállítás középpontjában

Az E3-on idén minden más elől elszívták a figyelmet a konzolok. A Sega, a Sony és a Nintendo egymás tövébe építették gigantikus pavilonjaikat, így nem is kellett sokat gyalogolnia annak, akit érdekelt, hogy milyen újdonságokkal rukkolnak elő a cégek.

A Sony bejelentette, hogy az októbertől vihető PlayStation2 pont annyiba fog kerülni, mint az előd PlayStation 1995-ben - háromszáz dollárba. Az új PlayStation amerikában árusított változata kábeles internet és merevlemez-meghajtó csatolására alkalmas porttal fog rendelkezni, viszont kénytelenek lesznek lenyelni, hogy a Japánban alapból beépített 8 megabájtos memóriabővítést csak külön vásárolhatják meg.

PlayStation kontra Sega

A Sony elnöke Kazuo Hirai megmondta a tutit: ,,A PlayStation nem a videojátékok jövője, hanem a szórakoztatás jövője, pont." Hozzátette: várakozásaik szerint egymillió készülék fog előre elkelni, jövő márciusra pedig hárommillió. És nem kétséges, hogy bejön nekik.

A konzolok a kiállítás középpontjában
A Sega erre reagálva bejelentette: a Dreamcastot ötven dollárral olcsóbban adják és mellé egy hónap ingyenes SegaNet szolgáltatást is, hogy ne legyen az ember olyan egyedül. Ezzel messzemenően alámentek a Sony árainak: egy közelgő PlayStation áráért két Dreamcastot kap, aki idejében a pultra csap. A kétkedők meggyőzésére a cég még leleplezte a Quake3, az NHL, és az NBA verzióját.

A konzol-fanatikusok emellett rábólinthattak a Bleem által bejelentett emulátor programra, amellyel PlayStation játékok is futtathatók a Dreamcaston - élvezve a Sega gépe által nyújtott kétszeres felbontást és processzorteljesítményt.

A két cég egymásnak feszülését figyelők feljegyezték, hogy a PlayStation2 DVD üzemmódot demonstráló Mátrixot adták a Sony-standon, és mindenki ott játszott, míg a Sega konzoljai gyakran kihasználatlanok voltak.

A Nintendo új gépe a Dolphin, és a Microsoft fenyegetése, az X-Box kilétét takaró köd az E3-on sem oszlott fel. A Microsofttól csak annyi szivárgott ki, hogy a több, mint egy év múlva kijövő X-Box csapatához csatlakozott Michael Abrash, a világ egyik legjobb grafikai programozója (John Carmack mestere).

A ,,Max Payne" üt, mint a Quake annak idején

Molyneux új RPG-jében a játékos istent játszik
A konzolok dübörgésén túl egyébként örömteli három napja volt az E3 John Romerónak, akinek idén már nem kellett a pogácsák közé bújnia a három éve késő Daikatana miatt, hiszen a játék végül elkészült és meg lehet vásárolni. Az ION Strom emellett bemutatta az Anachronoxot, amely egy sötét hangulatú RPG.

A legnagyobb tömeg mégis a Blizzardnál gyűlt össze, ahol bemutatták a vadiúj Diablo II-t (ami Keki szerint egy király játék), és a Warcraft III-at.

Idén harmadjára is fejlesztési fázisban mutatták be Peter Molyneux ,,Black and White" című játékát. Molyneux egy olyan RPG-n dolgozik, amelyben a játékos istent játszik. Szakemberek Szerint Molyneux a játéktervezés Stanley Kubrickje.

A bemutatott új játékok közül a jóslatok szerint a Bungie által készített Halo lesz nagy közönségsiker. Mindenképpen emlékezetes lesz a finn Remedy Software által fejlesztett ,,Max Payne". A Daikatanával egyidős játék szíve új generációs engine, és többek szerint legalább akkorát üt, mint a Quake annak idején.  • Tippek
  • Bankszámla