Judit
3 °C
7 °C

E3 - digitális játékexpó

2000.05.17. 20:33
Az ultrakönnyű napozószékek, és fonotthajú afro-amerikaiak földjén, Los Angelesben rendezték meg a múlt héten a számítógépes játékok hivatalos és elsőszámú seregszemléjét az Electronic Entertainment Expót, tömörített nevén E3-at.
Eljött az idő, hogy a programozók bronzos, zakós csúcsállatokká változzanak
Közel a vég tavaszilag. Eljött az idő a végtelen sok kódolástól kisápadt és elvékonyodott programozók számára, hogy bronzos, zakós csúcsállatokká változzanak és bemutassák a sajtónak, a boltosoknak és egymásnak, hogy mi után fog kapadozni a gyerek ősztől a magas polcokra. Az Electronic Enterntainment Expón idén ötvenezer ember fordult meg, kétezerötszáz új játékot kellett átnéznie minden lelkiismeretes szakírónak.

A konzolok a kiállítás középpontjában

Az E3-on idén minden más elől elszívták a figyelmet a konzolok. A Sega, a Sony és a Nintendo egymás tövébe építették gigantikus pavilonjaikat, így nem is kellett sokat gyalogolnia annak, akit érdekelt, hogy milyen újdonságokkal rukkolnak elő a cégek.

A Sony bejelentette, hogy az októbertől vihető PlayStation2 pont annyiba fog kerülni, mint az előd PlayStation 1995-ben - háromszáz dollárba. Az új PlayStation amerikában árusított változata kábeles internet és merevlemez-meghajtó csatolására alkalmas porttal fog rendelkezni, viszont kénytelenek lesznek lenyelni, hogy a Japánban alapból beépített 8 megabájtos memóriabővítést csak külön vásárolhatják meg.

PlayStation kontra Sega

A Sony elnöke Kazuo Hirai megmondta a tutit: ,,A PlayStation nem a videojátékok jövője, hanem a szórakoztatás jövője, pont." Hozzátette: várakozásaik szerint egymillió készülék fog előre elkelni, jövő márciusra pedig hárommillió. És nem kétséges, hogy bejön nekik.

A konzolok a kiállítás középpontjában
A Sega erre reagálva bejelentette: a Dreamcastot ötven dollárral olcsóbban adják és mellé egy hónap ingyenes SegaNet szolgáltatást is, hogy ne legyen az ember olyan egyedül. Ezzel messzemenően alámentek a Sony árainak: egy közelgő PlayStation áráért két Dreamcastot kap, aki idejében a pultra csap. A kétkedők meggyőzésére a cég még leleplezte a Quake3, az NHL, és az NBA verzióját.

A konzol-fanatikusok emellett rábólinthattak a Bleem által bejelentett emulátor programra, amellyel PlayStation játékok is futtathatók a Dreamcaston - élvezve a Sega gépe által nyújtott kétszeres felbontást és processzorteljesítményt.

A két cég egymásnak feszülését figyelők feljegyezték, hogy a PlayStation2 DVD üzemmódot demonstráló Mátrixot adták a Sony-standon, és mindenki ott játszott, míg a Sega konzoljai gyakran kihasználatlanok voltak.

A Nintendo új gépe a Dolphin, és a Microsoft fenyegetése, az X-Box kilétét takaró köd az E3-on sem oszlott fel. A Microsofttól csak annyi szivárgott ki, hogy a több, mint egy év múlva kijövő X-Box csapatához csatlakozott Michael Abrash, a világ egyik legjobb grafikai programozója (John Carmack mestere).

A ,,Max Payne" üt, mint a Quake annak idején

Molyneux új RPG-jében a játékos istent játszik
A konzolok dübörgésén túl egyébként örömteli három napja volt az E3 John Romerónak, akinek idén már nem kellett a pogácsák közé bújnia a három éve késő Daikatana miatt, hiszen a játék végül elkészült és meg lehet vásárolni. Az ION Strom emellett bemutatta az Anachronoxot, amely egy sötét hangulatú RPG.

A legnagyobb tömeg mégis a Blizzardnál gyűlt össze, ahol bemutatták a vadiúj Diablo II-t (ami Keki szerint egy király játék), és a Warcraft III-at.

Idén harmadjára is fejlesztési fázisban mutatták be Peter Molyneux ,,Black and White" című játékát. Molyneux egy olyan RPG-n dolgozik, amelyben a játékos istent játszik. Szakemberek Szerint Molyneux a játéktervezés Stanley Kubrickje.

A bemutatott új játékok közül a jóslatok szerint a Bungie által készített Halo lesz nagy közönségsiker. Mindenképpen emlékezetes lesz a finn Remedy Software által fejlesztett ,,Max Payne". A Daikatanával egyidős játék szíve új generációs engine, és többek szerint legalább akkorát üt, mint a Quake annak idején.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?